† KA Thranduil †

virtuaalihevonen - a sim-game horse

ruunikko suomalainen puoliveriori, 160cm / VH12-031-0324
s. 10.07.2012, 24 vuotta (3 vuotta 01.12.2012)
k. 27.02.2016

om. om. Hanne (VRL-03518), Jukola / kasv. Jukola
este- ja kenttäpainotus / Va B, 130cm, CIC3
saavutukset: ERJ-II, 87 sijoitusta

Dumle lopetettiin vanhuuden vaivojen alkaessa haitata oriin elämää. Ori eli puoliveriseksi pitkät 24 vuotta ja ehti elinaikanaan jättää jälkeensä kuusi upeaa jälkeläistä. Hienoa oria jää kaipaamaan koko Jukolan tallin väki.


ERJ:n syyskuun laatuarvostelutilaisuus 30.09.2015:
7 + 42 + 14,5 + 20 + 15 = 98,5 pistettä, ERJ-II


Dumle on vilkas tapaus jolta ei puutu pilkettä silmäkulmasta. Käytävällä kuopiva ja päätään viskelevä ori saattaa vaikuttaa ensinäkemältä villiltä ja vaikeasti käsiteltävältä. Omistajan tullessa paikalle harjapakin kanssa ja luodessa tiukan paljonpuhuvan katseen hevoseen se yhtäkkiä lopettaakin tekemisensä nolon näköisenä. Pian äsken niin hurja ori on jo melkein nukahtamassa harjan liukuessa sen selkää pitkin.

Luottamuksen rakentaminen ja huumorintaju ovat oikeat välineet tämän hevosen kanssa toimimiseen. Dumle osaa toisinaan olla hyvin rasittava ja jääräpäinen ellei sen touhuihin osaa suhtautua oikein. Orilla tuntuu olevan valtava määrä energiaa, jonka patoutumisen se osaa kyllä ilmoittaa samantien. Tositoimiin kentälle päästessään Dumle on kuitenkin kuin unelma. Mitä haastavampia tehtäviä se saa eteensä, sitä innokkaammin se yrittää niitä ratkaista. Uusien asioiden opetteleminen onkin uteliaan orin lempipuuhaa.

Vaikka Dumle on kova testaamaan ja toisinaan myös pomottelemaan uusia ratsastajia, se ei kuitenkaan ole mikään mahdoton hirviöhevonen. Orista saa aivan mahtavan kaverin itselleen, kun osaa rauhallisesti ja päättäväisesti muistuttaa sille kuka se pomo olikaan. Kun se oppii että ohjat ovatkin sinun käsissäsi, se rentoutuu ja muuttuu miellyttäväksi käsitellä. Orin uteliaisuus tulee esiin jo heti tarhasta tai laitumelta haettaessa. Portille saavuttuasi tulee se innoissaan tervehtimään ja ihmettelemään mitä on luvassa muiden hevosten hävitessä tarhan kauimmaiseen ja mutaisimpaan nurkkaan. Tallissa turpa on työnnettävä joka paikkaan ja kaikki harjoista suojiin pitää aina ensin haistella ja tuijotella. Oikeastaan on aika hellyttävää kun karsinassa satulavyötä kiristäessä toisella puolellasi onkin utelias silmäpari tuijottamassa toimiasi luimivan ja pullistelevan hevosen sijasta. Ensimmäisiä kertoja oria varustaessa kannattaa kuitenkin laittaa se käytävällä kuntoon, sillä karsinassa ori osaa tarpeentullen keksiä jos jonkinmoista jäynää harjojen levittelystä kevyeen näykkimiseen, jos ei ole vielä tottunut sinuun.

Kuten aiemmin mainittiin, työn teossa tämä ori on parhaimmillaan. Ori ei vaadi voimakkaita otteita, vaan on äärimmäisen herkkä ja toimii melko pienillä avuilla. Raippaa et myöskään välttämättä tarvitse. Innokkaana Dumle saattaa kuitenkin toisinaan olla vähän häslä ja tarvitsee tällöin ratsastajalta selkeät ohjeet tehtävään. Vanhemmilta peritty loistava hyppytyyli ja hyvät hermot paistavat orista esteradoilla. Se ei myöskään kuumu esteillä ja vaikka meno näyttää joskus holtittomalta, ei se ole kertaakaan lähtenyt käsistä. Kapasiteettia orilta löytyy korkeimmillaan 130cm ratoihin, mutta parhaimmillaan se on 120cm estekorkeuksilla. Koulussa herra ei ole sen huonompi kuin esteilläkään. Herkkyys, innokkuus ja hyvät liikkeet ovat eduksi kouluradoilla. Orille tekee myös hyvää saada vaihtelua esteille. Maastossa käyttäytyy hyvin ja varmasti, vaikkakin saattaa säpsyä välillä yllättäviä asioita, kuten kulman takaa tulevia autoja. Dumle soveltuu erinomaisesti myös maastoesteille ja kestävyystreenin ansiosta se jaksaa hypätä pitkiä ja vaativiakin ratoja. Kuljetus ja kisatilanteet ovat alkuun vähän jännittäviä, mutta rauhallisella käsittelyllä hevonen rauhoittuu nopeasti.Sukutaulu

