Kaihomieli

PKK340Lempinimi: Alli
Rotu, skp: suomenhevonen, tamma
Syntymäaika: 30.03.2010
Ikä: 18 vuotta
Väri: tummanpunarautias
Säkäkorkeus: 154 cm
Omistaja: Tuulia & Odelie
Kasvattaja: Lilli Wallenius evm
Koulutus, painotus: ko. vaB re. 100, me. 85, yleis
Kotitalli: Pajupuro


Luonne Galleria Suku & varsat Näyttelyt & kisat Päiväkirja

Alli on lempeä ja äidillinen luottohevonen, jonka kaihoisa katse ja uninen olemus tuo turvallisuuden tunnetta ja rauhoittaa. Tamma on helppo hoitaa ja ratsastaa. Se on elementissään koulussa, hyppää hitaasti mutta varmasti ja saattaa kuumua isommilla esteillä - tosin maastossa se hyppää ihan hyvin. Se rakastaa muutenkin maastoilua, silloin sen silmät kirkastuu. Tamma on oikea halinalle, jota vasten on turvallista itkeä, ja joka tuo ihmisille ihanan onnellisia muistoja.

Alli on perusluonteeltaan todella lempeä ja äidillinen. Tamma on kaikkien kaveri, eikä tekisi pahaa kärpäsellekään. Tai no, ehkä niitä ötököitä ei lasketa. Tamma on muutenkin rauhallinen, mutta välillä jopa laiskanpulskea ja voi näyttää siltä, kuin se kulkisi unessa. Allin nimi tulee sen katseesta - se näyttää niin kaihoisalta. Toisaalta, kun saat sen syttymään, se ei olekaan enää niin kaihoisa, vaan toiveikas. Tamma tarvitsee itselleen vakinaisen hoitajan, johon se tutustuu ja joka pitää siitä huolta. Yhden ihmisen, ei monta hästäämässä ympärillä. Alli on hyvä halitoveri - sille voi kertoa kaikki surut ja murheet. No, tuskin se kuitenkaan ymmärtää ihmisten murheista, mutta monet ovat kokeneet lohtua tamman kaulaa vasten itkemisestä. Se voi ruveta samalla läpikäymään rakasta ja tuttua ihmistä kuin varsaa. Sillä on siis vahvat äidinvaistot, ja on hyvä mammuli.

Tamma antaa kiinni laitumelta tai tarhasta helposti, eikä ole ikinä suunnitellutkaan pahoja (tai, mistä sen tietää) karkaamisideoita. Se siis tyytyy kohtaloonsa. Tarhassa se ei kinastele muiden tarhakavereidensa kanssa, joten sen voi periaatteessa tarhata kenen kanssa vain. Ainakin melkein. Karsinassa Alli on unelma. Se vain seisoo unisena paikallaan ja antaa tehdä lähes mitä vain. Mutta auta armias jos rupeat jostakin syystä sorkkimaan tamman sieraimia tai suuta! Sitten tulee lähtö ja rivakkaan. Suitsittaessa tamma on hieman vastahakoinen kuolainten laiton kanssa, kun se ei halua suutaan sorkittavan, mutta muuten suitsiminenkin sujuu varmasti hyvin. Satulan ja satulavyön laittaminenkin sujuu kuin tanssi - tamma ei edes tajua pullistella vatsavyötä laitettaessa.

Koulua mennessä Alli on ratsastuksen lajeista parhaimmillaan. Sitä voi kuitenkin joutua herättelemään raipalla ja pohkeilla, laiska kun tuppaa välillä olemaan ja unessa kulkemaan. Herättyään tamma on kuitenkin unelma - tarpeeksi herkkä suusta ja pohkeista. Allin kanssa sujuu vaativatkin koulukiemurat, kunhan tamman on saanut hereille. Jos sitä ei tee, niin Alli vaan jumputtaa eteenpäin kuin unissakävelijä. Alli pyrkii helposti myös peräänantoon, mutta kannattaa olla valppaana ettei se pääse kuolaimen alle, silloin se vain laiskottelee.

Esteillä Alli hyppää hitaasti, mutta varmasti. Hieman ennen estettä se ottaa kuitenkin tarvittavan kovan vauhdin että pääsee esteen yli. Korkeammilla esteillä se kuitenkin kuumuu, ja voi kaahata ohi esteen. Muuten kyllä potentiaalia löytyy, vaikkakin tamma tarvitsee esteillä paljon treeniä.

Maastoilua Alli rakastaa ja on siellä elementissään. Tamma on täysin maastovarma ja totutettu jo pienestä pitäen kaikenlaiseen liikenteeseen yms. maastovarmuuteen vaikuttaviin asioihin. Allin kanssa voi maastoilla yksin tai yhdessä, kummatkin käy tälle tammalle. Maastossa tammamamma saa ottaa ilon irti elämästä, ja yleensä kun se kuulee sanan "maasto" tai kun käännytään maastoon, tamman silmät kirkastuvat entisestään. Maastoesteitäkin se menee suht koht hyvin, koska se ei kuumu samanlailla kuin kentällä tai maneesissa, koska maastossa on yleensä vain jokunen este kerrallaan. Alli on siis lempeä ja kiltti ratsu, sekä varsin turvallinen. Kokeneemmille ja haastetta kaipaaville ihmisille Alli saattaa olla liian ennalta-arvattava ja tylsä, mutta immeiselle, joka haluaa rauhallista ja varmaa työskentelyä päivästä päivään, halihetkiä ja ihania maastoja, Alli on täydellinen ratkaisu.

Pääkuva © AnneL | Luonne © Britta