otsikkokuva

Vuornan Bayliss

virtuaalihevonen - a sim-game horse
rotu shetlanninponi rekisterinumero VH17-017-0199
sukupuoli tamma omistaja Hanne (VRL-03518), Jukola
säkäkorkeus, väri 98cm, väri kasvattaja Vuorna
syntymäaika, ikä 20.03.2017, 6 vuotta (4v 20.05.2017) koulutus yleispainotteinen / He B, 50cm, Noviisi
5 sijoitusta


img

Olin jo pitkään haaveillut varsaa tallin omasta minihurmurista, Lincolnista ja toiveeni toteutuikin viimein keväällä 2017, kun Lissu putkahti maailmaan. Jukolasta ei löytynyt viime kesänä Linkille daamia, joten tartuin puhelimeen ja otin yhteyttä Liiaan, jonka kanssa olimme olleet ennenkin yhteyksissä varsa-asioissa. Liialta löytyi Vuornasta parikin jukolalaisten jälkeläistä. Oriin tyrkyttämisen sijaan kysyinkin tällä kertaa itse tammaa lainaan ja Liia ehdotti heti suloista Bambieyes Deitä Linkille morsiameksi. Nämä kaksi olivat suorastaan "match made in heaven" ja niinpä eräänä kauniina kesäpäivänä kuskasin oriin Vuornaan kyläilemään. Lissu syntyi maaliskuussa ja sai kasvaa emänsä vierellä aina vieroitusikään saakka. Ennen varsan kotiutusta kävin katsomassa sitä pariin otteeseen kasvattitallillaan. Pieni ja pörröinen varsa oli niin itsevarma sipsutellessaan emänsä vierellä (taitavasti kuralammikoita väistellen), että ristin sen muitta mutkitta Lissuksi.

Lissu on monella tapaa hauska poni. Se on hyvin tietoinen itsestään ja rutiineistaan, ja pitää muun muassa huolen siitä, että ne aamuheinät jaetaan ensin hänelle. Se suorastaan rakastaa kaikkia hoitotoimenpiteitä ja onkin erinomainen lasten harjailu- ja letitysponi. Tammalle tuntuu käyvän ihan kaikki perusteellisesta kylvystä kavioglitteriin. Harjatessa Lissu ei kuitenkaan piittaa kevyestä hipelöinnistä vaan arvostaa reilulla kädellä harjaamista, mieluiten lyhytharjaksisella juuriharjalla. Satuloinnissa se usein pullistelee (tai on ollut liiaksi laitumella...), kuten mikä tahansa shetlanninponi, mutta muita ongelmia varusteiden laitossa ei ole. Taluttaessa poni on vauhdikas, mutta kuitenkin helposti pidettävissä. Aikuisten pitkäaskelisten taluttajien kanssa se on vaan oppinut kipittämään minkä lyhyistä kintuistaan pääsee. Poni on helppo kuljetettava niin yksin kuin kaverinkin kanssa.

Ponitamma soveltuu oikeastaan käyttöön kuin käyttöön, mutta toimii pääasiassa valjakkoponina ja kouluratsuna silloin, kun tallityttömme Ida joutaa sitä ratsastaa. Valjakkoajossa Lissu on elementissään. Se on töppöjaloistaan huolimatta todella ketterä ja onkin elementissään tarkkuuskokeessa. Kouluosuuskin sujuu useimmiten loistavasti ponitamman fyysiset ominaisuudet huomioon ottaen. Maraton-osuus lieneekin ponin ainoa heikko kohta, ja kestävyyskuntoa olisikin vielä varaa kehittää. Kouluratsuna Lissu taitaa osaavan ratsastajan alla Helppo B:n kuviot. Kokemattoman kuskin kanssa se taas hädin tuskin taipuu voltille. Lissu on hyvin tarkka ratsastajastaan ja tuntuu kyllä tietävän, kun sen ei tarvitse antaa ihan kaikkeaan. Maastoretkistä ponitamma nauttii, kunhan ei ole liian kuraista, liian kuuma, liian sateista tai muuten vaan huono päivä...