Isä: Accord
FWB, 166, prn, ERJ-I, SPL-I, YLA2, KTK-II
ii. Crush
evm, FWB
iii. Compliment
evm, FWB
iie. Ninette
evm, FWB
ie. Navarina
evm, FWB
iei. Larry
evm, FWB
iee. Contessa SWE
evm, SWB
Emä: Lost Cherise
FWB, 156cm, trn
ei. Harmageddon
evm, KWPN
eii. Lancia
evm, hann.
eie. Avocado
evm, KWPN
ee. Saskija
evm, KWPN
eei. Five Seconds
evm, KWPN
eee. Miss Monaco
evm, KWPN

ii. 170cm korkea tummanruunikko Crush oli näyttävä ja hyväsukuinen ori, joka kilpaili jopa 160cm ratoja eläessään. Temperamenttisestä luonteestaan huolimatta ori toimi oikeissa käsissä loistavasti ja oikean ratsastajan löydyttyä kaksikko keräsikin monta hyvää sijoitusta tililleen. Accordin omistajan mukaan Crushin kilpailutulokset määräytyivät täysin orin mielialan mukaan. Huonoina päivinään se meni radat läpi pahempia yrittämättä ja puomit kolisten, kun taas hyvinä päivinään se oli hyvin varovainen ja ketterä ja suoritti radat hienosti. 17-vuotiaana ori siirtyi siitoskäyttöön, mutta se jouduttiin valitettavast lopettamaan muutama vuosi tästä eteenpäin tarhassa sattuneen onnettomuuden jälkeen. Onneksi ori ehti kuitenkin jättää maailmaan liudan hyviä jälkeläisiä.

ie. Navarina oli kaunis 165cm korkea suomalainen puoliveritamma, joka hurmasi kaikki rauhallisella luonteellaan ja helpolla käsiteltävyydellään. Ratsastaessa punarautias läsipäinen tamma oli reipas ja yhteistyöhaluinen, ja se pääsi luomaan uraa niin este- kuin kenttäratsunakin. Erityisesti kenttäkisoissa tamma menestyi. Esteitä Navarina taas hyppäsi parhaimmillaan 150cm luokkiin saakka. Tamman menestyksen salaisuudeksi ja valttikortiksi epäiltiin muun muassa sen hienoa suurta laukkaa, josta oli apua niin este- kuin kenttäradoillakin. Kilpailujen lisäksi tamma pärjäsi myös erinomaisesti näyttelyissä ja keräsi myös muutaman ykköspalkinnon, ennen kuin sen jäi siitostammaksi. Kaikille kuudelle jälkeläiselleen tamma on periyttänyt hienoja liikkeitään sekä hyvää rakennettaan.

ei. Hollantilainen Harmageddon, Lost Cherisen isä, oli tunnetusti hyvähermoinen ja muutekin hyväluontoinen ori, joka ehti elämässään kilpailla esteradoilla monia kisoja. Orin suorituskyky oli ollut mainio ja se oli pärjännytkin kilpailuissa erittäin kiitettävästi. Hyppykapasiteettia oli kehuttu todella paljon ja kunniaa ja mainetta oli kertynyt korkeammillakin kilparadoilla. 18-vuotiaana Harmageddon jäi kokonaan siitoseläkkeelle ja se ehti jättää jälkeensä monta maineikasta ja potentiaalista varsaa.

eii. Harmageddonin isä, hannoverinhevosori Lancia oli täynnä tulta ja tappuraa. Se pysyi käsissä vain päättäväisillä otteilla, joka kuitenkin osoittautui hyväksi ominaisuudeksi kilparadoilla. Lancia oli suosittu jalostusori kykyjensä ja upean ulkomuotonsa vuoksi. Ori on periyttänyt hyppykapasiteettiään useille jälkeläisilleen ja moni varsoista on pärjännyt korkeimmissakin esteluokissa kiitettävän hyvin. Vanhempana ori rauhoittui jonkin verran ja toimi hyvänä opetusmestarina kasvattajan tyttärelle, joka tänä päivänä kisaa kansallisen tason esteluokkia.

eie. Tummanruunikko Avocado oli luonteeltaan erittäin rauhallinen ja maltillinen tamma, joka antoi koetella itseään lähes mihin suuntaan tahansa. Tamma hallitsi erittäin näyttävän ja ilmavan hyppytyylin ja sai muutamaan otteeseen se esittää taitojaan myös koulukentillä, sillä siltä löytyi todella pehmeät ja sulavat liikkeet. Tamma on periyttänyt hyvää, rauhallista luonnettaan useammille jälkeläisilleen. Tämä olikin yksi syy, miksi kasvattaja uskalsi valita niinkin temperamenttisen orin Harmageddonin isäksi, kuin Lancia.

