Sivu kopioitu välimuistista alkuperäisen sivun kadottua.

img

© Hólakot

Grasker frá Freistingar

•   musta islanninhevosori, 137 cm
•   s. 31.10.2011, ikääntyy satunnaisesti
•   8-vuotias (täytti 3 vuotta 31.1.2012)

•   kasvattanut Freistingar
•   omistaa Adelma (VRL-03951)
•   ei vielä rekisteröity

•   askellajipainoitteinen
•   5-käyntinen

Sukutaulu & -selvitys


i. Amor frá Strokkseyri
isl, 136 cm, hpm
ii. Demantur frá Strokkseyri ICE
isl, 135 cm, hpm
iii. Darri frá Strokkseyri
iie. Daría frá Trollsklo II
ie. Delia frá Strokkseyri
isl, 134 cm, hpm
iei. Askur frá Reykjavík
iee. Aska frá Akureyri
e. Kveðja frá Vindur II
isl, 139 cm, mkrj
ei. Kjarni frá Vindur II
isl, 128 cm, mkrj
eii. Kjipur frá Vindur II
eie. Ótti frá Vindur II
ee. Senna frá Vindur II
isl, 137 cm, mkrj
eei. Sogskál frá Dalvik
eee. Vinka frá Vniiter

i. Amor frá Strokkseyri (hopeanmusta, 136cm, 5-käyntinen) oli todellakin upea hevonen, joka menestyi kilpakentillä keräten miltei 100 sijoitusta askellajiratsastuksesta. Amor kilpaili lisäksi suunnistuksessa, suhteellisen menestyksekkäästi ja astui se niitä tammaneitojakin. Orilla on nimittäin huimat kahdeksan jälkeläistä, joista osa on jo aloittanut kilpailemisen askellajiratsastuksessa, siinä hyvin pärjännytkin. Ori menestyi myös laatuarvosteluissa, sillä se palkittiin yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnolla, ja ARJ-II palkinnolla joulukuussa 2011. Amor kuitenkin menehtyi pian sen jälkeen.

ii. Demantur frá Strokkseyri ICE (hopeanmusta, 135cm, 5-käyntinen) on komea islantilaisori, jolta ei puutu tippaakaan temperamenttia. Ori on luonteeltaan juuri sellainen unelmien hevonen. Pitkä, tuuhea harjapehko, ystävälliset, suuret silmät, sekä puhtaat, selkeät askellajit ovat Demanturin tavaramerkkejä. Luonteeltaan se on vähän ruunamainen, joskin välillä orimaisia piirteitä tulee vastaan. Tammojen nähden steppaillaan, ja esitetään parhaimpia puolia, mutta esimerkiksi ratsastettaessa keskitytään täysin suoritukseen ja akoille ei suoda silmäystäkään - jääkööt neidit vain ihailemaan tätä oria. Kilpailuissa ori on menestynyt erityisesti Töltti T.1'sessä, josta se onkin kahminut neljä voittoa, ja kuusi sijoitusta, joista kaksi on kakkossijoja, loput kolmosia. Myös Töltti T.2'sesta on ori käynyt nappaamassa kolme voittoa, kolme kakkossijaa ja seitsemän kolmossijaa. Töltti onkin erittäin upeaa katseltavaa tämän orin esittämänä. Nykyään ori asustelee Etelä-Norjassa, viettäen kisaeläkepäiviä ja tehden lähempää tuttavuutta neitosten kanssa. Jälkeläisiä orilla onkin jo kymmenen kappaletta.

iii. Darri frá Strokkseyri (hopeanmusta, 135cm, 5-käyntinen) on hiukan liian reipas - mutta erittäin ihana - ori. Vauhtia on siis hiukan liiankin kanssa, joten ori ei sovellu kovinkaan hyvin aloittelijoille, talutuksessa kylläkin. Darrin tavaramerkkeihin kuuluu erittäin laadukas töltti, joka tempossa, sekä erittäin upea, tasainen keinuhevoslaukka. Takuksikin kutsuttu ori on hoitotilanteissa kiltti, suhteellisen kiltti verrattuna ratsastukseen. Silloin mennään eikä meinata, ja vaikka askellajit ovat tasaiset, saattaa selästä silti luiskahtaa - ja vaikka orilla onkin leveä selkä, oikea penkki, jossa pitää vain olla. Kilpailuissa on menestynyt ainoastaan Töltti T.1'sessä, koska muissa luokissa se ei ole kisannut. Voittoja on tipahtanut kolme, kakkossijoja kuusi ja muita palkintosijoja kahdeksan, eli yhteensä sijoituksia on 17. Nykyään ori asustelee Ruotsissa tutustuen tammaneitoihin. Jälkeläisiä orilla on tällä hetkellä 12 kappaletta, joka on suhteellisen suuri määrä.

