Gripnir frá Adel

virtuaalihevonen - a sim-game horse





kulomusta islanninhevosori, 143cm / VH12-030-0172
s. 07.07.2012 - k. 11.08.2014
3 vuotta 28.10.2012

om. Hanne (VRL-03518), Jukola / kasv. Adelma
askellajipainotus / 5-käyntinen
saavutukset: ARJ-I, 56 sijoitusta



ARJ-laatuarvostelu 20.03.2014:
46 - 17 (8 + 9) - 30 - 30 - 21 = 144, ARJ-I


Gripnir sairastui puhkuriin täytettyään 22-vuotta ja muutaman vuoden taistelun jälkeen orin pitkäkestoiset yskät olivat niin pahoja, että päätimme päästää sen taivaslaitumille. Mustaa viikinkiämme jää lisäkseni kaipaamaan erityisesti tallityttömme Ida, joka innostui oriin ansiosta islanninhevosista ja muista askellajiroduista. Gripnir ehti elää 26-vuotiaaksi ja saattoi maailmaan neljä ihanaa jälkeläistä. Oriista jäi myös yksi pakaste, jonka kanssa en vielä tiedä mitä teen. Olisi toisaalta upeaa nähdä tämän oriin suvun jatkuvan Jukolassa, mutta aika näyttää.


Gripnir tarkoittaa suomeksi viikinkiä ja näiden rohkeiden soturien kaltainen tämä uljas tummanpuhuva ori onkin. No, saatoin ehkä liioitella hieman, mutta melkoinen villikko ori osaa ainakin olla. Ja onhan se ihan komean näköinenkin. Ehkäpä tuo rauhoittuu iän myötä isoisänsä tavoin, tai sitten ei.

Tämä poika asustaa pääsääntöisesti pihatossa, josta sen useimmiten löytää pää heinäpaalissa. Tarhasta hakemiseen kannattaa varata hieman aikaa. Kuka nyt ei pientä hippaleikkiä ennen ratsastusta haluaisi? Gripnir ainakin haluaa ja siinä saat sitten porkkanoiden ja kaurojen avulla houkutella sitä, kunnes ori jossain vaiheessa vihdoin kyllästyy ja kävelee luoksesi kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Laitumelle varaat tähän leikkiin tietysti tupla-ajan. Jollei vapaita karsinoita ole, pistetään ori kuntoon käytävällä. Itse asiassa se kannattaa aina kun mahdollista, laittaa käytävällä tai karsinassa kunnolla kiinni sidottuna, ellet halua löytää harjoja juomakupista tai hevosta rehuvarastosta. Kyllä, Gripnir keksii aina tekemistä tylsyyteen ja on osoittanut erinomaisia lukkosepän taitojakin! Epämääräisistä tavoistaan huolimatta ori ei missään nimessä halua satuttaa ihmisiä, eikä se pure tai potki milloinkaan. Pientä takapuolesta näykkimistähän ei sitten kavioita puhdistaessa lasketa. Varustaminen ei sinänsä ole ongelma, mutta toisaalta koskaan et voi tietää mitä ori keksii seuraavaksi. Yleensä satulointi ja suitsien laitto sujuvat kuitenkin ihan näppärästi.

Orilta löytyy täydet viisi vaihdetta perusaskellajien lisäksi siis töltti ja passi. Ratsastaessa Gripnir on todella miellyttävä, kunhan on aluksi hieman testannut ratsastajansa pätevyyttä. Kaikki askellajit ovat jumalaisen pehmeitä, tuntuu kuin vain istuisit sohvalla samalla kuin neljä jalkaa työskentelevät milloin minkäkin askellajin tahdissa. Gripnir kuitenkin kuumuu äkkiä ja on melko herkkä, joten rauhallinen ja kylmäpäinen täytyy selässä istujan olla. Jo käynti on reipasta ja jarrut on pidettävä niin sanotusti käden ulottuvilla, ettei ori riko töltille. Ravi ja töltti sujuvatkin sitten melko hyvin, mutta töltin kanssa on muistettava työskennellä, jottei Gripnir siirry raviin tai laukkaan. Laukka onkin sitten perinteistä keinuhevoslaukkaa parhaimmillaan, mutta miellyttävää sekin. Pohkeet on muistettava pitää kiinni, jottei herra koita luistaa nopeaan tölttiin. Passi vaatii vähän lämmittelyä, mutta nousee verryttelyn jälkeen siinä missä muutekin askellajit. Islanninhevosten tapaan myös Gripnir on turvallinen ja varmajalkainen maastokaveri, kuitenkin mieluiten hieman kokeneemmalle ratsastajalle. Enpä tiedä orin tapoihin tottumisen jälkeen juuri mitään parempaa kuin lähteä töiden jälkeen pitkälle ja rauhalliselle maastoretkelle Gripnirin kanssa metsän siimekseen. Puiden ja pensaiden kanssa tulee olla kuitenkin tarkkana, ellei halua keksiä selityksiä naapurin metsänomistajalle lisääntyneestä pajunoksia tuhoavasta hirvikannasta. Orilla on oikealla asenteella mukava ja hauska ratsastaa.