ee. Saskija oli vain muutaman jälkeläisen maailmaan tuonut, erittäin temperamenttinen ja toisinaan jopa hieman arvaamaton punaruunikko neiti. Tammalla oli mahdottoman kauniit askeleet, joita se on periyttänyt myös niille muutamalle jälkeläisilleen. Saskija pärjäsi esteradoilla erityisen hyvin, mutta sen kilpaura jäi kuitenkin harmittavan lyhyeen radalla tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Ennen tätä sijoituksia tuli kuitenkin kerättyä useampia ja kipakka tamma on saanut tunnustusta kauniista ulkonäöstään myös näyttelyissä.

eei. Five Seconds oli Alankomaissa erittäin tunnettu ja paljon jalostukseen käytetty ruunikonkimo ori, joka jo nuorena loisti kilpakentillä edukseen. Se hyppäsi tajuttoman upeasti ja kykyjensä, kuuliaisuutensa ja kärsivällisyytensä ansiosta se olisi sopinut varmasti moneen muuhunkin lajiin. Sijoituksia ori keräsi huimasti ja pääsi loistamaan näyttelyissä useampaankin otteeseen. Erään tuomarin mukaan se oli jopa komein hollanninpuoliverinen, mitä hän oli uransa aikana nähnyt. Orin luonne oli aivan uskomattoman hyvä, nimittäin kaikki tulisuus ja temperamentti heräsivät vasta esteiden ilmestyessä eteen. Muuten se oli kuin lammas ja salli pienten lastenkin matkustaa selässään. Luonnollisesti näin hienon orin jälkeläislista on päätä huimaava ja ori lopetti siitosuransa kahdeksankymmenen hienon varsan jälkeen.

eee. Saskijan emä, ruunikko Miss Monaco oli erittäin hyväluontoinen ja kaunis liikkeinen tamma, joka loisti kauniilla rakenteellaan lähinnä näyttelyissä. Muutamaan otteeseen ruunikko tamma pääsi käännähtämään esteradoillakin pienemmissä luokissa, mutta silloisen valmentajan mielestä tamman kyvyt ovat lähinnä kouluratsastuksessa. Lyhyehkon kouluratsun uran jälkeen tamma jäi lähes kokonaan siitoskäyttöön omistajan joutuessa pyörätuoliin auto-onnettomuuden seurauksena. Tammasta tai hevosharrastuksesta yleensä hän ei suostunut luopumaan, vaan halusi alkaa teettää tästä varsoja ystävänsä avustuksella ja Miss Monaco onkin periyttänyt tasaisesti hyvää luonnettaan jälkikasvulleen.


Jälkeläiset

Dumle on tarjolla jalostukseen kaikille este- ja kenttäpanotteisille yksipolvisille puoliveritammoille. Ori periyttää hyvää keskittymiskykyä ja erinomaista hyppytyyliään jälkeläisille. Kysy lisää sähköpostitse!

o. Dor Tránquil s. 27.04.2013 (e. Dor Athália)
o. Simply Clever s. 11.05.2013 (e. Simply Gorgeus RHK)
o. Troublemaker Fleur s. 08.08.2013 (e. ML Dreamcatcher)
o. Thranduilion Ark s. 03.11.2013 (e. GL Cranberry) sivut kadonneet
t. Selfie Snilli s. 20.06.2014 (e. Skardeline RTA) ERJ-I
t. Blue Galadriel s. 31.05.2014 (e. Kingdom Charity) sivut kadonneetKilpailukalenteri

55 ERJ-sijoitusta, 16 KERJ-sijoitusta, 15 MEJ-sijoitusta, 1 tarinakilpailu
Kalenteriin on merkitty vain sijoitukset, paitsi tarinakilpailuista.