iie. Daría frá Trollsklo II (ruunivoikko, 123cm, 4-käyntinen) oli melko herkkä islanninhevostamma, jolta löytyy erittäin hienot askellajit, hienoimpana ehdottomasti töltti. Suustaan herkkä, pohjeavuille hyvin herkkä. Ei taida kuulostaa kovinkaan unelmaponilta? Daría oli kuitenkin hyvin lapsirakas, ja sillä oli erinomainen hyppytyyli. Jarrut löytyivät sellaisella ratsastajalla, jolla oli tarpeeksi hellät avut, eikä koko ajan ylös-alas vatkaavat kädet. Maastossa paineltiin niin paljon, kuin sielu sieti ja esteillä vauhti oli hurja. Askellajiratsastuksessa tamma menestyi ainoastaan Töltti- ja nelikäyntiluokissa, sillä valitettavasti se ei osannut passia eikä kouluratsastus fs1 vain sujunut. Kuitenkin rakenteeltaan hieno, ja jättikin maailmaan neljä ihanaa varsaa, jotka kaikki ovat menestyneet näyttelyissä sekä tölttiluokissa. Tama menehtyi 17-vuotiaana vakavassa auto-onnettomuudessa.

ie. Delia frá Strokkseyri (hopeanmusta, 134cm, 5-käyntinen) on ihan tavallinen perheponi ihan tavallisesta suvusta. Delia on kiltti, lapsirakas, ja hyvin herkkä ja reipas islanninhevonen, joka on kiertänyt tasan seitsemissä kisoissa, ja sijoittunut kahdesti, voittanut kerran. Delialla on harvinaisen tasainen töltti, samoin ravi, ja kaikin puolin tamma on hyvin tasainen, joskin hyvin, hyvin herkkä ja kaiken kukkuraksi tammalla on kiusanaan kesäihottuma, jonka vuoksi joutuu pitämään koko kesän ötökkäloimea ja kärpäshattua. Kevytrakenteinen, takakorkea tamma osaa miellyttää lapsia, ja riemusta kiljutaan kun tämän tamman selkään päästään. Tamma on varsonut kaksi varsaa, kaksi oria, jos tarkkoja ollaan, ja se tullaan astuttamaan vielä kerran tai pari.

iei. Askur frá Reykjavík (musta, 137cm, 5-käyntinen) on suhteellisen vankkarakenteinen ori, jolta ei puutu pisaraakaan vauhtia. Vauhdikas ori kun on, ei sillä ihan kuka tahansa voi ratsastaa, vaan ratsastajalla pitää olla sen verran määrätietoisuutta, että saa orin kulkemaan haluamaansa suuntaan haluamassaan tempossa. Töltti oli oikein löytyessään erittäin hienotahtista, erittäin näyttävää. Kilpailuissa ori menestyi passiluokissa, sillä siinä se pinkoi niin kovaa kuin vain pääsi, eikä pienintäkään merkkiä laiskuudesta. Voittoruusukkeita tuli yhteensä kymmenkunta, pienistä kilpailuista. Jälkeläisiä ori on saanut tähän mennessä jo kuusi kappaletta, ja lisää on orin omistajan mukaan luvassa.

iee. Aska frá Akureyri (hopeanruunikko, 138cm, 4-käyntinen) on upeaakin upeampi tölttihevonen täydellistäkin täydellisemmällä töltillä. Luonteeltaan Aska oli ehkä hiukan liian tulinen, mutta viljakas - sana kuvasi sitä hienosti. Aska menestyi ja voitti useita kilpailuita ja sen elämän suurin tähtihetki oli PM-kisojen voitto kahdessa luokassa, samana vuonna. Askalla on upea rakenne, ja se on varsonut jo seitsemän toinen toistaan hienompaa varsaa. Nykyään tamma viettää kuitenkin täyseläkepäiviä.