Glaumurin, tallin toisen islanninhevosoriin kanssa nämä kaverukset olivat alusta alkaen kuin paita ja peppu, vaikka Gripnir onkin reilusti nuorempi. Glaumur pisti oripojan ruotuun ja opetti sen tallin tavoille alusta asti. Suurempien kahinoiden jälkeen nämä kaksi sitten ystävystyivät. Gripnir tulee toimeen myös muiden hevosten kanssa, vaikkakin kärsii ehkä toisinaan hieman niin sanotusta Napoleon-syndroomasta ja kuvittelee olevansa isompi kuin on. Silti tallin suomenhevostammat eivät ole tälle pikkuhurmurille lämmenneet. Kanssatarhaajatkin ovat palauttaneet orin äkkiä takaisin maanpinnalle, jos se on turhia käynyt uhittelemaan, etenkin kesäisin orilaitumella. Pääsääntöisesti hieman hömelö ori on kuitenkin melko sympaattinen tapaus, mutta vaatii oikeanlaisen suhtautumisen tai hermoromahdus on taattu.



Sukutaulu


Isä: Grasker frá Freistingar
isl, 137cm, m, 5-käynt.
ii. Amor frá Strokkseyri
isl, 136cm, hpm, 5-käynt., YLA2, ARJ-II
iii. Demantur frá Strokkseyri ICE
evm, isl, 135cm, hpm, 5-käynt.
iie. Delia frá Strokkseyri
evm, isl, 134cm, hpm, 5-käynt.
ie. Kveðja frá Vindur II
isl, 139cm, mkrj, 5-käynt., YLA2, ARJ-II
iei. Kjarni frá Vindur II
evm, isl, 128cm, mkrj, 4-käynt.
iee. Senna frá Vindur II
evm, isl, 137cm, mkrj, 5-käynt.
Emä: Bessa frá Sválur
isl, 131cm, m, sivut kadonneet
ei. Glóinn frá Hvannstóði
isl, 138cm, prnkrj, 5-käynt.
eii. Aðalfari frá Hvannstóði
evm, isl, 142cm, rnkrj
eie. Vagna frá Olfviskna
evm, isl, 136cm, rt
ee. Beiskja frá Snaefell
isl, 132cm, vprn, 5-käynt.
eei. Þriggi frá Halastjarni
evm, isl, 131cm, prt
eee. Engilfríð frá Snaefell
evm, isl, 133cm, vrt

Huom! Laatuarvostelija, näet emän ARJ-sijoitukset tästä!

iii. Upean värinen Demantur frá Strokkseyri ICE oli yksi aikansa tunnettuja jalostusoreja Islannissa. Viisikäyntinen ori kilpaili menestyksekkäästi, kunnes muutti kisaeläkkeelle jäätyään Norjaan jalostuskäyttöön.

e. Gripnirin emä, Bessa frá Sválur oli 5-käyntinen pieni musta tamma, joka ehti kisata ARJ:n alaisissa kilpailuissa ainakin jonkin verran. Laatuarvosteluissa tamma ei käynyt. Kisamenestys jäi hieman epäselväksi, sillä tamman sivuilla ei kilpailuja näkynyt ja lopulta sivut katosivatkin kokonaan. Gripnir jäi myös ilmeisesti tamman ainoaksi varsaksi. Luonteeltaan tamma oli oikein rauhallinen ja nöyrä, eikä sillä ilmennyt mitään huonoja tapoja. Muistelen omistajan käyttäneen sitä toisinaan myös vaellushevosena hyvän luonteensa ansiosta.

eii. Aðalfari frá Hvannstóði oli komea, hauskanvärinen ori, joka oli erityisen pidetty jalostuspiireissä hyvälaatuisesta töltistään. Nelikäyntinen ori kilpaili aikansa menestyksekkäästi kotimaassaan Islannissa. Kilpailu-uransa jälkeen ori astui runsaasti omistajansa tammoja ja myöhemmin myös ulkopuolisia tammoja. Islannin ulkopuolelle sen varsoja ei kuitenkaan Gripnirin emänisän, Glóinnin lisäksi päätynyt. Aðalfari periytti monille varsoilleen kirjavuusgeeniä, jonka vuoksi se oli erittäin suosittu jalostusori. Jälkeensä ori jättikin tiettävästi lähemmäs kolmekymmentä jälkeläistä.