17.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 130cm, 3/40
19.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 130cm, 5/40
20.01.2013 ERJ, Kaylee Stables, 130cm, 1/40
22.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 120cm, 5/40
22.01.2013 ERJ, Kaylee Stables, 130cm, 1/40
23.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 120cm, 2/40
24.01.2013 ERJ, Stewart, 120cm, 2/40
26.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 130cm, 1/40
27.01.2013 ERJ, Kaylee Stables, 130cm, 4/40
01.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 120cm, 5/40
01.02.2013 ERJ, Riihen ponitalli, 120cm, 1/27
03.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 120cm, 2/40
04.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 120cm, 4/40
08.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 130cm, 2/39
13.02.2013 ERJ, Stewart, 120cm, 5/40
13.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 130cm, 3/47
16.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 130cm, 2/47
22.02.2013 ERJ, Stewart, 120cm, 2/40
27.02.2013 ERJ, Stewart, 120cm, 2/40
04.03.2013 ERJ, Stewart, 120cm, 5/40
20.03.2013 ERJ, Jindabyne, 130cm, 1/40
21.03.2013 ERJ, Jindabyne, 130cm, 4/40
14.03.2013 ERJ, Jukola, 130cm, 2/50
04.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 120cm, 2/50
05.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 120cm, 2/50
09.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 120cm, 3/50
10.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 120cm, 3/50
15.04.2013 ERJ, Akileya, 120cm, 2/50
16.04.2013 ERJ, Akileya, 120cm, 5/50
18.04.2013 ERJ, Akileya, 130cm, 6/50
24.04.2013 ERJ, Gestüt Silbereiche, 130cm, 6/40
27.04.2013 ERJ, Bairdon, 120cm, 5/30
28.04.2013 ERJ, Bairdon, 130cm, 3/30
28.04.2013 ERJ, Caridge Stud Riders, 120cm, 4/40
04.05.2013 ERJ, Bairdon, 120cm, 4/30
05.05.2013 ERJ, Harley Stud, 120cm, 5/30
11.05.2013 ERJ, Hiprakka, 120cm, 3/40
13.05.2013 ERJ, Hiprakka, 120cm, 2/40
16.05.2013 ERJ, Satulinna, 120cm, 4/30
22.05.2013 ERJ, Mulberry Ponies, 120cm, 5/30
22.05.2013 ERJ, Mulberry Ponies, 120cm, 5/30
25.05.2013 ERJ, Mulberry Ponies, 120cm, 1/30
16.05.2013 ERJ, Gestüt Silbereiche, 130cm, 1/30
18.05.2013 ERJ, Gestüt Silbereiche, 130cm, 5/30
19.05.2013 ERJ, Gestüt Silbereiche, 130cm, 2/30
22.05.2013 ERJ, Gestüt Silbereiche, 130cm, 3/30
21.05.2013 ERJ, Riiviöt, 130cm, 4/40
23.05.2013 ERJ, Riiviöt, 130cm, 4/40
23.05.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 120cm, 4/49
26.05.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 120cm, 1/49
27.05.2013 ERJ, Marike, 120cm, 6/50
31.05.2013 ERJ-cup, DST, 120cm, 16/190
31.05.2013 ERJ-cup, DST, 130cm, 7/149
10.06.2013 ERJ, Jukola, 130cm, 1/60
12.06.2013 ERJ, Linya Stud, 130cm, 1/40
16.11.2012 KERJ, Kirbera, CCI/CIC1, 2/30
17.11.2012 KERJ, Suprant, CCI/CIC3, 2/18
22.11.2012 KERJ, Suprant, CCI/CIC3, 3/36
24.11.2012 KERJ, Suprant, CCI/CIC3, 6/36
20.12.2012 KERJ-cup, Taikakuun Kartano, Helppo, 1/145
26.02.2013 KERJ, Lumivuo, CIC3, 6/50
04.03.2013 KERJ, Bogart&Britanov, CIC3, 6/38
15.03.2013 KERJ, Wyonn, CIC3, 1/29
16.03.2013 KERJ, Wyonn, CIC3, 5/29
22.03.2013 KERJ, Solo, CIC3, 4/28
23.03.2013 KERJ, Solo, CIC1, 4/28
29.04.2013 KERJ, Akileya, CIC3, 2/30
01.05.2013 KERJ, Satulinna, CIC3, 3/37
02.05.2013 KERJ, Satulinna, CIC3, 1/37
12.08.2013 KERJ, Satulinna, CIC3, 5/40
14.08.2013 KERJ, Satulinna, CIC3, 2/40


02.01.2013 MEJ, Rose Legion, 130cm, 3/9
15.05.2013 MEJ-cup, Bailador, 110-120cm, 4/23
30.05.2013 MEJ, Bailador, 120cm, 3/15
02.08.2013 MEJ, Bailador, 120cm, 3/12
07.08.2013 MEJ, Taikakuun Kartano, 110cm, 7/63
11.08.2013 MEJ, Taikakuun Kartano, 110cm, 7/63
14.08.2013 MEJ, Taikakuun Kartano, 110cm, 2/63
15.08.2013 MEJ-cup, Bailador, 130cm, 2/12
09.07.2014 MEJ, Einfall, 120cm, 1/18
10.07.2014 MEJ, Einfall, 120cm, 3/18
10.07.2014 MEJ, Einfall, 120cm, 1/18
15.07.2014 MEJ-cup, KK Bailador, 110-120cm, 2/42
16.01.2015 MEJ, Breawa, 130cm, 2/10
17.01.2015 MEJ, Breawa, 120cm, 3/13
17.01.2015 MEJ, Breawa, 130cm, 2/13


