Maastot, retket, vaellukset... kaikki Aihkian toiminnasta!

Tallilla järjestetään monenlaista toimintaa hieman vuodenajasta riippuen. Marras–helmikuussa sekä toukokuussa ratsastustunnit ja maastotunnit sekä vuokraus ovat pääasiallista toimintaa, kun taas muina vuodenaikoina on enemmän tai vähemmän pitkiä vaelluksia, joille tallin omat hevoset osallistuvat. Maalis–huhtikuussa järjestetään muutama hankivaellus, juhannuksen tienoilla taas yöttömän yön vaelluksia. Heinäkuussa hevoset laidunlomailevat, ja elo-lokakuu on syysvaellusten aikaa. Syyskuussa hevoset voivat olla joka viikko ruskavaelluksilla, jotka ovat tallin suosituinta toimintaa.



Vuokraustiimit ja pihattopaikkojen vuokraus


Tallin omilla hevosilla on vuokraustiimit, jotka muodostuvat 1–5 vuokraajasta. Vuokraajat saavat hoitamisen lisäksi liikuttaa hevosta tuntien ja maastoretkien ulkopuolella. Vaellusviikkoina vuokraaminen ei ole mahdollista. Vuokraaminen vastaa tuttua hoitotoimintaa hieman realistisemmalla otteella – voit vuokrata useampaa hevosta, tai yhtä hevosta täysiaikaisesti.

Talli majoittaa pihattoon ulkoilmassa pärjääviä piirroshevosia. Yksityiset ratsukot saavat käyttöönsä kentän, maaston, uittorannan sekä laajat maastot. Yksityiset ratsukot voivat ottaa osaa vaelluksille, tunneille ja muihin tapahtumiin.


Vuokraajahaku sekä Yksityishaku foorumilla




Aktiivisuudesta palkitseminen


Aihkian vaellustallin kävijöistä aktiivisin palkitaan aina kolmen kuukauden välein piirroksella. Merkitystä ei ole sillä, oletko yksärinomistaja, tuntiratsastaja tai vaikkapa vain kyläläinen hevosten ihailija! Aktiivisuuteen lasketaan kaikki tarinat ja piirrokset kuluvalta aikaväliltä.


Selaile palkintokuvia



Vierailevat tallit


Haluatko tallisi väen vierailemaan Pohjois-Lapin luontoon? Meillä se onnistuu, voimme räätälöidä teille sopivan vaelluksen, leirin tai jotain niiden väliltä. Voimme majoittaa tallinne hevosia, jos osallistujia on enemmän kuin omia vaellusratsujamme. Tervetuloa vierailulle!



Vakiotunnit

Vakiotunteja pidetään tiistaista perjantaihin kello 18–19 niinä viikkoina, kun hevoset eivät ole vaelluksella. Tiistain ryhmä on alkeisryhmä, keskiviikon ryhmä on heC & 60cm -tasoinen, torstaina heB & 80cm -tasoinen ja perjantaina heA & 100cm -tasoinen. Kuka vain voi osallistua vakiotunneille kirjoittamalla tunnista itsenäisesti tallikirjaan.


Irtotunnit ja valmennukset

Tallin väelle pidetään toisinaan omia tunteja ja valmennuksia, joille luodaan oma topic foorumille. Nämä pidetään joko kello 16 ennen maastotuntia tai kello 19 vakkaritunnin jälkeen. Tunnit voivat olla aiheeltaan mitä tahansa, ja kaikki tallilaiset saavat pitää tunteja.


Tulevat irtotunnit ja valmennukset ohjeineen löydät täältä!

Viikottaiset maastoretket

Tiistaista perjantaihin ennen vakiotuntia kello 17 järjestetään tunnin vauhtimaasto, joka vastaa eniten perinteisiä issikkamaastoja. Nämä pyörivät kuvitteellisesti joka viikko vaellusten ulkopuolella, mutta niitä voidaan myös erikseen järjestää foorumilla tallilaisille. Lauantaisin järjestetään pidempi 2–3 tunnin maasto, sunnuntaisin taas pitkä 4 tunnin maasto, johon kuuluu myös pidempi evästauko laavulla tai kodassa.