eie. Kuvan kaunis rautias tamma Vagna frá Olfviskna ei pahemmin päässyt elämänsä aikana kilpailemaan. Muutamat näyttelyt Vagna tosin pääsi kiertämään ja keräsi kasaan muutamia sertejäkin. Enimmäkseen tamma sai kuitenkin toimia työ- ja vaellusratsuna ja loput ajastaan se vietti puolivilliä laumaelämää. Luonteeltaan tamma oli omistajan mukaan luottavainen ja omisti hyvän työmoraalin. Hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta tamma sai vain kolme jälkeläistä, liekö siksi, ettei se ollut kovin tunnettu vähäisen kisakokemuksen vuoksi.

eei. Þriggi frá Halastjarni oli punarautias pienikokoinen islanninhevosori. Viisikäyntinen ori loisti passiradoilla ja keräsi melkoisen kasan sijoituksia kasaan uransa aikana. Näkyypä orin nimi vilahtelevan muutamissa suurkilpailuissakin. Kilpailumenestys nosti orin myös kasvattajien tietoon ja Þriggi näytti olevan suosiossa vielä viimeisillä eläkepäivilläänkin. Hyvän kapasiteetin lisäksi ori oli luonteeltaan oikea aarre ja toimi kisaeläkkeelle jäätyään vaellusratsuna ja omistajan kuusi ja kahdeksan vuotiaiden tyttärien opetusmestarina.

eee. Pieni ja sitkeä, näillä sanoin Engilfríð frá Snaefellin omistaja oli kuvaillut hevostaan. Tätä tamma todellakin oli ja sitkeytensä ansiosta se toimi erittäin hyvänä työratsuna omistajan lammasfarmilla. Kasvattajallaan tamma oli kilpaillut jonkin verran tölttiluokissa, muttei ollut kerännyt erityisemmin saavutuksia. Tamma oli siitä erikoinen, ettei se hyväksynyt selkäänsä ketä tahansa. Omistajan poika olisi halunnut tammasta ratsun itselleen, mutta tämäpä ei sallinut kenenkään muun kuin omistajan itse ratsastaa sitä. Niinpä pojalle hankittiin myöhemmin oma hevonen, jolla tämä pääsi kilpailemaan askellajikilpailuissa. Tamma jätti jälkeensä ainoastaan yhden jälkeläisen, jonka se sai kasvattajallaan ollessaan vielä melko nuori.


Jälkeläiset

Gripnir ottaa vastaan 2-polvisia askellajipainotteisia islanninhevostammoja. Ori periyttää jälkeläisilleen tasaisia askellajejaan ja hyvää eteenpäinpyrkimystä.

t. Pípa frá Hiisi s. 25.07.2013 (e. Dúfu frá Elfendur)
o. Grípur frá Ljóma s. 30.07.2013 (e. Sveppir frá Ljóma)
t. Druna frá Beinir s. 01.10.2013 (e. Hera frá Syndur)
t. Loðbrók frá Syndur s. 02.04.2014 (e. Ljójstá frá Moons)



