Kaihomieli

PKK340Lempinimi: Alli
Rotu, skp: suomenhevonen, tamma
Syntymäaika: 30.03.2010
Ikä: 18 vuotta
Väri: tummanpunarautias
Säkäkorkeus: 154 cm
Omistaja: Tuulia & Odelie
Kasvattaja: Lilli Wallenius evm
Koulutus, painotus: ko. vaB re. 100, me. 85, yleis
Kotitalli: Pajupuro


Luonne Galleria Suku & varsat Näyttelyt & kisat Päiväkirja

Päiväkirja 2013, Ruolampi

24.01.2013 Esimmäinen tarina, Suvi & Alli
Vedin pipon syvemmälle päähän tallustaessani ensimmäistä kertaa tallille. Ajatella, mikä onni, olen odottanut tallille pääsyä niin kauan!
Tallin ovesta sisään päästyäni tunsin hevosista hohkaavan lämmön. Käytävää pitkin kävellessäni tunnistin Allin karsinan.
- Moi Alli, sanoin hevoselle. Rautias tamma heräsi heiniensä äärestä ja katseli mielenkiinnolla kun otin paksuimmat päälysvaatteet pois. Vein tavarani hoitajien huoneeseen ja matkalla poikkesin varustehuoneessa, joka oli todella viihtyisä ja järjestyksessä. Joku ahkera oli käynyt järkkäämässä. Otin Allin harjapussin ja palasin hoidokkini luo. Otin suan käteeni ja pyörittelin sitä Allin paksun talvikarvan joukossa. Työnsin sormeni harjan alle lämpimään ja rapsutin Allia sää'ästä. Voi kuin se nautti, lerputti alahuultaan ja venytti kaulaansa!
- Kyllä meistä tulee vielä hyvät kaverit, Alli. Vai mitä? Puhdistin Allin kaviot ja harjasin sen loppuun. Lähdin käytävälle etsimään Allin riimua. En tuntenut ihmistä, joka tuli vastaan kulman takaa.
- Hei, taidat olla Allin uusi hoitaja Suvi. Minä olen Sinna ja omistan tallin puoliksi.
- Hei vaan. Mistä löydän Allin riimun? kysyin.
- Se taisi olla putsattavana. Löytyisiköhän se varustehuoneesta. Sen paikka, samoin riimunnarun, on karsinan oven vieressä. Vaikka Alli nyt seisoo missä vaan paikallaan, ei sitä tarvitse harjauksen ajaksi sitoa.
- Harjasin Allin jo, mutta meni vähän aikaa saada takaset irti maasta, sanoin Sinnalle.
- No, se on ehkä hieman laiska... Mutta pomminvarma, ja sellaisia pitää ollakkin! Mites muuten, haluat varmaan ratsastamaan. Minä voin tulla neuvomaan, ettet opi väärää tyyliä. Eikö?
- Se olisi mahtavaa! sanoin ja palasin karsinalle riimu mukana.

Tunnin päästä olin saanut karsinan puhtaaksi ja lähdin hakemaan Allin satulaa ja suitsia. Sillä oli kiva vaaleansininen satulahuopa. Sen satula oli hyvässä kunnossa vaikka näytti hieman vuosia nähneeltä, ja suitset olivat ihan normaalit ilman turparemmejä sun muita. Ehkä jopa osaisin laittaa ne Allin päähän? Alli seisoi vakaasti kun nostin satulan sen selkään. Koetin laittaa satulavyön kiinni, mutta se ei tuntunut millään riittävän.
- Sinna, tuletko apuun? Satulavyö ei riitä.
- Kas noin, Sinna sanoi laitettuaan vyön. - Kyllä tässä tallitöitä tehdessä sinunkin lihakset kasvaa. Mitenkäs suitset? Osaatko laittaa ne?
- No jos näyttäisit tällä kertaa miten ne laitetaan. Niin Sinna näytti ja pääsimme kentälle, kunhan ensin muurauduimme toppavaatteisiin.
- Tänään voi tuntua varsin jäykältä vaatteiden takia mutta kyllä taitojen kasvaessa pakkaselkakin luistaa, Sinna sanoi kun epätoivoisesti koetin hivuttautua Allin selkään. Hän tuli lähemmäs ja punttasi minut selkään.
- Aloitetaan ihan käynnillä oikeaan kierrokseen. Muista ajaa eteenpäin joka askeleella ja valmista kaikki käännökset puolipidätteillä! Hyvä, sitten vasemmalle!

Jatkoimme tuntia lävistäjillä, pujottelulla ja puomeilla. Ratsastaminen oli rankkaa, Kun piti ajatella koko ajan mitä tekee. Istunta, eteenajo, valmistelu... Olin ihan hikinen, kun Sinna määräsi nostamaan ravin. - Hieraise hieman sen kylkiä kantapäilläsi, ja tiivistä istuntaa! Aja eteenpäin voimakkaammin! Kevennä, ylös alas ylöa alas... Ohjeita tuli niin että korvissa suhisi, ja jo pian Sinna sanoi että voin hiljentää käyntiin. Ja niin alkoi olla ensimmäinen hoitopäivä takana. Jouduin jättämään lopun hoitamisen muille, sillä oli kiire kotiin. Huomenna olisi koe ja koira pitää viedä lenkille. Mutta päivä oli ikimuistoinen, haaveistani tuli viimein vuosien odotukden jälkeen totta!