13.12.2014 tarinakilpailut (villit), Runoranta, 100-120cm, 3/10


Kurkista varustekaappiin


Valmennukset


21.9.2015, estevalmennus, valmentajana alhippa

Valmennettavakseni oli päätynyt kaksikko, jonka työskentelyä en ollut päässyt aikaisemmin seuraavaamaa. Kasatessani kentälle esteitä, pyysin ratsukkoa verryttelemään vapaasti kevyessä ravissa ja laukassa. Kasasin yhden suhteutetun välin esteet sekä pysty-okseri sarjan, samalla aika-ajoin silmälin ratsukon työskentelyä. Verryttelyhypyt otettiin yhdellä pystyllä ikäänkuin isolla ympyrällä ratsastaen. Dumle hyppäsi varmasti ja ratsastaja selässä ei selkeästi ollut vain pelkkänä matkustajana vaan teki oman osansa. Tänään keskityimme etenkin suhteutettuun väliin ja sitämyöden laukan hallintaan. Ensin pyysin ratsukkoa tulemaan suhteutettua väliä lyhentäen laukkaa, jolloin esteiden väliin mahtui viisi laukka-askelta. Ensimmäisillä kerroilla ratsastaja sai hieman yllättäen pidättää oriaan reippaammin ottein, mutta alun kankeuden jälkeen Dumle tuntui olevan paremmin tehtävän tasalla ja oli selkeästi pienemmin avuin ratsastettavissa. Kun lyhentämisen selkeästi sujui, pyysin ratsukkoa tulemaan samat esteen mutta nyt laukkaa pidentäen niin, että esteiden väliin mahtuu neljä laukka-askelta. Tämän kanssa ei tuntunut olevan ongelmaa, vaan tuntui pikemminkin luontaiselta, että orin kanssa ratsastetaan ennemmin laukkaa hieman pidentäen, kuin lyhentäen, ne välit jotka sitä kaipasivat. Loppuun oli jätetty vielä harjoitus sarjaesteestä, pysty, laukka-askel ja okseri. Sarjalle tuli ratsastaa maltillisesti, mutta riittävällä teholla, jotta molemmat esteet tulee ylitettyä. Tehtävä ei tuntunut olevan ratsukolle temppu eikä mikään, vaikka korotin estekorkeuttakin kolmeen kertaan. Loppuverryttelyn ratsukko sai tehdä itsenäisesti kevyessä ravissa.18.9.2015, estevalmennus, valmentajana Verde

Dumlella oli ollut kisataukoa, joten olin suunnitellut ratsukon pään menoksi lähinnä jumppailua. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä jo alkuverryttelyistä lähtien orista paistoi tukkoisuus. Neuvoin Hannea ratsastamaan paljon selviä tempon muutoksia, ja sain huomata jo ihan laukankin vertyvän melkoisesti. Lopulta aloitimme itse hyppäämisen jumppasarjalla. Hannekin sai hyvän mahdollisuuden jumpalle ottamalla rohkeana jalustimet satulan eteen ristiin. Aluksi jumppasarja sisälsi vain kaksi ristikkoa, mutta suoritusten edetessä lisäilin sekä esteitä että korkeuksia, pitäen treenin kuitenkin melko iisinä. Hannen ratsastus oli pääosin todella siistiä, joten keskityimme ihan pieniin asioihin istunnassa ratsukon yhteistyön parantamiseksi. Dumlen kohdalla pääajatuksena oli vain herätellä sitä takaisin esteiden maailmaan ja avata vanhuksen lihaksistoa. Dumlen hypyt muuttuivat koko ajan vetreämmiksi ja tasaisemmiksi, jolloin Hannenkin oli helpompi keikkua mukana ilman jalustimia. Neuvoin ratsastajaa keskittymään erityisesti jalan paikallaan pysymiseen hypyissä ja ohjastuntuman tasaisuuteen. Lopuksi Hanne sai ottaa jalustimensa takaisin ja ratsukko suoritti vielä jumppasarjan seitsemällä esteellä, viimeisen ollessa vajaan metrin korkuinen. Koko suoritus oli tasaisen pehmeä, ja Dumle nautti silminnähden hyppäämisestä ja Hannen määrätietoisuudesta sen johtajana.21.02.2015, estevalmennus, valmentajana Ziki

Valmennusviikonloppuni toinen ratsukko oli Hanne ja tämän suloinen ori Dumle. En tiedä kärsiikö orin ego siitä, että sanon tätä suloiseksi nappisilmäksi, mutta tehty jo! Esteet olivatkin jo pystytetty maneesiin, joten keskityin seuraamaan ratsukon työskentelyä. Dumle oli alkuun hieman jäykkä, mutta volttien ja väistöjen jälkeen ori alkoi lämmetä ja liikkua sulavammin. Tämä kuunteli hyvin ratsastajaa, vaikka välillä yrittikin oikoa kulmista ratsastajaa testaillen. Lopulta kehotin ratsukkoa ottamaan laukkaa ja tekemään temponvaihteluita tässä askellajissa.

Esteet olivat kaikki kavalettien korkeuksissa, joten pyysin ratsukkoa hyppäämään yksittäisen pystyesteen laukassa. Dumle katsoi estettä kiinnostuneena ja laukkasi esteen yli ilman että sitä piti edes hypätä. Parin lämmittelykierroksen jälkeen nostin esteen korkeuden 50 cm korkeuteen. Tässä ori joutui jo hyppäämään, mutta hyppäsi kuitenkin mielellään ja korvat hörössä. Vaihdoimme suuntaa ja nostin esteen 70 cm korkeuteen. Lisäsin myös toisen esteen, jolle piti hieman kääntää ja sitten suoralla uralla hypätä yli. Muistutin ratsukkoa hyppäämään esteen yli, kääntämään ja ennen toista hyppyä saada Dumle suoraksi. Ensimmäisellä kerralla tämä tehtävä sujui aivan loistavasti, mutta toisella kertaa Hanne ei ollut aivan yhtä keskittyneenä jolloin Dumle laukkasi viime hetkellä esteen ohitse. Muistutin pitämään pohkeet lähellä ja olemaan hereillä orin kanssa, jotta tämä ei pääse livistämään tehtävistään!