Kilpailukalenteri

56 ARJ-sijoitusta
Kalenteriin on merkitty vain sijoitukset.

04.01.2013 ARJ, Bogart&Britanov, 5-käynti, 2/39
06.01.2013 ARJ, Takkuinen, Töltti T.1, 3/32
06.01.2013 ARJ, Takkuinen, 4-käynti V.1, 4/32
07.01.2013 ARJ, Takkuinen, Töltti T.1, 2/32
08.01.2013 ARJ, Takkuinen, Kouluratsastus FS1, 6/37
09.01.2013 ARJ, Takkuinen, Töltti T.1, 1/32
09.01.2013 ARJ, Takkuinen, 4-käynti V.1, 4/32
09.01.2013 ARJ, Takkuinen, Kouluratsastus FS1, 1/37
16.02.2013 ARJ, Tindra, 4-käynti V.1, 2/29
08.03.2013 ARJ, Tindra, Speedpassi P.2, 3/23
10.03.2013 ARJ, Tindra, Kouluratsastus FS1, 2/25
10.03.2013 ARJ, Takkuinen, Töltti T.2, 3/20
10.03.2013 ARJ, Takkuinen, Speedpassi P.2, 3/22
05.03.2013 ARJ, Bogart&Britanov, Töltti T.1, 4/29
15.04.2013 ARJ, Takkuinen, 5-käynti F.1, 2/20
15.04.2013 ARJ, Takkuinen, Speedpassi P.2, 2/18
15.04.2013 ARJ, Takkuinen, Kouluratsastus FS1, 1/19
16.04.2013 ARJ, Takkuinen, 5-käynti F.1, 2/20
16.04.2013 ARJ, Takkuinen, Speedpassi P.2, 3/18
17.04.2013 ARJ, Takkuinen, Töltti T.1, 2/24
17.04.2013 ARJ, Takkuinen, Speedpassi P.2, 1/18
29.04.2013 ARJ, Hafli, 4-käynti V.1, 3/30
14.05.2013 ARJ, Moldóttur, 4-käynti V.1, 3/42
15.05.2013 ARJ, Moldóttur, Helppo töltti, 1/30
23.05.2013 ARJ, Elfendur, 250 metrin passijuoksu P.1, 2/100
23.05.2013 ARJ, Elfendur, Speedpassi P.2, 9/100
23.05.2013 ARJ, Elfendur, Kouluratsastus FS1, 5/100
25.05.2013 ARJ, Elfendur, Töltti T.1, 7/100
25.05.2013 ARJ, Elfendur, Töltti T.2, 1/100
26.05.2013 ARJ, Elfendur, Passikoe PP.1, 2/100
26.05.2013 ARJ, Elfendur, 5-käynti F.1, 7/100
27.05.2013 ARJ, Elfendur, Kouluratsastus FS1, 6/100
29.05.2013 ARJ, Elfendur, Passikoe PP.1, 2/100
02.06.2013 ARJ, Moldóttur, Töltti T.1, 2/35
02.06.2013 ARJ, Moldóttur, 4-käynti V.1, 4/35
04.06.2013 ARJ, Ljóma, 250m passijuoksu PP.1, 1/85
05.06.2013 ARJ, Ljóma, 250m passijuoksu PP.1, 2/85
08.06.2013 ARJ, Ljóma, 250m passijuoksu PP.1, 1/85
09.06.2013 ARJ, Ljóma, Passikoe PP.1, 9/89
11.06.2013 ARJ, Ljóma, 5-käynti F.1, 4/84
17.07.2013 ARJ, Ljóma, Töltti T.1, 6/56
17.07.2013 ARJ, Ljóma, 4-käynti V.1, 3/56
17.07.2013 ARJ, Ljóma, Passikoe PP.1, 5/51
18.07.2013 ARJ, Ljóma, Töltti T.1, 6/56
21.07.2013 ARJ, Ljóma, 4-käynti V.1, 4/56
22.07.2013 ARJ, Ljóma, 4-käynti V.1, 5/56
22.07.2013 ARJ, Ljóma, Kouluratsastus FS1, 1/47
23.07.2013 ARJ, Ljóma, 4-käynti V.1, 4/56
01.08.2013 ARJ, Tindra, Speedpassi P.2, 5/42
03.08.2013 ARJ, Tindra, Töltti T.1, 3/44
03.08.2013 ARJ, Tindra, 5-käynti F.1, 6/45
03.08.2013 ARJ, Tindra, Speedpassi P.2, 5/42
03.08.2013 ARJ, Tindra, Kouluratsastus FS1, 6/38
04.08.2013 ARJ, Tindra, Töltti T.1, 2/44
04.08.2013 ARJ, Tindra, 4-käynti V.1, 5/44
30.01.2014 ARJ-cup, Elfendur, 5-käynti F.1, 3/49


Valmennukset


07.12.2013, askellajivalmennus, valmentajana Mari H

Tuttu ratsukko marssi pellolle samaan aikaan kuin minäkin. Hanne ja Gripnir olivat ilmeisesti käyneet maastossa verryttelemässä, sillä hikinen ori oli selvästi purkanut taas vähän ylimääräistä energiaa. Tämän päivän valmennuksen aiheena oli passityöskentely ja sitä varten olimme siirtyneet kentältä pellolle. Alkuun ratsukko sai esittää minulle ravi-laukka-ravi siirtymisiä. Ori oli vähän levottomalla tuulella, mutta ratsukko suoriutui tehtävästä kuitenkin hyvin. Seuraavaksi keskityimme laukka-passi-laukka siirtymisiin ja varsinkin siihen, että siirtymisten piti tapahtua mahdollisimman pienillä avuilla ja sulavasti. Ensimmäisillä kerroilla Hanne joutui käyttämään vähän isompia apuja, kun Gripnir vähän ennakoi siirtymisiä. Kun ennakointi estettiin, ei ori oikein kunnolla vastannut apuihin. Pientä kiukuttelua siis oli ilmassa! Muutaman toiston jälkeen ori kuitenkin tyytyi tekemään juuri niinkuin ratsastaja sanoi, ja siirtymiset sujuivat oikein hienosti. Loppuun treenattiin vielä passin tahtia sekä otettiin muutama pätkä ihan liitopassia. Vauhdikas eteneminen oli selvästi orin mieleen ja ratsukon menoa oli oikein kiva katsoa. Hanne muisti hyvin pitää huolta siitä, että ori keskittyi askeliinsa eikä vaihtanut lennosta laukalle tai rikkonut tahtia. Muutaman pätkän jälkeen olin tyytyväinen Hannen ja Gripnirin esitykseen ja päästin ratsukon suorittamaan itsenäisesti loppuverryttelyjä.



