Hannele Lappi

img

Hannele Lappi, tutuille ihan vaan Hanne, on ruskeahiuksinen, 24 ikävuoteen ehtinyt pitkähkö nainen. Hänen tallipukeutumiseensa kuuluu aina sama korkealla keikkuva poninhäntä, sekä vuodenaikojen mukaan vaihtelevat vaatteet. Kesäisin nainen kulkee yleensä topissa tai vanhassa virttyneessä punaruudullisessa flanellipaidassa. Talvella huppari, pääpanta ja Horzen musta toppatakki taas muodostavat asukokonaisuuden. Ruskeat ratsastushousut ja väriä vaihtavat polvimittaiset ratsastussukat pysyvät jalassa kesät talvet. Riitoja ja konflikteja välttelevä hyväntuulinen Hanne ei ole välttämättä se aktiivisin keskustelunaloittaja, mutta tutussa porukassa juttu kyllä luistaa - välillä liiankin lujaa. Huumorintajuiseksikin naista on joskus kehuttu. Toisinaan talleille eksyy myös Hannen miesystävä Samuel Taivalvaara, sekä iäkäs lapinkoirauros Hissu.

Hanne on kotoisin Etelä-Suomesta, tarkemmin sanottuna Hämeestä, jossa hänen setänsä Lauri Lappi pitää hevos- ja lammastilaa. Hevoskärpänen pääsikin puraisemaan Hannea jo pikkutyttönä, kun äitinsä istutti puolivuotiaan lapsosen ison puoliverisen selkään. Kymmenen vuoden ratsastuskouluajan ja muutaman vuokrahevosen jälkeen lukioikäisenä nainen päätyi hankkimaan nyt jo edesmenneen, ensimmäisen oman hevosensa, suomenhevosruuna Tähden Usvan. Ylioppilaskirjoitusten ja välivuoden jälkeen 21-vuotiaana Hanne lähti opiskelemaan maataloutta pohjoiseen, jonne hänen miesystävänsä muutti vähän ajan päästä perässään. Tässä vaiheessa mukaan kuvioihin astui myös Sentti.

Hannen ja Sentin yhteinen taival historiasta nykypäivään

Hannen Ruotsissa hevostallia pitävä ystävä, Inka Björklund oli ostanut orivarsan muutaman muun tulevan myyntivälityshevosen ohella erään maineikkaan saksalaisen tallin kasvattimyynnistä. Nainen tarjosi oitis oria Hannelle, mutta lupasi toki toimia tukena vasta kaksivuotiaaksi kääntyvän varsan koulutuksessa. Inkan sanojen mukaan siitä tulisi juuri passeli opetusratsu hänelle. Alkuun Hannea epäilytti hevosen sukupuoli ja ennen kaikkea sen valtava koko. Uusien asioiden opettelu ja nuoren ratsunalun kanssa toihuilu kuitenkin vahvistivat kaksikon suhdetta, ja viimeistään ensi ratsastuksesta lähtien parilla synkkasi jo erinomaisesti. Suhde vahvistui entisestään, kun Hanne lähti viimeisen opiskeluvuoden ajaksi vaihtoon Uuteen-Seelantiin. Moni ei olisi pitänyt nuoren hevosen rahtaamista toiselle puolelle maata järkevänä, mutta Sentti pakattiin kuitenkin mukaan koneeseen ja lennätettiin kohti kaukomaita. Uudessa-Seelannissa kaksikon tukena oli silloisen kotitallin, Pinehill's Equestrianin ammattitaitoinen henkilökunta ja Sentti kehittyikin ulkomailla ollessaan huimasti.

Kotiin palattuaan Hanne ja Sentti muuttivat joksikin aikaa Kuopioon ja uudeksi kotitalliksi valikoitui Järviluoto. Hieman venyneet opiskelut nainen sai päätökseen etänä ja Sentin kanssa elämä jatkui yhä vaativampia koulu- ja esteluokkia kilpaillen. Matkailun makuun päässyt ratsukko käväisi alkuvuosina pari kertaa kilpailemassa myös ulkomailla, useimmiten Saksassa, jonne oli tuttujen kautta helpot yhteydet. Estekilpailuja käytiin kokeilemassa myös Irlannissa ja Puolassa, ja haalittiimpa yksi voittosijoitus ihan Amerikasta asti! Jossain vaiheessa kotitalli vaihtui Kuopion sisällä Järviluodosta Kuuluotoon, jossa harjoittelumahdollisuudet hieman pienenivät. Kaksikko joutui luopumaan lämmitetystä maneesista ja muista ylellisyyksistä, mutta menestystä saatiin tuoltakin kaudelta ulkomaita myöten, sekä muun muassa KRJ Championsista. Seuraava muutto tehtiin joulun jälkeen vuonna 2015 Pakkopullaan, jossa kaksikko ehti asustaa aina vuoden 2016 loppuun saakka. Vuoden 2016 kesällä ratsukko kävi ensimmäistä kertaa kokeilemassa onneaan vuosittaisessa Power Jump -mestaruuskilpailuissa Saksassa. Loppukilpailuun ratsukko ei päässyt, mutta sen sijaan Hanne päätti vakaasti yrittää seuraavana kesänä uudelleen.

Viimeisin muutto tehtiin Etelä-Karjalaan, Länkimäen tallille, jossa 18-vuotias Sentti viettää nyt puolittaisia eläkepäiviään. Aktiivisin kilpaura on siis jo jäänyt taakse, mutta treenaus ja kisakunnon ylläpitäminen pikkukisoilla jatkuvat yhä. Hyvässä kunnossa ori on pysynytkin, siitä kielii muun muassa tänä kesänä voitettu Power Jump -mestaruus Latviassa! Tästä eteen päin ratsukko keskittyykin enää korkeintaan pieniin seurakisoihin kotimaassa.

ulkoasu © VRL-03518 | virtuaalihevonen - a sim game horse