Loppuvalmennus sujui kaikin puolin rauhallisesti, jopa kun aloitimme ratatyöskentelyn. Dumle hyppäsi esteet hyvin, ja lopulta esteiden korkeus olikin 100-110cm korkeudessa. Pakko myöntää, että etenkin kun ori on nyt lämmennyt kunnolla, niin tällä on erittäin komea hyppytyyli! Lisäksi orilla on erittäin matkaa tavoittavat askeleet, ja ratsukon menoa oli muutenkin miellyttävä seurata. Toivotan siis onnea tulevaisuudelle ja esteratojen valloittamiselle!26.06.2013, maastoestevalmennus, valmentajana Isis

Hanne ja Dumle olivat jo aloittaneet verryttelyn kun rakensin heille pientä esterataa maneesiin. Esteverryttelyt aloitettiin muutamalla yksittäisellä kavaletilla, joista siirryimme kahdeksikolle minne olin sijoittanut kolme 100cm pystyestettä. Dumle innostui jo nähdessään esteet ja se olisi mielellään lisännyt tahtia, mutta työskenteli kuitenkin nöyrästi ja ratsastajan pidätteet menivät läpi. Seuraavana siirryimme sarjaesteharjoitukseen, joka muodostui kahdesta 100cm pystyesteestä ja yhdestä okserista. Ori tuli esteille turhankin reippaalla askelluksella ja esteiden ylittäminen menikin hevosen osalta säheltämiseksi. Orin laskeuduttua esnimmäiseltä esteeltä, se otti hätäiset askeleet ja kunhan vain hyppäsi seuraavan esteen yli ponnistuskohtaa sen kummemmin ajattelematta. Laskeutuminen toiselta esteeltä alas oli tasapainoton ja viimeisenä olevaa okseria lähestyttiinkin hieman vinosti, sekä ponnistaen liian aikaisin. Tämän seurauksena okserin toisen osan puomi tipahti maahan. Ratsastaja otti itsenäisesti jämäkämmän ohjastuntuman ja painoi pohkeitaan tiukemmin hevosen kylkiin ohjaten ratsunsa pääty-ympyrälle. Ympyrällä ratsukko teki muutamat siirtymisharjoitukset ja palasivat sitten uudestaan sarjaesteille. Tällä kertaa Dumle malttoi mielensä ja suostui kulkemaan täysin niinkuin ratsastaja sitä vaati. Ponnistukset osuivat oikeille kohdille ja ylitykset olivat varman näköisiä. Ratsukon suoritus parani huomattavasti ja pääsin nostamaan esteet 120cm korkuisiksi. Siirryimme vielä lopuksi hyppäämään pientä rataa joka sisälsi tavallisia pystyesteitä, pari okseria ja yhden trippelin. Ratsukko suoriutui radasta hienosti vaikka ratsastaja saikin vähän väliä tehdä pieniä puolipidätteitä pitääkseen heidän tahtinsa tasaisena. Vasta loppua kohden Dumle rauhoittui ja hidasti vauhtiaan itse, pysyen kuitenkin tehtäville innokkaana. Kävimme radan vielä pari kertaa ja oikein hyvin suorituksin, sitten olikin aika lopetella tältä kerralta. Loppuverryttelun ratsukko jäi tekemään itsenäisesti kevyessä ravissa.26.06.2013, maastoestevalmennus, valmentajana Sani

Saavuin valmentamaan Dumlea ja Hannea Jukolaan. Kävelimme yhdessä radalle ja juttelimme hevosesta ja sen taidoista. Kehotin Hannea kiertämään jonkun lyhyen maastolenkin, jonka aikana ratsu vertyisi. Itse kävin sillä aikaa kävelemässä maastoesteradan läpi. Aloitimme aivan radan alusta, jossa ensimmäisenä esteenä oli tavallinen tukkieste. Se oli myös melko matala. Dumle hyppäsi sen yli varmasti ja huimalla ilmavaralla. Jatkoimme rataa eteenpäin ja ohitimme muutaman risuesteen. Seuraavaksi siirryimme harjoittelemaan banketille. Hyppy ylös sujui sujuvasti, mutta esteen päällä ori hieman hämääntyi, kun maa ei jatkunutkaan tasaisesti eteenpäin. Pienen kehotuksen jälkeen hevonen hyppäsi kuitenkin hieman haparoiden alas. Pyysin hyppäämään esteen myös toisesta suunnasta, ja nyt banketti sujui niin kuin vanhalta tekijältä. Seuraava este olikin pienessä ylämäessä. Dumle hieman liioitteli hyppyä, mutta muuten kaikki sujui hyvin. Alamäkeen tultaessa esteen jälkeen oli pientä haparointia, mutta ratsastaja sai nopeasti korjattua tasapainon takaisin. Viimeiseksi siirryimme hyppäämään vesihautaa. Dumle hyppäsi haudan yli varmasti ja helposti. Takaisin tallille mentäessä annoin valmennuksesta palautetta, ja kertasin valmennuksen aikana ilmenneitä asioita. Dumle oli oiva hevonen myös maastoesteille, kunhan alun peloista selvittiin.04.06.2013, kenttävalmennus, valmentajana Mette VRL-05058