06.12.2013, askellajivalmennus, valmentajana Mari H

Tulin ensimmäistä kertaa valmentamaan Hannen Gripnir-oria. Olin ehtinyt ihailla mustaa islanninhevosta aikaisemminkin, olihan se yhden kotiin jääneen kasvattini isä. Ratsukko työskenteli jo kentällä kun saavuin. Olimme aikaisemmin jo sopineet, että pidän heille kaksi valmennusta: ensimmäisellä kerralla keskittyisimme tölttiin ja toisella kertalla passiin. Hanne kertoi, että he olivat jo ehtineet verrytellä, joten siirryimme heti tositoimiin.

Pyysin Hannea tekemään siirtymisiä töltin ja käynnin välillä. Ori kävi vähän kuumana, mutta pysyi kuitenkin käsissä. Siirtymiset olivat kuitenkin vähän töksähteleviä, kun Gripnir reagoi apuihin turhan vauhdikkaasti. Toistojen avulla ori kuitenkin rauhoittui ja siirtymisitä tuli sulavempia. Seuraavaksi työstimme vähän aikaa tölttiä. Ensin ratsukko sai esittää sitä vapaassa vauhdissa. Hanne löysäsi vähän ohjaa ja ratsukko päätti (tai oikeastaan ori päätti) esittää lisättyä tölttiä. Ei siinä mitään, komean näköistä katseltavaa! Herra kuitenkin meinasi vähän luistaa laukalle ja Hanne saikin olla tarkkana, että askellaji pysyi oikeana. Kun Gripnir oli saanut päästellä vähän höyryjä, pyysin ratsukkoa työstämään työtölttiä. Siinä oli alkuun vähän ongelmia, mutta kyllä sieltä loppujen lopuksi löytyi hyvä kokoaminen ja rauhallinen tasainen tahti. Loppuverryttelyksi vielä haettiin oria venyttämään itseään vähän alas ja eteen, jonka jälkeen lopettelimme.



14.01.2012, askellajivalmennus, valmentajana Mirka

Ponikokoinen, musta islanninhevosori Gripnir tölttäsi innokkaasti pärskien ovaaliradalla, kun saavuin paikalle. Hanne oli ehtinyt ratsastaa hevosta lämpimäksi hetkisen aikaa, mutta sillä näytti vielä riittävän höyryjä lopputreeniin. Siitä päätellen valitsin aiheeksi perusaskellajityöstöt, jotta niitä pääsisi muokkaamaan kunnolla koko treenin ajan.

Pyysin Hannea ottamaan Gripnirin käyntiin. Ori näytti hidastuksessa painavan kuolaimeen, joten näin aluksi hieman ratsukkoon tutustuttuani päätin, että ainakin vähän ylimääräisiä energioita täytyisi ratsastaa etukäteen pois, jotta Gripnir pysyisi harjoitusten ajan suhteellisen siedettävässä nopeustilassa. Kun se oli kävellyt hetken, Hanne sai ratsastaa ravia toiseen suuntaan ja lähteä pikku hiljaa tölttäämään.

Gripnir puski tölttiavuista lähes välittömästi kiitoraviin ja viskeli päätään, joten Hanne joutui tekemään töitä saadakseen hevosen kuolaimeen. Muutaman toiston jälkeen Gripnir esitti hieman horjuvaa, hidasta tölttiä, josta lähdimme työstämään oikeaa askellajia. Gripnir otti avut herkästi vastaan, joten oriin kanssa tuli muistaa maltti ja kylmäpäisyys. Töltti alkoi pian sujua melko puhtaasti, ja Hannen tuli uskaltaa myödätä, sillä jatkuvalla vedolla ja varautuneisuudella Gripnir ei pehmennyt suustaan. Kun hevonen alkoi herkistyä kuolaimelle, pyysin Hannea kehujen jälkeen ottamaan sen käyntiin esitettyään pätkän tyylipuhdasta, työstettyä tölttiä.

En ollut valmentanut viisikäyntihevosia kovin usein, ja uusi askellaji toi hommaan ihan erilaisen näkökulman. Kyselin hieman passikokemuksia ja kuvauksesta kuulin, että Gripnirillä oli pehmeä ja suhteellisen kovatempoinen passi. Hannen täytyi tehdä hieman istuntamuutoksia ja antaa sitten kevyet passiavut herkistettyään Gripniriä pohkeelle niin, että se kuunteli apuja tasaisemmin. Passi nousi suhteellisen mukavasti eikä siinä ollut moittimista - Gripnir yritti kovaa ja nopea vauhti sai sen myös keskittymään huolella tekemiseensä. Passipätkien jälkeen olin todella tyytyväinen ratsukon työhön, ja pyysin Hannea vielä antamaan Gripnirille muutaman kierroksen vapaata laukkaa ja reiluja suoristuksia loppuun. Hyvä!



Päiväkirja


20.03.2014 img

Poni sai ARJ-laatuarvostelusta ykköspalkinnon, vieläpä tilaisuuden parhain pistein!

