otsikkokuva

Mörkövaaran Kipinöivä

virtuaalihevonen - a sim-game horserotu suomenpienhevonen rekisterinumero VH18-018-0592
sukupuoli tamma omistaja Hanne (VRL-03518), Jukola
säkäkorkeus, väri 142cm, punarautias kasvattaja Mörkövaara
syntymäaika, ikä 09.03.2018, 4 vuotta (4v 09.06.2018) koulutus yleispainotteinen / He A, 90cm


img

Eloisa ja utelias varsa. Emäänsä tullut touhutäti. Perinyt äidiltään myös hyvän hyppytekniikan irtohypytysten perusteella. Isän peruja taas ovat hyvät askellajit, joista etenkin laukka näyttää varsin laadukkaalta.img img


Sukuselvitys

i. Mörkövaaran Kipinävahti
sh, 158cm, klm, KTK-II
ii. VSN World Champion Vähäpellon Havuveikko
sh, 158cm, m, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, First Champion
iii. VSN World Champion Suviveikko
sh, 158cm, m, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, First Champion
iiii. Kesäveikkoevm
iiie. Suvivirsievm
iie. Havuhattara
sh, 154cm, vprt, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Quality
iiei. Havukainenevm
iiee. Hattaravillaevm
ie. Mörkövaaran Lystikäs
sh, 158cm, prt, KTK-III, SLA-I*, YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
iei. Pellonpekko
sh, 159cm, klm
ieii. Penharttievm
ieie. Metsäkeijuevm
iee. Sinitian Taiga
sh, 158cm, rt, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
ieei. Talviaikaevm
ieee. Sinitian Hallaevm
e. Mörkövaaran Nam-Nam
sph, 141cm, prt, KTK-II
ei. Kuuralehdon Muskari
sh, 153cm, rt, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
eii. Sumuvuorten Malkin
sh, 159cm, rt
eiii. Morianevm
eiie. Sumuvuorten Merillaevm
eie. Jokikunnan Raivi
sh, 157cm, rt
eiei. Heltilän Timjamievm
eiee. Mikla Neitievm
ee. Sylvin Suklaahattara
sph, 147cm, prt, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II
eei. Papiidipaadi
sph, 146cm, rt
eeii. Päivien Rälläevm
eeie. Kotamäen Valssievm
eee. Hattarainen
sph, 144cm, rt, YLA2, SLA-I, KRJ-II
eeei. Karhunkaatajaevm
eeee. Terälän Kauninkainenevm

Jälkeläiset

Kipa ottaa vastaan 3-polvisia suomenhevosoreja. Tamma on tarjolla myös liisaukseen, kysy lisää sähköpostilla!


s. 00.00.2018 t. Jukolan - i. Isä -


Kilpailukalenteri

1 ERJ-sijoitusta, 5 KRJ-sijoitusta, 0 VVJ-sijoitusta, 0 tarinakilpailua
Kalenteriin on merkitty vain sijoitukset, paitsi tarinakilpailuista.

16.02.2019 ERJ, Tiiron ratsutalli, 80cm, 6/40


Näyttelytulokset

31.03.2018 VSR, Rotunäyttely, II-palkinto (tuom. Lissu T.)

11.02.2019 KRJ, Team J&K, Helppo A, 4/40
15.02.2019 KRJ, Team J&K, Helppo A, 6/40
16.02.2019 KRJ, Team J&K, Helppo A, 5/40
23.02.2019 ERJ, Moana part breds, Helppo B, 1/40
24.02.2019 ERJ, Moana part breds, Helppo B, 4/40

00.00.2018 VVJ, Paikka, luokka, -/-


Valmennukset


00.00.2018, valmennus, valmentajana Valmentaja

valmennusPäiväkirja


17.09.2018, maastakäsinkurssi Ristikalliossa

Meri ja minä suuntasimme Kipan ja Humun kanssa yksipäiväiselle rennolle maastakäsittelykurssille Ristikallioon. Harjoitukset tulivat nuorten hevosten kanssa tarpeeseen. Muistoksi saimme vielä mukaan tallin satulahuoneessa kurssipäivän lopuksi tehdyt hauskat adjektiivitarinat.

Olin huomannut kipakasta lehdestä ilmoituksen, jossa mainostettiin napakassa Ristikalliossa pidettävää tapahtumaa, jonka teemana olisi maastakäsin työskentely hevosen kanssa. Tartuin ruskaiseen puhelimeen ja ilmoitin itseni sekä hyytävän hevoseni Kipan mukaan.

Kipa oli käyttäynyt viimeaikoina sillä tavalla huonosti, että ajattelin kurssin olevan meille hyödyksi. En tiedä mitä sen reippaassa päässä on liikkunut viime aikoina, mutta ehkä saisimme jälleen yhteistyömme pelaamaan kurssin oppien avulla. Aamulla kello kahdeksan pakkasin hevosen tyytyväiseen kuljetuskoppiin ja otin autollani suunnan kohti Ristikalliota. Paikan päällä meitä vastassa olikin reibili, Ristikallion punertava omistaja. Hän toivotti meidät tervetulleeksi ja ohjeisti viemään hevoseni kovaääniseen karsinaan siksi aikaa, että muutkin saapuisivat. Lopulta loputkin ilmoittautuneista saapuivat paikalle. Reibili opasti meidät kentälle, jonka pohja oli sateiden jäljiltä laadukkaassa kunnossa. Kastelin kenkäni astuttuani heti ensimmäiseen lätäkköön. Hevonenkin otti ilon irti kuraisesta kentästä ja kävi piehtaroimaan. Juuri tälläisiä aivoituksia se nykyään sai, eikä välittänyt komennoistani yhtään mitään.

