Vaellustallin esittely

Aihkian tallin nimi pohjautuu sanaan aihki, joka tarkoittaa ikimäntyä, sekä omistajattarensa Aikia-sukuun. Tallin parkkipaikat, kenttä ja maneesi sijaitsevat tien vieressä Lauttajärven itäpuolella, ja siitä lähtee polku pihatoille ja Ailen kotitalolle. Pihasta löytyy myös tallirakennus, luhtiaitta ja tallitupa. Lauttajärven etelärannalla on rantasauna.


Pihattotalli

Talli on jaettu kahteen pihattoon — toinen tammoille, toinen oreille ja ruunille. Se on rakennettu kapeasta hirrestä. Pihattorakennus on kapea ja pitkä, sillä se sijaitsee tunturin rinteellä. Pihattojen lisäksi rakennuksessa on hevosen hoitopaikkoja ja pesunurkkaus, sekä iso varustehuone.


 


Pihaton pohja on olkipatja, joka vaihdetaan keväisin. Olkia säilytetään tallin vintillä, jonka lattiassa on luukkuja, joista olkia voi tiputtaa. Vintille on ovi lännenpuoleisessa päädyssä. Molempiin pihatoihin on kaksi räsymatoilla varustettua ovea, joista pohjoisen puoleisissa on eteinen, ja tallin ympärys on tiilikiveystä. Tarhoissa kasvaa tunturikoivuja ja kuusia hiekkapitoisella pohjalla. Tarhat ylettyvät järven rantaan, joka on myös tuettu kiveyksellä, joten hevosten on helppo juoda Lapin raikasta vettä. Järven ollessa jäässä ranta aidataan, ja hevoset saavat veden tallin lämmitetystä vesiautomaatista.

Kummastakin tarhasta löytyy heinäkatos, jossa on pieni heinävarasto. Heinää jaetaan sekä tarhaan kasoiksi että heinäkatoksen päätyyn tarjolle. Illalla tallin hevosille jaetaan kivennäiset liikuttamisen jälkeen. Suolakivi on saatavissa tarhassa. Yksityishevosten ruokinta voidaan sopia erikseen.

Tallilta löytyy pienehkö kenttä ja maneesi. Päätoimintana ovat vaellukset ja maastoretket, mutta tunnit pidetään aina mukavasti kentällä tai maneesissa. Niillä on yhteinen estekalusto.


Varustehuone



Varustehuoneen oven viereisen ikkunan äärellä on pieni pöytä ja kaksi tuolia, joiden ääreen voi istahtaa huilaamaan ja hengailemaan. Rehuastioiden yläpuolella olevilla hyllyillä on ruoka-astiat, joista ruoka annetaan hevosille pihattoon tai tarhaan. Suitsien alapuolella on rivi puisia harjapakkeja – jokaiselle tallin asukkaalle on oma, oman värinen pakki. Varustehuoneessa on myös pieni vessa, jonka ikkunassa on verhot. Hana ja allas ovat vessan ulkopuolella. Vessan ovessa on ilmoitustaulu, johon voi jättää viestin tallityöntekijöille. Perällä on pyykinpesukone ja sekalaista tavaraa säilövä koritorni. Peräseinässä on myös ikkuna.



Toisella pitkällä seinällä ovat loimitelineet perimmäisenä. Jokaiselle hevoselle on oma villaloimi, mutta loimia saa lainata. Naulakosta löytyy asiakkaiden käyttöön tarkoitetut tuuli- ja toppahaalarit, saappaat, turvaliivit, kypärät ja heijastinvaljaat, jotka ovat korissa hyllyllä. Puunpätkistä tehdyillä satulatelineillä on satuloita ja muita varusteita. Oven vieressä satuloiden puolella on puutappeja, joihin riimut ja riimunnarut jätetään roikkumaan, kun niitä ei tarvita. Varustehuoneessa on pari jakkaraa, jotta kaikki yltävät ylähyllyille ja loimitelineisiin. Pidäthän varustehuoneen siistinä!


Ailen tupa

Aile asuu tallin pihapiirissä, länteen päin tallista. Tupa on pieni ja käsittää vain yhden tuvan, jossa on iso ruokapöytä, jossa mahtuu hyvin kokoontumaan yhteen. Oven oikealla puolella on Ailen punkka, vasemmalla puolella keittiö puuhelloineen. Juoksevaa vettä ei ole. Huussi löytyy puuliiteristä, vesivessa tallista ja saunalla voi peseytyä ja sieltä haetaan myös raikasta luonnonvettä keittiöön.


   

Miljöö

Talli sijaitsee Enontekiössä, Näkkävaaran pohjoisrinteellä Lauttajärven rannan läheisyydessä. Pieni Näkän kylä elää turismilla, mutta muutamassa talossa on vakituista asutusta. Järven rannassa on iso, punertava seitakivi, jota turistit ihmettelevät retkillään. Kunnan keskustaan Hettaan on noin 30 kilometriä, ja sieltä löytyy kaikki tarvittavat palvelut, jopa Enontekiön erälukio. Koko kunnan alueella asuu vajaa 2000 asukasta, vaikka se kattaa Suomen koko käsivarren.


Vaikka tallille on määritelty sijainti Suomen kartalta, ei tallin ympäristö noudata suoraan oikeita ympäristöjä. Hevosvaellukset voivat kulkea yleisiä patikointireittejä, ja patikointireittien kuvaukset eivät suoraan täsmää oikean maaston kanssa. Siksi tarinoissa ei tarvitse yrittää mukailla oikeaa lappia, vaan mielikuvitusta saa käyttää!


Ilmasto

Aihkia sijaitsee Suomen kylmimmällä alueella, ja runsaslumiset talvet kestävät lokakuusta toukokuuhun. Kaamos kestää kuukauden itsenäisyyspäivästä loppiaiseen, yötön yö taas kesäkuun alulta heinäkuun alkupuolelle. Järvivesi on aina kylmää, ja syksyisin voimakas ruska sävyttää niin puita kuin varpuja. Revontulia voi nähdä varhaisesta syksystä myöhäiseen kevääseen.