Ori käyttäytyi arviointipäivänä vieläpä mahdottoman mallikelpoisesti, hieman sateisesta säästä ja pitkästä ajomatkasta huolimatta. Talvikarvaisen issikan puunaaminen on kylläkin yhtä tuskaa, mutta periaatteeni on, etten klippaa alkukantaisia rotuja ennen kuin on oikeasti pakko. Ja olihan tuo onneksi paljon karvaa jo tiputtanutkin, että sai tuomari arvosteltua rakenteen kuitenkin. Tilaisuudessa oli myös paljon tammoja, mutta Gripnir ei korvaansa lotkauttanut. Veteraaniori oli täysin keskittynyt näyttämään hyvältä tuomarien edessä. Ja panostus selvästi kannatti!

Tilaisuudessa oli mukana myös tuttuja hevosia. Muun muassa toisen, jo edesmenneen islanninhevosoriini kahden jälkeläisen emä, Blökk frá Frelliga, oli paikalla hurmaamassa tuomareita. Tamma näytti pärjänneen ihan hyvin ja saavutti tulosten perusteella kunnioitettavan kakkospalkinnon.



25.12.2013, jouluvaellus Hiidentallilla

Ah! Pohjanmaa ja sen laajat pellot näyttivät niin kauniilta näin talvellakin! Meistä on Gripnirin kanssa kuoriutunut oikein himovaeltajia tänä talvena ja taas oltiin varta vasten reissussa. Olimme körötelleet issikkakaksikkoni kanssa aamuneljästä asti länsirajaa alaspäin maiseman vaihtuessa aina vain metsäisemmäksi. Tekee kyllä hyvää tulla välillä käymään "ihmisten ilmoillakin" täältä kaamoksen valtaamasta Lapista. Hurautin rättiväsyneenä Hiidentallin pihaan kellon ollessa suunnilleen yksitoista. Aamulla vähän kilpailtaisiin nuoremman issikkani Erlan, sekä Gripnirin jälkeläisen, Gripurin kanssa.

Ennen finaalia pääsimme syömään herkullista jouluruokaa ja ruuan jälkeen lähdettiin hieman rentoutumaan jouluvaelluksen merkeissä. Gripnir oli tarhailemassa parin vieraan ruunan kanssa kisojen ajan ja se odotteli minua portilla hieman tyytymättömänä tilanteeseen.
"Eikö ollutkaan kivoja kavereita vai?" hymyilin hapanta naamaa näyttävälle orille taluttaessani sitä tallipihalle.
Sanna jakeli ohjeita muille vaeltajille samalla kun laitoimme hevosia lähtökuntoon. Meitä olikin melkoisesti ja oli hauskaa nähdä minkälaisia karvaisia issikoita muilla oli. Mahtuipa joukkoon pari muunkin rotuista otusta.

Järjestäydyimme nopeasti jonoon hieman hevosten ominaisuuksia silmällä pitäen ja lähdimme letkassa tallustamaan Sannan perässä kohti peltojen reunustamaa tietä. Gripnir oli hyvin reippaalla päällä ja karkasi jatkuvasti töltille. Onneksi menimme suurimmilta osin issikkaporukassa, eikä tarvinnut sen kummemmin pelätä, vaikka ori oli koko ajan kiinni edellä menevän ruunan takapuolessa. Kiitin silti onneani ettei kyseessä ollut tamma... Siirryimme askellajista nopeampaan ja edetä sai joko ravissa tai töltissä. Gripnir tuntui rentoutuvan saadessaan päästää vähän höyryjä ja uppouduin itsekin ajatuksiini tasaisen töltin kuljettaessa.

img

Havahduin kuitenkin nopeasti edestäpäin tulevaan epäselvään huutoon.
"Katsokaa oikealle! Hirvi!" selvensi edellä menevä ratsastaja ja siirsi hevosensa käyntiin.
Hidastin itsekin ja viestiä eteenpäin laittaessani huomasin sen itsekin. Uljas kruunupäinen uroshirvi seisoi viereisen pellon reunassa jähmettyneenä ja selvästi tuijottaen outoa karvaisten ponien letkaamme. Muutamat kaivoivat kännykkäkameran esiin, mutta hirvi oli tässä vaiheessa jo päättänyt seuraavan siirtonsa ja löntysteli läheiseen metsikköön. Kun tilanne oli ohi, saimme etupäästä tiedon, että laukkaisimme pian pienen pätkän. Hiljalleen letka siirtyikin laukkaan ja Gripnir suorastaan ampaisi edellä menevän perään. En voinut laukan aikana oikein muuta kuin pitää kiinni, niin päättäväisesti ori askelsi. Turvallisessa letkassa minua ei silti pelottanut lainkaan, vaan päinvastoin nautin jokaisesta laukka-askeleesta täysin siemauksin.