Päiväkirja 2011-2012 © Britta

15.06.2012
Tänään saimme toisen satsin kotiutettua uuteen talliin. Alli oli mukana tässä satsissa puolisiskonsa Valon kanssa. Allista huomasi sen, että se kaipasi vielä toista varsaansa, Väinöä, joka oli vieroitettu tammasta jokin aika sitten. Möin Väinön puoliomistukseen, joten puolet suloisesta Väkevästä on vielä minulla, Sinnalla. Alli oli koko matkan todella rauhallinen, rauhoittaen läsnäolollaan myös Valoa, joka ei tästä syystä paljoa hästännyt. Alli taitaa pitää Valoa varsanaan, tai sitten hakee tammasta lohtua. Ei Valo kyllä enää mikään pikkuvarsa ole. Päästyään talliin, Alli tutkaili käytäviä uteliaasti nuuskien. Kun sille näytettiin sen oma karsina, se tyytyi hetken nuuhkimaan karsinaa, jonka jälkeen se söi hieman ja rupesi nukkumaan. Tamma on kyllä itse rauhallisuus, ja tulee toimimaan kantatammana siitosprojektissamme. Alli jos kuka on tervejärkinen. Tammasta tulee varmasti yksi lasten suosikeista.

02.02.2012
Tänään Alli putkautti maailmaan suloisen orivarsan, Väinön! Synnytys sujui hyvin, ja Alli suhtautui varsaansa äidillisen lempeästi. Väinö eli Merituulen Väkevä on kyllä ponteva varsa, ja oikea ihme! Väinö löysi auttamisen jälkeen nisälle ja söi ahnaasti. On taitanut tulla äitiinsä... Väinöstä povataan tulevaisuuden ravilupausta, mutta jos raviura ei ota alleen niin katsomme josko sillä olisi lahjoja koulun puolelle, kuten emällänsä. Väinö tutkiskeli heti maailmaa innoissaan Allin viereltä. Alli ei onneksi ollut liian äidillinen varsaa kohtaan, että pääsimme tarkastamaan sen voinnin päällisin puolin. Alli hoitaa Väinöä varmasti huolellisesti. Eläinlääkäri tulee vielä huomenna tarkastamaan Allin voinnin.

Kouluvalmennus 18.01.2012, valmentajana Fuyu
Maneesiin tulin Brittan kanssa samaa matkaa, olin tullut hieman aikaisin ja siksi kertoillut Brittalle jo tallissa mitä olin hänen ja Kaihomielen eli Allin varalle suunnitellut. Olin hevosen nähdessäni ajatellut heti, että kokoamista harjoitellaan. Tamma oli käytävällä rennosti seistessään näyttänyt niin pitkältä, että mieleeni oli tullut heti ensimmäiseksi kokoamisharjoitukset.

Jäin kentän ulkopuolella sijaitsevaan katsomaan seuraamaan ratsukon lämmittelyä ja kuten Britta oli kertonut, Alli käveli alkukäyntejä kuin unessa, välillä mietin, oliko se jotenkin unissakävelijä ja miten se pystyi olemaan kuitenkin kävelemättä aitoihin. Käyntien jälkeen Britta herätteli tammaa ja se rupesi enemmän näyttämään vaativa B tasoiselta kouluratsulta kuin unissakävelijältä. Britta ravuutti tammaa jonkun aikaa ja teetti sillä väistöjä ja taivutuksia käynnissä ja ravissa. Hetken päästä Britta ilmoitti heidän olevan valmiita ja siirryin kentän puolelle. Pyysin heidät ensimmäiseksi menemään uralle ja Brittaan ryhtymään kokoamaan Allin käyntiä. Kokoaminen tuli hyvin, melkeinpä luonnostaan ja Alli hakeutui hyvin kuolaimelle ja tuntumalle. Hetken koottuna kulkemisen jälkeen käskin Brittaa antamaan Allin venyttää itseään puoli-pitkällä ohjalla ja ravilla. Kierros ravia puolipitkin ohjin ja siinä suunnanvaihto ja uusi kokoaminen. Toinenkin suunta meni hyvin ja pyysin Brittaa ravaamaan hetken Allin kanssa taas puolipitkin ohjin ja sen jälkeen kokoamaan Allin ravissa. Ravissakin kokoaminen meni todella hyvin ja aloin jo miettiä, että oliko koko valmennuksen aihe melko turha, kun ratsukko osasi asiansa jo näin hyvin. Pyysin näitä jo lopettamaan ja kulkemaan hetken aikaa käyntiä pitkin ohjin, jotta voisin selittää seuraavan tehtävän.