Erikoismaastot

Keskikesällä yöttömän yön aikaan järjestetään keskiyön maastoja, samoin talvella kaamosaikaan. Silloin on mahdollisuus nähdä revontulia. Näiden maastojen sesonkiaikana muut maastoretket voivat olla tauolla.

Vaellusreitit

Koillisvaellus suuntaa itään kumpuilevan erämaan halki, ja reitillä on paljon jokien kahlaamista, joten sitä kuljetaan vain loppukesästä ja syksystä vedenpinnan laskettua. Myös hankivaellus on tällä reitillä mahdollinen. Reitti on noin 90km ja kestää kolme päivää.

Viiden päivän mittainen Ounas–Pallas -reitti kulkee tunturijonoja pitkin edestakaisen matkan. Vaelluksen ensimmäinen ja viimeinen päivä kuluu taivaltaessa tunturialueen alkuun tallilta, joten matkaa kertyy 150km.

Ruskavaellus lokakuu 2020


Haltin huiputus on ainakin viikon mittainen reitti käsivarren erämaata pitkin kohti Haltia ja Saanaa. Haltin huipulle mennään jalkaisin päiväretkenä, jonka aikana hevoset saavat levätä autiotuvalla. Matkaa kertyy noin 200km.

Pisin vaelluksista kulkee Ruijan erämaan halki aina Jäämeren rantaan asti, jossa voi ihastella valaita ja saunoa ennen paluumatkaa. Matkaan varataan 9–10 päivää, ja kilometrejä kertyy jopa 250.


Vaeltaminen

Vaelluksia pidetään hankilumen aikaan maalis–huhtikuussa, kesäisin ja etenkin syksyisin. Vaeltaessa käytetään mukavia lännensatuloita ja satulalaukkuihin pakataan juomapullo ja henkilökohtaiset tavarat. Hevosilla pidetään suitsien lisäksi riimua, josta sen voi sitoa kiinni taukopaikalla. Ratsastajat saavat halutessaan tallilta säähänsopivat haalarin, hanskat, kypärän ja saappaat lainaan. Marras-helmikuussa yön yli vaelluksia ei järjestetä lyhyiden päivien vuoksi, eikä toukokuussa sulamisvesien vuoksi. Näinä aikoina tunnit ja maastot muodostavat pääasiallisen toiminnan.


Tuvat ja laavut

Vaellusreiteillä on noin 30 kilometrin välein tupia, kotia tai kammeja, joissa yöpyminen vaelluksella tapahtuu. Niiden yhteydessä on katos ja tarha hevosille, jotka on jaettu kahteen osaan tammoille ja oreille taikka ruunille. Kodan ja kammin majoituskapasiteetti on pienempi, joten niistä löytyy teltat osalle vaeltajista. Tupien, kotien ja kammien varustukseen kuuluvat ilmatäytteiset retkipatjat, makuupussit, kattilat ja kaasuhella sekä kuivamuonaa illallisia ja aamupaloja varten. Puuliiterin lisäksi pihaan kuuluu heinälato. Järven rannalla sijaitsevista tuvista löytyy myös rantasauna.

Tupien välisten päivämatkojen puoliväleissä sijaitsee laavuja ja nuotiopaikkoja, joiden varustukseen kuuluu kuivamuonaa, joka keitetään kattilassa nuotiolla. Hevosille on kiinnityspuomi,ja puuliiterin ohessa on heinälato.

Leiritoimintaa kaikenikäisille

Tallilla järjestetään vaellusten ohellä myös leirejä, joilla yövytään tallin pihan luhtiaitassa ja ohjelmaan sisältyy ratsastustunteja, kesäisin uittamista, maastoilua ja haluttaessa päivän tai kahden vaellus. Leirit ovat suosittuja etenkin kesäisin ja koulujen loma-aikoina.


Sennuleireillä meno on rauhallisempaa kuin nuorten leireillä. ...Vai onko?


Lappielämysleiri 2-3.1.2021