Viimein saavuimme pienen polun tuntumaan ja hidastimme käyntiin. Polku johti pienelle kalliolle, jonne nousimme rauhallisessa käynnissä. Pienet varmajalkaiset hevoset astuivat tarkoin edellä menevän askeliin ja kenenkään liukastumatta ylitimme kallion. Huipulta avautuivat komeat, taianomaiset metsämaisemat, mutta vielä upeampaa oli luvassa töltätessämme joen ja kosken viertä kulkevalla pikkutiellä. Olihan meillä päinkin upeita koskia, mutta ne olivat paljon karumpia kuin tämä suorastaan satumainen kuusten reunustama virta. Loppuun saimme vielä nauttia lyhyen pätkän vauhdin huumasta laukassa, ennen kuin vastaan tuli risteys, josta käännyimme takaisin tallille. Gripnir esitti muutamat passiaskeleetkin hidastaessamme, mutta siirsin sen nopeasti käyntiin. Loppumatkasta osa antoi hevosille hieman ohjaa ja kävelimme rauhassa takaisin Hiidentallille.

Riisuin nopeasti hieman hikisen oriini varusteista ja pistin sen vielä hetkeksi tarhailemaan ohuessa villaloimessa. Kun hevoset oli hoidettu, lähdimme tarkistamaan finaaliin päässeiden ratsukoiden listaa kilpakentän luota ja valmistautumaan vielä mahdolliseen ratkaisevaan suoritukseen.



20.12.2013, hankirallit Mallaspurossa

Mallaspuron tallipihalla seisoskeli monenkirjava joukko poneja ja hevosia ratsastajineen. Siitä olikin aikaa kun olin ollut näin suuressa tapahtumassa mukana jossain muualla kuin kilpailuissa. Tunnistin porukasta vain Jazzumin, joka oli hiljattain ollut mukana Jukolan vaellusretkellä. Gripnir ei väenpaljoudesta juuri välittänyt, lukuun ottamatta isoa mustaa friisiläistammaa, joka tuntui kiehtovan sitä liiaksikin. Onneksi jonoon järjestäytyessämme jäimme issikkaoriini kanssa reilusti tamman taakse kahden ruunan väliin, eikä ori alkanut pitää mitään esitystä.

Jännitys kipristeli vatsanpohjassa siirtyessämme läheiselle pellolle. Iloitsin jo valmiiksi tulevasta irrotteluhetkestä ja olin varma että Gripnirkin nauttisi. Pellolle oli jonkin verran matkaa, joten ehdimme saada hevoset lähes verryteltyä matkalla. Pellolla otettiin vielä jonossa ravia kierros pellon ympäri, jotta kaikki olivat varmasti valmiita laukkaspurttiin.

Pellolle saapuessamme huusi Lynn edestä nopeat ohjeet. Ruumiita ei saanut tulla ja toisten päälle ei ratsastettu. Ensimmäisenä hurjaan spurttiin lähtisivät ponit ja perässä sitten hevoset. Järjestäydyimme Gripnirin kanssa orin koon puolesta ponien sekaan ja ei aikaakaan kun lähtökäsky jo annettiin. Musta islanninhevonen tuntui kasvavan kokoa laukatessaan muiden rinnalla, niin suuria askelia se harppoi lumihangessa. Edellä menevä jykevähkö eestinhevosruuna pöllytti lunta naamaani, enkä nähnyt juuri mitään osan aikaa matkasta. Jossain vaiheessa tunsin Gripnirin kiihdyttävän ja huomasin sen lähtevän ohittamaan eestinhevosta. Emme kuitenkaan ehtineet sen enempää kisata, kun pellon reuna jo tuli vastaan. Takanamme lähestyivät jo hevoset hurjaa laukkaa kohti meitä ja poniporukkaa johtanut Lynn kehotti meitä varmuuden vuoksi siirtymään pois edestä.

Osa poneista kävi kuumana ja kun hevoset saapuivat pellon toiseen päähän, saivat levottomimmat mennä vielä pellon ympäri laukkaa kierroksen. Gripnir ei tuntunut mitenkään käsistä lähtevältä, mutta liityin kuitenkin vielä laukkaporukkaan mukaan. Puolivälissä ori tippui laukalta passille ja sain nauttia pätkän vapaata liitopassia. Kun kaikki olivat saaneet päästellä kylliksi, lähti iloinen letka takaisin tallia kohti nauraen ja jakaen kokemuksiaan peltoralleista.



03.12.2013, vaellusretki Kaihorannassa

Herätessäni ensimmäinen ajatukseni oli "jos vielä yksi torkku-napin painallus ennen ylösnousua..." Onnistuin kuitenkin nipin napin nousemaan ylös. Puin pikapikaa päälleni kellon ollessa jo ties kuinka paljon. Matkasin tallille kaasu pohjassa ja auto meinasi lähteä jopa käsistä liukkaalla tiellä. Kurvatessani tallin pihaan ratsuni odotteli minua auton perässä olevassa kuljetuskopissa rouskutellen rauhassa matkaheiniään.