Laukassa heitinkin haastetta oikein kunnolla, nyt kunnon treeniä. Vaativaan B:ehenhän kuuluu peruutuksesta suoraan laukkaan siirtyminen. Siinäpä kuulit tehtävän, katsotaan nyt, että mitä sitten. Treenataan nyt oikein kunnolla laukkoja. Britta nyökkäsi ja lähti hakemaan tuntumaa, pian hän jo pyysikin Allia peruuttamaan. Britta peruutti Allilla melko pitkästi ja laski sitten hevosta laukkaan. Alli ei kuitenkaan hokannut lähteä laukkaamaan, vaan homma meni kokonaan pelkäksi ravilaukka sekoitukseksi. Noo, ainakin jotain, mitä voidaan treenata ilman, että te osaatte sen jo. Ensinnäkin, Britta, vähemmän peruutusta. 3-6 askelta riittää, ei enempää. Siitä voidaan aloittaa. Britta nyökkäsi ja lähti tekemään tehtävää. Tällä kertaa Allikin oli mukana ja laukka nousi todella nätisti ja kevyesti. Toistatin tehtävää vielä muutaman kerran ja hionta toimi, tehtävä meni kerta kerralta paremmin. Seuraavalla kerralla jäätkin laukkaan ja laukkaat uralla ympäri kenttää kierroksen ja sitten ryhdyt kokoamaan laukkaa. Kerroin seuraavan tehtävän ja Britta teki. Laukan kokoaminenkin oli tälle parille helppoa, joten hetken päästä pyysin heidät ensin ravin kautta käyntiin ja sitten kahdeksikolle.

Noniin, viimeisenä otetaan sitten laukkakahdeksikkoa ja vaativaan B:hen kuuluu pystyä vaihtamaan laukka suoraan, joten ei ravia eikä käyntiä laukkojen välissä. Suorat vaihdot. Antaa mennä. Ratsukko lähti tekemään tehtävää ja se menikin melko hyvin. Korjailin välillä vähän työskentelyä, mutta paljoa ei tarvinnut ohjata tai opastaa. Tehtävän mennessä hyvin, pyysin ratsukkoa lopettamaan ja Brittaa jäähdyttelemään Allin hyvin ja ehkä hieman venyttelemään sitä. Teillä tuntuu olevan hyvin hallinnassa vaativan B:en taso ja osaatte asiat hyvin. Alli on hieno tamma ja työskentelynne ja yhteispelinne on rauhallista ja sujuvaa. Pelaatte hyvin yhteen ja tunnette toisenne. Ei muuta sanottavaa kuin, että onnea ja hyvää kisamenestystä teille!

Kouluvalmennus 15.01.2012, valmentajana evia
Valmennuksen alkupuolella Alli liikkui todella kankeasti ja tönkösti. Käskin sinun käyttää enemmän pohjetta ja muistuttaa tammaa työnteosta raipalla. Pidemmän alkuverryttelyn jälkeen menonne alkoi jo näyttääkkin kouluratsastukselta. Muistuttelin sinua nostamaan käsiäsi, ne kun tuppasivat tippua kokoajan kiinni satulaan. Harjoittelimme avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Aloitimme suluilla jotka sujuivat ihan hienosti, vaikka tempo oli vähän hidasta. Avot menivät taas paljon paremmin, Alli ravasi hyvässä temmossa ja sinä sait tamman kulkemaan kauniisti. Enää et tarvinnut raippaa jotta Alli liikkui hyvin, vaan sait tamman herkäksi muille avuille. Lopetimme kun olimme saaneet hyvät suoritukset niin avoille kuin suluille. Kannattaa kuitenkin muistaa pitää ne omat kädet oikeassa kulmassa ja kyynerpäät kiinni vartalossa, näin saat tamman helpommin kuulolle. Allin kanssa treenatessa muista hyvä lämmittely, muuten tammasta ei saa hyviä suorituksia irti. Kokonaisuudessaan hieno pari, jolla yhteistyö pelaa ja lisätreenillä saatte vielä paremman tuloksen aikaan!

31.12.2011
Allilla on nyt kisattu sen ensimmäisiä kisoja! Kisat menivät kohtuullisen hyvin huomioonottaen tamman kokemattomuuden kisoissa, ja osan voi pistää siten jännityksen piikkiin. Kyllä tuo tammuli tuosta vielä kehittyy, kun potentiaalia kuitenkin löytyy. Vielä on pari estekisaa käymättä, jospa se näyttäisi niissä samanlaiselta kuin isänsä - taiturilta, ja tekisi emänsäkin ylpeäksi, poissulkematta tietenkin omistajaa.

28.12.2011
Alli astutettiin Artsilan Artsin omistamalla Kopseella, saas nähdä millainen varsanpallura sieltä putkahtaa! Varsulista tulee sitten joko ratsu tai ravuri. Laskettu aika on joko tammikuun lopussa tai helmikuun puolella.