Lokakuun lopulla saamme Jukolaan etelänvieraita Pitkärannan tilalta. Viikonlopun ohjelmassa on maastoretki lauantaina Lapin henkeäsalpaavissa maisemissa, sekä valmentautumista klassisen ratsastuksen saralla sunnuntaina.
Vaellusretki on avoinna vain Pitkärannan ja Jukolan porukalle, mutta valmennukseen mahtuu mukaan kolme ulkopuolista ratsukkoa. Sunnuntaina on mahdollisuus myös tutustua työhevosen arkeen belgiantyöhevosori Totin esitellessä taitojaan kyntöhommissa. Lisäksi koko viikonlopun ajan mukana hyörii Hannen äiti suussa sulavine herkkuruokineen, joten nälkä ei pääse yllättämään! Viikonlopun majoittautuminen on mahdollista niin tallin kerhotiloissa, kuin Taivalvaarojen talossakin.
Pitkärantalaisten saavuttua iltapäivällä voidaan saman tien alkaa laittaa hevosia kuntoon maastoa varten. Tarkoitus olisi päästä lähtemään seitsemän aikoihin, jolloin tulee jo hämärää, sillä lokakuu on parasta aikaa tarkastella upeita revontulia. Tallin hevoset ovat tarhassa, joten kaikki karsinat ovat vapaana vieraille. Vaelluksesta saa mielellään kirjoitella tarinaa toimistossa lojuvaan yhteiseen tallikirjaan ja jokaisesta tarinasta saa pienen kommentin Hannelta, maaston vetäjältä, joka on mukana tällä kertaa Leo-suokin kanssa. Matkaan kannattaa varata lämpimät vaatteet, sillä näin lokakuun lopulla maa on jo lumen peitossa ja pakkasta on luultavasti nollasta viiteen astetta.
Vaellukselle lähdetään tallin kentältä, jossa kerrataan pelisäännöt ja järjestäydytään sopivaksi jonoksi. Suuntaamme tallin päätietä pitkin isolle tielle, jonka yli jatkamme puron rantaa pitkin kulkevalle polulle. Alkumatkasta mennään aika pitkä matka käyntiä, kunnes tulemme Kohmavaaran juurelle. Vaara ei ole korkea, joten pääsemme hyvin ylittämään sen loivaa ja leveää polkua pitkin. Nousemme vaaran laelle ravissa, mikä on samalla hyvää treeniä hevosille. Huipulta näkee erinomaisesti havumetsän ja soiden peittämän maiseman, jota voimme hetkeksi pysähtyä katselemaan. Vaaralta tullaan alas käynnissä ja polun yhdistyessä hiekkatielle jatketaan ravissa. Hiekkatien alkaessa nousta ylämäkeen voidaan ottaa myös pienet laukkapätkät. Peltoaukealle tultaessa poiketaan polulle, joka kulkee pellonreunaa pitkin harvahkoon metsään. Kellon lähetessä kahdeksaa saavumme laajalle aukiolle, jossa sidotaan hevoset kiinni ja nautitaan kupit kuumaa kaakaota tai kahvia. Tähän aikaan saattaa jo näkyä revontulia, joten kannattaa pitää silmät auki. Jatkamme matkaa aukiolta jälleen isommalle peltojen reunustamalle hiekkatielle. Otetaan taas pätkä ravia ja Jukolan tarhojen jo häämöttäessä poiketaan maneesin takana olevalle pellolle ottamaan viimeiset laukkaspurtit. Kellon tullessa yhdeksän jäähdytellään vielä hepat pellolla ennen paluuta tallin pihalle. Toivottavasti meillä on onnea ja pääsemme näkemään upean revontulinäytelmän retken aikana.