Laittaessani suitsia ratsulleni se vain haukotteli kyllästyneen näköisenä. Taisi Gripniriäkin väsyttää näin aikainen lähtö. Tarkistaessani laukkuani huomasin jättäneeni juomapullon kotiin. Onneksi tallilta löytyi yksi lainaan. Noustessamme selkään suoritettiin nimenhuuto ja tarkastettiin, että kaikki ilmoittautuneet olivat paikalla. Ratsuni oli erittäin tylsistyneen oloinen liikkeelle lähtiessämme, eikä lainkaan kuuma tai reipas, kuten tavallisesti. Kellon ollessa kahdeksan saavuimme laavulle juuri oikeaan aikaan ja söimme aamupalaa. Minua väsytti mielettömästi, mutta onneksi mukana oli kahvia, joka piristi kummasti mieltä. Hetken päästä jatkoimme matkaa. Läheisestä talosta karanneen koiran rynnistäessä tielle kesken ravipätkän muutama hevosista pillastui ja meinasi karata käsistä. Onneksi tilanne saatiin hallintaan, eikä mitään sattunut.

img

Pysähdyimme jonkin aikaa ratsastettuamme syömään eräälle ratsastuskeskukselle, joka oli ilmeisesti Jennin tutun omistuksessa. Syödessäni makkarakeittoa huomasin, että olin käynyt tässä samaisessa ratsastuskeskuksessa joskus aiemminkin. Syötyämme lounaan jatkoimme taas matkaa. Ratsuni yritti kiilata hurjalla laukkapätkällä edellä menevän ratsukon ohitse. Siitä alkoi näköjään löytyä taas virtaa. Kun Jenni tyrkytti minulle sämpylää välipalatauolla, minun oli pakko kieltäytyä, sillä olin ihan täynnä vielä makkarakeitosta. Maatilalle päästyämme ajattelin, että nyt on kyllä jaksettava vielä syödä, kun ruokalista kuulosti niin hyvältä. Loppumatkasta otimme vielä muutamat ravipätkät ja olin ihan ähkyssä päivällisestä.

Ottaessani varusteita ratsultani pois, se iski heti kiinni karsinan pohjalla oleviin heiniin. Olin kuoleman väsynyt, mutta onnellinen, sillä vaellus oli sujunut mukavasti issikkaoriini tasaisten askelten kuljettamana. Menin Jennin taloon, jossa muutama olikin jo istuskelemassa olohuoneessa. Kun minulle tarjottiin suklaakakkua ja limsaa, en voinut kieltäytyä, sillä kakku näytti niin herkulliselta. Lopulta kello oli jo niin paljon, että oli aika lähteä ajelemaan kotiin. Seuraavana aamuna edellispäivän kokopäiväinen vaellus tuntui lihaksissa!



09.08.2013

Äkkiä se aika vaan kuluu ja nyt on Gripnirillä sijoitukset kasassa. Ori siirtyy siis lähes pelkästään jalostuskäyttöön, lukuun ottamatta ARJ-cupeja ja mahdollisia helppoja tarinaluokkia, joissa se tulee vielä kilpailemaan. Tähän mennessä komean orin jälkeläislistalta löytyy jo kaksi varsaa, tamma ja ori, joista olemme Gripnirin kanssa erittäin ylpeitä! Molemmat varsat ovat terveitä ja jännityksellä odotellaan niiden kasvamista ja siirtymistä mahdollisesti kilpakäyttöön.

Itse orillekin kuuluu oikein hyvää. Keskiviikkona käytiin heittämässä kunnon hikilenkki maastossa, jotta ori pysyy astutuskaudellakin kunnossa. Innokas Gripnir esitteli oikein lennokasta tölttiä soratiellä ja lyhyt pätkä kokeiltiin passiakin, tosin se nousi tuona päivänä vähän tahmeasti. Lenkin jälkeen ori pääsi kunnon suihkuun, ennen laitumelle pääsyä, jossa se tuttuun tapaansa piehtaroi saman tien. Säikähdimme hieman alkukesästä Sampan kanssa, kun yllätimme orin eräänä päivänä hinkkaamasta häntäänsä laitumen aidantolppaan. Olen koko ajan pelännyt kesäihottumaa näiden kolmen issikan kanssa, ja ajattelin että nyt se on sitten menoa, hyvästi jalostussuunnitelmat ja tervetuloa armoton loimitus... Kaikeksi onneksi hyvin vähäisenä pysynyt hännänhinkkaus loppui heinäkuussa ja orin karva on kunnossa ja kiiltävä. Toivotaan nyt, että tuo oli vain väliaikaista ötököistä johtuvaa kutinaa, eikä mitään ihottuman esiastetta.



Kuvat © Matilda Andersson (with permission), thank you!

Virtuaalitalli - A sim-game stable
© Jukola 2013 (copyright)
Ulkoasu © melissa / Muokkaus © Jukola