Ensimmäisenä harjoiteltiin helppoa perusasiaa, eli taluttamista. Huomasin omaa vuoroani odotellessa, että toisten hevoset käyttäytyivät vielä huonommin kuin omani. Eräskin musta hevonen lähti kuin nato-ohjus heti kun reibili sanoi, että saa alkaa kävelemään. Se oli bongannut kentän laidalla vielä vihreää, jota oli aivan pakko päästä syömään. Lopulta oli oma vuoroni. Arvelin että minä ja väsynyt hevoseni kyllä osataan tämä ja näytetään kaikille. Vielä mitä. Kipa oli todella imarteleva ja ei ensiksi suostunut lähtemään liikkeelle ollenkaan. Sitten se kävi jälleen hieman piehtaroimaan, ja oli nyt jo todella tammamaisen kuran peitossa. Sitten kun lopulta päästiin liikkeelle, se käveli reippaammin kuin koskaan oli kotonakaan viitsinyt kävellä ja itse vain vaivoin pysyin perässä.

Kun kaikki uudet ryhmäläiset olivat tehneet talutusharjoituksen vuorollaan ja saaneet yllättävät hevosensa kuuntelemaan taluttajaansa, harjoiteltiin vähän paikallaan oloa ja peruuttamista. Me loistettiin paikoillaanoloharjoituksessa täydellisesti. Hapan hevoseni kun käyttää hyväkseen kaiken sen ajan jolloin ei tarvitse tehdä mitään, joten paikallaan olo ei ollut sille mikään ongelma. Lopulta makea päivä oli kääntynyt jo iltapäivän puolelle ja kurssi olisi ohi. Kävin pesemässä sinisen hevoseni Ristikallion oritallin mukavassa pesukarsinassa ja lastasin sitten Kipan kuljetuskoppiin, jotta matka kohti onnellista kotia saattoi alkaa.12.03.2018, uutta tulokasta katsomassa

Meri parkkeerasi vieraan tallin pihalle ja sanaakaan sanomatta nousimme autosta. Matka Itä-Suomeen oli ollut pitkä, mutta toivottavasti vaivan arvoinen. Ainakin mahdollisen tulevan jukolalaisen lapsuudenkodissa oli upeat puitteet. Tallitietä reunustivat suuret laitumet ja pihaan saapuessa silmät osuivat ensiksi valtavaan tallirakennukseen, ja sen takaa pilkottavaan moderninnäköiseen maneesiin.
"Ompa hieno paikka", Meri hymyili.
"Eipä tässä muuta osaa sanoa", naurahdin. "Mistä me saataisi Jukolaan tuollainen maneesi sen vanhan rohjon tilalle?"

Lähdimme kävelemään tallirakennusta kohti, josta löysimmekin tallin omistajattaren, tvishan. Iloinen omistajatar esitteli meille ensin lyhyesti tallia ja tiluksia.
"Vau, katso Meri! Siinä on Takatalvi!" hihkaisin kuin pikkutyttö äkätessäni takavuosien kilpakentiltä tutun jalostusoriin yhdessä karsinassa.
"Joo, Tauno tuli meille aikanaan ratsukoulutettuna kasvattajaltaan Talvivaaran Jukalta. Sen kanssa on kierretty melkein kaikki mahdolliset lajit", tvisha esitteli. "Nykyisin pappa viettää jo rauhallisia eläkepäiviä."
"Harmi, ettei siitä ole enää varsaa kaupan... Olisin heti vienyt yhden taunolaisen Jukolaan!" vannoin silmät säihkyen.
"Älä huoli, kyllä meillä on muitakin hyviä isäoreja, kuin tämä Tauno", tvisha nauroi.

Seuraavaksi tvisha ohjasikin meidät pihatolle katsomaan myytäviä varsoja. Sen takiahan tänne oli alun perin lähdettykin.
"Noita kolmea olin miettinyt sulle sopivimmaksi. Tuo pieni musta on Nopparuletista, joskin värin se on perinyt emältään. Vähän isompi rautias tuolla on Kuuraparrasta, ja siitä tuleekin varmasti hyvä hyppääjä. Sitten on vielä tämä pienempi raudikko, jonka isä on Kipinävahti ja emä meidän huippusymppistamma Nami. Molemmat vanhemmat kantakirjattuja totta kai...", tvisha esitteli ylpeänä.
Viimeisenä esitelty suloinen pikku-rautias tuli uteliaana luoksemme tvishan kertoessa kasvateistaan ja nuuskutteli toiveikkaina taskujani. Puolet kasvattajan puheista taisikin mennä ohi korvieni pallutellessani maailman suloisinta pikkuvarsaa.
"...ja tämä kipinävahtilainen jää melko varmasti pienhevosmittoihin", tvisha päätti juuri esitelmänsä.
"Onko sen emä-", Meri aloitti kysymyksensä, mutta keskeytin tallimestarin.
"Tämä se on. Tämä pieni rautias tulee meille", ilmoitin ja katsoin suu auki jäänyttä Meriä.
"No niin kai sitten...", tämä tokaisi silmiään pyöritellen.
Nainen ei pitänyt yhtään tästä impulsiivisesta ostotavastani. Niimpä ryhdyimme väsäämään tvishan kanssa kauppakirjoja ja jäimme jännityksellä odottamaan tulokkaan saapumista tänne pohjoiseen.Kuvat © VRL-06066 (luvat on)

VIRTUAALITALLI - A SIM-GAME STABLE | Ulkoasun © Jukola 2018 | lue lisää tekijänoikeuksista