Minua alkoi hymyilyttää, kun saavuitte Dumlen kanssa maastoesteradan alkuun. Ori oli kerrassaan vauhdikkaalla päällä ja steppaili malttamattomana paikoillaan, ja kauempana suhahtanut auto sai sen tekemään mojovan sivuhypyn! Koska olitte tehneet yhdessä jo lämmittelyt, päätin, että siirtyisimme suoraan asiaan ja kokeilisimme esteitä. Dumle ylitti matalimmat risuesteet vauhdikkaasti ja vähän rymyämisotteella, joten katsoin parhaaksi kokeilla poweria vaativaa kuoppatietä ja laittaa Dumlen aivonystyröille hieman työtä. Soratien jälkeen oli pienen matkan päässä hauta, joka sai Dumlen toden teolla laskeskelemaan ja pohtimaan. Apuja käytit kivasti ohjaukseen, vaikka huomautinkin välillä kädestäsi, joka ei aina antanut riittävästi tilaa Dumlelle. Dumle oli nyt saatu käyttämään päätään, joten jatkoimme kentällä vähän muunlaisia esteitä. Dumle alkoi pikkuhiljaa olla hyvin aisoissa, joten lopetimme melko pian esteiden osalta. Loppuverryttelyiksi laitoin teidät tekemään helpon A:n tasoisia liikkeitä ja askelpituuden vaihteluita.14.01.2013, estevalmennus, valmentajana Sani

Saavuin valmentamaan Hannea ja Dumlea Jukolaan. Annoin ratsukon verytellä rauhassa, mutta muutaman kerran huikkasin ohjeita oriin säheltäessä omiaan. Aloimme alkuun hypätä kahta ristikkoa, jotka olivat koko rata leikkaalla. Dumle laukkasi ensimmäiselle reippaasti ja hyppäsi hienosti yli. Nostin esteet 60cm ja sitten uudestaan. Orin vauhti kiihtyi vähän liikaa, joten ohjasin teidät pääty-ympyrälle. Pojan rauhoittuessa nostin esteet metriin. Dumle laukkasi ensimmäiselle reippaasti, mutta sen askeleet menivät sekaisin ja hyppäsi liian myöhään. Jatkoitte kuitenkin seuraavalle esteelle, ja välissä ori ehti palata takaisin tasapainoon. Toisella kerralla tulitte sarjan puhtaasti ja siististi. Lopulta korotin esteet niiden loppukorkeuteen. Dumle laukkasi kaunista ja pyörivää laukkaa, sekä ylitti esteet vaivattomasti. Lopuksi siirryimme kolmen esteen radalle, se koostui okserista ja kahdesta pystystä. Siinä oli yksi tiukka kaarre, mutta ei sitten muuta hankalaa. Dumle hyppäsi sulavasti ensimmäisen ja toisen esteen yli. Tiukka käännöskään ei aiheuttanut sille suuremmin ongelmia. Loppuun kävin kertomassa tunnista kommentin ja taputin Dumlea. Herraa oli oikein mukava valmentaa.13.01.2013, estevalmennus, valmentajana Norpatar

Ori oli jo ratsastajansa kanssa verrytelyyt kaikissa askellajeissa, joten aloitimme välittömästi puomi tehtäväillä, joista siirryimme verryttelemään ristikolle. Kun pikku esteet oli hoidettu aloimmekin hieman jumpata oria. Huimasti kuuden esteen jumppasarja väli puomeineen koettelee orin rytmitajua, etenemistä, voimaa ja tasapainoa. Dumle selviytyi kuitenkin ilman pienintäkään ongelmaa myöskin isommasta jumpasta, jossa oli jo kunnon kokoiset esteet. Siirryimme harjoittelemana kolmoissarjalle, jossa treenattiin maltillisuutta. Ilman ongelmia, mutta pieniä ongelmia oli havaittavissa seuraavassa sarja harjoitteessamme. Okseripysty sarjat ovat muutenkin hyvin haastavia ja niille pitää tulla varoen ettei ajaudu pystyn juureen, mutta haastavuutta lisäsi kaareva tie seuraavalle esteelle. Viisi laukka-askelta ja sitten pitäisi pompata esteen kokoinen trippeli. Dumle pääsikin ensimmäisen kerran karkaamaan ratsastajalta tai oikeastaan ei ollut edes tietoinen että voitaaisiin harkita käännöstä, joten ohjeistin ratsastajan katsomaan pystyllä trippelille ja tekemään esteen jälkeen välittömästi puolipidätteen ja kääntämään. Ulkoapujen tulee olla vahvat, niin ori kääntyy ongelmitta. Suoristuksessa kevyt eteen ratsastus riittää näin hyvän hyppykapasiteetin omaavalle hevoselle. Loppuun otettiin sarjoista ja muutamista irrallisista esteistä koostuva rata, joka sujui ongelmitta ilman suurempia kiihdytyksiä tai laukan katoamisia. Loppuun ratsastettiin rentoa reilua ravia eteen alas venyttäen.12.01.2013, estevalmennus, valmentajana Kiiu