Vaellukselle ilmoittaudutaan vieraskirjassa viimeistään 25.10. muodossa ratsastaja - ratsu (hevosen osoite)
Sunnuntaina päästään valmentautumaan Pitkärannan tilan omistajan, Mikael Pitkärannan valvovan silmän alla. Valmennuksessa tutustutaan klassisen ratsastuksen saloihin ja päästään varmasti oppimaan jotakin uutta. Valmennus on avoinna niin Jukolan ja Pitkärannan väelle, kuin ulkopuolisillekin ratsukoille tasoon katsomatta. Tervetuloa valmentautumaan!
Osallistumiset 25.10. mennessä otsikolla Valmennus 27.10. osoitteeseen joutokeino@gmail.com. Sisällytä viestiin nimimerkkisi, sekä ratsusi nimi ja osoite.
Klassisessa ratsastuksessa kokonaisuus on tärkeintä - ratsukon toiminnan tulee olla harmonista ja toteutua yhteisymmärryksessä. Tästä johtuu se, että ratsastajaan kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Toimiihan ratsastaja ratsukon aivoina - ainakin toivon mukaan.
On siis tärkeää huomata, ettei hevosessa ole yleensä vikaa, vaan syy löytyy tavallisemmin ratsastajasta. Olet itse jännittynyt, mitä luulisit ratsusi olevan? Aivan, jännittynyt myös. Jäät roikkumaan kiinni hevoseen. Kyllä, hevonen jää roikkumaan myös sinuun - turhaan siis valitat, että hevonen painaa kamalasti käsille.
Pienet asiat vaikuttavat paljolti ratsastukseemme. Ratsastajan tulisi olla yhtä aikaa rento ja päättäväinen sekä vaikuttaa hevoseensa sopivasti - roikkumaan toisiinsa ei saa jäädä, vaan kummankin on huolehdittava itse itsestään. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, vaan tuntemuksiemme ja kokeilun kautta löytää itselleen ja hevoselleen sopivan tyylin ratsastaa.
Muistetaan kuitenkin vanha sanonta, jonka mukaan hyvä ratsastaja kuulee, kun hevonen kuiskaa, mutta huono ei kuule, vaikka hevonen huutaisi. Pyritään siis herkkyyteen ja niin sanottuun pienimmän avun mukaiseen periaatteeseen - jos hevonen esimerkiksi pysähtyy pelkällä istunnalla, et tarvitse pysähdykseen ohjia avuksi.
Tämän päivän harjoituksissa emme niinkään keskittynyt siihen, mitä kukin hevonen osasi. Hyvä perusratsastaminen (kuten tavalliset voltit ja siirtymät ravista käyntiin, paljon ilman jalustimia työskentely, jne.) on loistavaa jumppaa niin hevoselle kuin ratsastajalle. Eritoten tavallinen voltti voi aiheuttaa kallistumista omassa ratsastusasennossa. Herkästi voltti on myös hevoselle haastava - herkästi ratsu muistuttaa rautakangen niellyttä otusta eikä niinkään pehmeän pyöreänä kulkevaa banaaniversiota tästä. Muutenkin tutustuttaessa klassiseen ratsastukseen, voi olla alkuun hyvä, ettei mitään vaativia juttuja pyydetä tekemäänkään.
Ennen varsinaisen valmentautumisen alkua kokoonnuimme kentälle katsomaan Niklaksen ja Paten työskentelyä - ratsukon työskentelyn yhteydessä pyrin selittämään teille, kuinka klassinen ratsastus toimii ja miten se hieman poikkeaa tavallisesta englantilaisesta tyylistä ratsastaa. Niklas havainnollisti myös selkein ja melko liioitelluin elein tyypillisiä virheitä ratsastajalta, jotka saavat hevosen jännittymään (kuten istuminen etu- tai takakenossa, jaloilla takertuminen, jne.) Toivon, että tästä "näytöksestä" oli apua ennen valmennusta ja saitte ylipäänsä itse valmennuksesta apua hevosenne ratsastamiseen!
VIRTUAALITALLI - A SIM-GAME STABLE | Ulkoasun © Jukola 2023 | lue lisää tekijänoikeuksista