e. Kveðja frá Vindur II (mustankirjava, 139cm, 5-käyntinen) on kuvankaunis, siro tamma joka on luonteeltaan ihan täydellinen issikka. Vauhtia löytyy, ja Ketja-lempinimen saanut tamma on menestynyt kilpailuissa todella kiitettävästi. Tammalla on muutamia varsoja, mutta lisää on toivon mukaan tulossa. Ketja on todella hieno islanninhevonen, ja sitä ei voi muuta kuin kehua. Tähän mennessä on ansaittu yleislaatuarvostelun kakkospalkinto.

ei. Kjarni frá Vindur II (mustankirjava, 128cm) on oikea söpöliini. Tämä pikkuori valloitti etenkin pienten lasten sydämet katsellessaan heitä pitkän otsaharjansa takaa. Suuret nappisilmät ja suuren sydämen omistavalla orilla on mahtava töltti, ja nelikäyntinen herra on voittanut peräti viidet kisat Töltti T.1'ssä, sijoittunut kymmenesti. Lisäksi ori on vieraillut nelikäyntiluokissa, voittanut kahdesti, sijoittunut kahdeksan kertaa. Luonteeltaan ori on kiltti, ja se kestää suurtakin hälyä ympärillään, mutta nauttii hiljaisista hetkistä oman ihmisen kanssa. Orilla on lupa astua tammoja vuoteen 2013, ja on tähän mennessä astunut vain kaksi tammaa, joista kumpikin synnytti tammavarsat.

eii. Kjipur frá Vindur II (rautiaankirjava, 140cm) on mukava, hiukan temperamenttinen oripoika, joka ei siedä meteliä, ei sitten millään. Ori omistaa viisi puhdasta ja selkeää askellajia, jotka saattavat olla hiukan vaikeat nostaa. Ori on kuitenkin ihan mukava perusluonteeltaan, vaikkakin yhden ihmisen hevonen. Omistajansa kanssa ori kävi kisoissa, ja voitti kahdesti, sijoittui viidesti. Kjipurin kisaura kuitenkin katkesi siihen, että orin jalat menivät huonoon kuntoon, ja se siirtyi jalostustöihin kotitilallaan. Tammojen suhteen ori ei ole nirso. Tähän mennessä astunut jo yksitoista tammaa, joista jokainen synnytti terveen varsan.

eie. Ótti frá Vindur II (mustankirjava, 129cm) oli laiskahko pikkutamma, joka asusteli kahden muun issikan kanssa lasten poneina. Kuusihenkisessä perheessä Ótti oli korvaamaton apu maatilan töissä, sekä verraton kaveri opettamaan pienet lapset uittamaan hevosta. Ótti oli varmaakin varmempi, ja vaikka pommi olisi vieressä räjähtänyt, ei Ótti siihen juurikaan olisi reagoinut. Monet lapset opetti maastoilemaan, ja monet se laittoi kokemaan ensimmäistä kertaa töltin ihanuuden. Sijoittui yksissä kisoissa, sillä ei koskaan missään näiden kisojen lisäksi käynyt. Menehtyi kuitenkin yllättäen sairauskohtaukseen kiitettävässä 27 vuoden iässä.

ee. Senna frá Vindur II (mustankirjava, 137cm) on reipas tamma, joka jaksaa vaellella maastossa pitkiäkin aikoja ilman huolen häivää. Tammallä on vahva töltti, ja passi onkin sitten astetta huonompi, ei niin lennokas, kuin pitäisi. Yleisesti ja käsiteltäessä tamma on joten todella symppis tapaus, eikä siihen voi olla ihastumatta. Kävelee kiltisti ihmisen vierellä taluttaessa, ja hoitotilanteet sujuvat täysin mutkattomasti. Senna on kovin lapsirakas, muttei selkään kuitenkaan aloittelijaa voi päästää. Tamma on kilpaillu arvokisoissa voittaen kahdesti ja sijoittuen seitsemän kertaa. Muutamia pikkukisoja tamman omistaja kiersi tämän otuksen kanssa, ja tulihan sieltäkin ihan kiitettävästi menestystä. Sennalla on ollut myös useaan otteeseen yhden yön seuraa, ja onhan sillä jo kunnioitettavat viisi varsaa, kolme tammaa ja kaksi oria.