Tänään vuorossa oli Dumlen ja Hannen valmennus. Olin laittanut oikein innolla heille esteitä ja päivän harjoituksen aiheena oli tempo. Olin laittanut muutamia sarjoja pystyyn isoon maneesiin. Hanne tuli maneesiin Dumlen kansa, ja alkoi verrytellä ravissa, koska oli jo tehnyt alkukäynnit kävelemällä maastossa. Kun ratsukko oli vähän aikaa jo ravannut ja hevonen vertynyt, pyysin heitä tulemaan ravissa esteet. Hevonen nosti laukan vaikka ei saanut ja Hanne siirsi Dumlen takaisin raviin. Ohjeistin ettei Dumle ei saa tehä sitä mitä se haluaa, vaan mitä sinä haluat. Seuraavalla kerralla Dumle meni hallitumpaa ravia ja ratsukko oli valmis nostamaan laukan. Selitin ratsukolle seuraavaksi radan, jossa tultiin ensin pystysarjalle, sitten hypättiin trippeli ja lopuksi taas pystysarja. Dumlesta se oli kivaa, ja ori heitti pari ilopukkiakin. Korotin sarjan esteitä ja pyysin heitä tulemaan saman harjoituksen uudelleen. Dumle lähti kuin tykki kun Hanne edes vähän koski kylkiä ja pyysin ratsastajaa olemaan todella pehmeä apujen kanssa. Hyppäsimme loppuun vielä ison pystyn ja okserin, jonka jälkeen ratsukko alkoi ravailla loppuraveja. Kyselin vähän miltä Dumle oli tuntunut ja annoin ohjeita tulevaisuutta varten. Laitoin puomit ja tolpat paikoilleen, ja päästin Hannen ja Dumlen pois, ja lähdin.Päiväkirja


13.12.2014, tarinaestekilpailut Runorannassa

Dumle pääsi pitkästä aikaa taas kilpailemaan esteille, tosin vähän pienempiin kisoihin kun varsinaisella urallaan. Runorannan seurakilpailut olivat hauskaa mielenvirkistystä papalle ja hyvinhän tuo pärjäsikin. Kolmanneksi sijoituimme. Kilpailuihin kuului myös hauska piparinleivontaosuus, mikä ei tosin mennyt kohdallamme ihan putkeen.

Hiiltynyt herkku hävisi hevoseni hampaisiin...01.05.2013

Kohta alkaa orilla olla esteden osalta jo sijoitukset kasassa. Kevät on sujunut todella hyvin niin treenin kuin kilpailemisenkin osalta. Kenttää ei olla oikein vielä ehditty harjoittelemaan, mutta kesän aikana keskitytään varmaan enemmän sitten siihen. Orin käytös on myös parantunut huomattavasti, mitä aikuisemmaksi se on tullut. Eihän herra mikään hirviö ole koskaan ollutkaan, mutta sellainen turha sähläys on vähentynyt etenkin hoitotilanteissa. Kesäkengätkin saatiin tuossa vaihdettua ja Dumle suorastaan nukkui toimituksen ajan! Tänään käydään pitkästä aikaa vähän maastoköpöttelemässä, ettei ori aivan kyllästy kenttäpuurtamiseen. :)05.01.2013

Dumlen kilpaura on lähtenyt mukavasti käyntiin ja sijoituksia on kerätty jo tähän mennessä ihan kiitettävä määrä. Estetreeneissä on koetettu hioa etenkin hyppytyyliä ja koulua on harjoiteltu melko tasavertaisesti esteiden ohella. Näin talviaikaan myös hankitreenejä on tehty vähintään pari kertaa viikossa. Dumle on liikkunut oikein kivasti ja ahkeran harjoituksen tulos nähdään toivottavasti kevään kisakaudella. Huomenna olisi tiedossa vähän liinassa harjoittelua vaihteluksi. Tuntuu taas vähän realistisemmalta ajatukselta, että ne laatuarvostelutkin häämöttävät tulevaisuudessa.Kuvat © Jukola

VIRTUAALITALLI - A SIM-GAME STABLE | Ulkoasun © Jukola 2017 (vuonohevoskuva © AK) | lue lisää tekijänoikeuksista