eei. Sogskál frá Dalvik (mustankirjava, 139cm) on Islannissa todella arvostettu jalostusori. Luonteeltaan se on hiukan orimainen, ja tammoille huudellaan ahkerasti. Vieläkin Islannissa asuva, miltei 25-vuotias ori asuu neljän nuoren orin kanssa erään perheen maatilalla, ja vieläkin satunnaisesti käy tammoja kylässä. Kilpailuissa ori on menestynyt ihan todellaki paljon, sillä voittoja on kymmenen, ja muita sijoituksia kaksikymmentäseitsemän. Kveðjan suvun helmi, suoraan sanoen.

eee. Vinka frá Vniiter (musta, 135cm) oli mahtavat askellajit omistava 5-käyntitamma, ja vaikka rodultaan issikka, jäivät muut askellajit ravin varjoon. Näyttävä, korkealiikkeinen ravi oli Vinkan tavaramerkki. Kuitenkin, aina piti keventää, sillä askellaji oli myös jokseenkin pomputtava. Kilpailuissa Vinka ei juurikaan pärjännyt, mutta voitto tuli kaksi kertaa ja sijoituksia kymmenkunta. Pikkukisasijoituksia oli toki enemmänkin mutta eipä niitä nyt mainita tarvitse. Jälkeläisiä tamma sai muutaman, kolme tarkalleen ja jokainen peri ainakin sen ravin. Kuitenkin, tamma juoksi melko nuorena auton alle karatessaan, ja menehtyi vammoihinsa. Omistaja menetti melko lahjakkaan tapauksen, joka tapauksessa.

Jalostusinfo & jälkeläiset

Kari tulee olemaan tulevaisuudessa tarjolla 1-polvisille islanninhevostammoille painotuslajista riippumatta. Jos kysyttävää tai asiaa ilmeentyy, niin otattehan yhteyttä sähköpostilla, kun asia on ajankohtaista. (@)

•   ei jälkeläisiä

Kilpailutulokset

Kari kilpailee aktiivisesti ARJ'n alaisissa kilpailuissa. Otattehan huomioon, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset!

12.06.2012 ARJ (kutsu) passijuoksu PP.1, 5/45
10.06.2012 ARJ (kutsu) speedpassi P.2, 2/49
13.05.2012 ARJ (kutsu) 5-käynti F.1, 1/66
12.05.2012 ARJ (kutsu) passikoe PP.1, 2/70
12.05.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 1/49
11.05.2012 ARJ (kutsu) speedpassi P.2, 7/66
11.05.2012 ARJ (kutsu) passijuoksu P.1, 5/69
10.05.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 6/49
12.04.2012 ARJ (kutsu) passikoe PP.1, 1/31
31.03.2012 ARJ (kutsu) töltti T.2, 5/32
23.03.2012 ARJ (kutsu) 4-käynti V.1, 5/40
22.03.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 4/40
22.03.2012 ARJ (kutsu) 5-käynti F.1, 3/40
05.03.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 2/40
04.03.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 4/30
04.03.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 4/30
04.03.2012 ARJ (kutsu) 4-käynti V.1, 3/30
04.03.2012 ARJ (kutsu) 4-käynti V.1, 4/40
03.03.2012 ARJ (kutsu) 4-käynti V.1, 3/30
03.03.2012 ARJ (kutsu) 4-käynti V.1, 3/40
02.03.2012 ARJ (kutsu) töltti T.1, 1/20
01.03.2012 ARJ (kutsu) speedpassi P.2, 1/29
13.02.2012 ARJ (kutsu) 5-käynti F.1, 4/34
11.02.2012 ARJ (kutsu) speedpassi P.2, 1/23
20.01.2012 ARJ (kutsu) speedpassi P.2, 5/49

Päiväkirja & valmennukset

•   04.03.2012 Askellajivalmennus, valmentajana Annika N.
Toinen valmennuspäivä alkoi edellisen kerran kertauksella, työtöltin hiomisella, noin viitisentoista minuuttia. Tänään olisi kuitenkin enemmänkin laukkatyöskentelyn vuoro, joten jatkettiin tölttiharjoituksista suoraan ensin ravityöskentelyyn, ennen kuin päästiin laukkailemaan. Ravissa Graskerilla vaikutti olevan selvä käsitys, mitä piti tehdä, ja istuntasikin oli suhteellisen hyvä, mitä nyt pikkuvirheitä, joita jokaisella on joskus. Ravi vaikutti kovin matkaavoittavalta, ja se tuppasi välillä rikkoa laukalle, joten otettiin pari kokoamista, ennen kuin vaihdettiin suuntaa ja annoit ensimmäiset laukkapohkeet. Grasker ei kuitenkaan nostanut laukkaa, vaan siirtyi ensin passiin ja siitä viiveellä laukkaan. Otit askellajin alas, ja annoit puolipidätteet ennen uutta nostoa. Tällä kertaa laukka nousi, mutta Grasker rikkoi sen taas kerran passille. Uusi pidätys ja nosto. Tätä jouduttiin toistamaan monta kertaa, ennen kuin onnistuttiin nostamaan laukka ravista suoraan. Tästä ylpeinä rapsuteltiin Graskeria, ja saitte kävellä hetken, ennen suunnanvaihtoa, ja suuria siirtymisiä. Tällä kertaa sekä nostosta, että hidastuksesta piti hioa täydellisiä, ja tarkkailin työskentelyänne tarkasti. Grasker vaikutti ihan siltä, kuin se voisi lähteä omille teilleen, mutta se vain oli sitä mun mielikuvitusta. Siirtymisistä ja hidastuksistakin saatiin huippuhyviä, jonka jälkeen hiottiin vielä hiukan temponvaihteluita laukassa, aina kootusta lisättyyn ja keskilaukkaan. Kaiken kaikkiaan toinen valmennuskerta meni osaltanne hyvin.

•   03.03.2012 Askellajivalmennus, valmentajana Annika N.
Tänään sain ihastella oman kasvattini menoa, kun Sonju ja Grasker saapuivat valmennettavakseni. Ori katseli heti tuttua kasvattitalliaan ja päästi ilmoille kimakan hirnahduksen, merkiksi, että juuri se oli saapunut. Katselin sinun ja Graskerin verryttelyitä, sillä ne saitte tehdä itsenäisesti. Komea pojasta oli tullut, lihaksikas ja käynnissäkään ei ollut moitittavaa, mitä nyt syrjäsilmin katselin. Valmennus aloitettiin tölttisiirtymisillä, joita Grasker lähti tekemään hiukan turhan innokkaasti, näin saatiin työskennellä kunnolla, ennen kuin se siirtyi tölttiin maltillisesti. Töltistä käyntiin-siirtymiset sujuivat paremmin, joskin väliin jäi ensin muutamia raviaskeleita. Ohjeistin Sonjua ottamaan askellajin alas muutaman askeleen jälkeen, ja hetken kuluttua siirtymiset töltistä käyntiin ja käynnistä tölttiin onnistuivat. Ori liikkui sulavasti, ja päätettiinkin pitää valmennus tölttijuttujen hiomisen ympärillä. Ensin korjattiin ratsastajan istuntaa, ja ohjeistin sinua pitämään jalan hiukan normaalia edempänä, töltissä, käynnissä normaalisti. Kädet sidottuina harjaan ja ratsastajan alaselkä hiukan kaarella päästiin hiomaan työtölttiä, ja koetettiin löytää se oikea islantilainen työtöltti. Graskerin vauhtia oli aluksi hiukan vaikea hidastaa, mutta kyllä sekin onnistui muutamien siirtymisten ja temponvaihteluiden kautta. Ja voi miten komeaa työtölttiä lopulta löytyi! Tästä jatkettiin keskitölttiin, joka meni vallan mainiosti, ja pääsin näkemään myös hiukan lisättyä tölttiä, jonka Grasker rikkoi pari kertaa vahingossa liitopassille. Olihan pojasta tullut hieno, pakko sanoa.


© adelma 2012 (tekijänoikeudet)
TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN  •  THIS IS A SIM-GAME HORSE