Lissu on päässyt hyvin sisälle pihattolaumaan ja on omaksunut roolin jostain arvoasteikon keskivaiheilta. Vuonohevoskaksikko Piina ja Gaissa pitävän huolen, ettei poni pääse ylpistymään. Muun porukan kesken se onkin sitten usein se herkkänahkainen prinsessa, joka luimii ja vinkuu herkästi milloin mistäkin.Sukuselvitys

i. Ch Lincoln
shet, 100cm, rtpäis, KTK-II, SHLA-I, YLA1, KRJ-I
ii. Ch Jonatan Lejonhjärta
shet, 89cm, rtpäis, KTK-II, SHLA-II, YLA2, VVJ-II
iii. Upprymdevm
shet, 88cm, rtpäist
iie. Detaljeradevm
minishet, 86cm, rt
ie. Fringilla
shet, 104cm, rtkrj, SHLA-I, YLA1, KRJ-I
iei. Domherreevm
shet, 100cm, rtkrj
iee. Blåklintevm
shet, 98cm, vrt
e. Bambieyes Dei
shet, 98cm, mrn, KTK-III, SHLA-I, YLA1, VVJ-I
ei. VIR MVA Ch Riot Empire
shet, 101cm, prn, KTK-II
eii. Maximus of Tiberevm
shet, 102cm, prt
eie. Electra Empireevm
shet, 99cm, trn
ee. Ch Shaki v.d. Zambo
shet, 97cm, m, KTK-I
eei. Saltonstall Rocketevm
shet, 97cm, m
eee. Shalem Seerdaevm
shet, 93cm, m

iii. Hyvin pienikokoinen, vain noin 88 cm korkea ori Upprymd oli valjakkopainotteinen poni. Se oli aikaisemmin myös jonkin verran ravikäytössä. Poni oli Linkin isän omistajan mukaan kuuliainen, mutta kova esittämään tammoille. Rymynäkin tunnettu poniori on periyttänyt jälkeläisilleen hieman omapäistä luonnettaan ja päistärikköväritystään. Ennen taivaslaitumille siirtymistään ori oli pitkään jalostuskäytössä, ja muun muassa komean ulkonäkönsä ansiosta monen suosikki isäorina.

iie. Detaljerad oli pesunkestävä kouluponi, tosin oikean kokoisen ratsastajan löytyminen minishetlanninponille tuotti omistajalle päänvaivaa. Rautias poni oli luonteeltaan äärimmäisen lempeä ja omisti tikittävästä poniravista poiketen todella pehmeät liikkeet, joista kouluradoilla oli hyötyä. Koulukilpailujen lisäksi tamma oli jonkin verran ajokäytössä, tosin vain harrastemielessä. Tietysti myös näyttelyt kuuluivat nätin ponineidin työnkuvaan ja myöhemmällä iällä myös sertejä alkoi kertyä sen kasvettua ja saatua vähän lihasta rakenteeseensa. Linkin isä oli Detaljeradin ensimmäinen varsa, ja tämän jälkeen se saattoi maailmaan vielä neljä muuta pikkuponia.

iei. Riinan isä Domherre oli paljon jalostuksessa käytetty rautiaankirjava ori, joka on periyttänyt pippurista luonnettaan, mutta myös kapasiteettiaan pienille kilpakentille. Herra loisti enimmäkseen näyttelyissä komean rakenteensa ansiosta, mutta keräsi myös huomiota pienen tytön kilparatsuna koulu sekä estekisoissa. Hienosti menestynyt pieni ori pääsikin melko varhain eläkkeelle, jolloin ymmärrettiin, että sen kaunista ulkonäköä ja hyvää luonnetta olisi hyvä periyttää.

iee. Blåklint on siitoseläkkeelle päässyt jo melko vanha tamma, joka on edustanut muun muassa valjakkokisoissa parinsa kanssa. Paljon sijoituksia kerännyt vaaleanrautias saikin rauhassa toteuttaa uraansa hyvällä menestyksellä ja saanut miellyttää pienempiä lapsia ratsastettavuudellaan. Näyttelyissä tamma saavutti myös menestystä ja sai kehuja, ennen kuin se iän myötä siirtyi lasten talutustuntien kautta jalostuskäyttöön. Blå on periyttänyt herttaista luonnettaan ja kaunista ulkonäköä jälkeläisilleen.


Jälkeläiset

Lissu ottaa vastaan shetlanninponioreja, kunhan on kerännyt hieman lisää kokemusta kisaradoilta. Otathan yhteyttä sähköpostitse, mikäli tamman liisaus tai tilausvarsa kiinnostaa!Kilpailukalenteri

1 KRJ-sijoitusta, 0 VVJ-sijoitusta, 4 ERJ-sijoitusta, 1 tarinakilpailua
Kalenteriin on merkitty vain sijoitukset, paitsi tarinakilpailuista.

24.12.2017 KRJ, Silkes, Helppo B, 3/40


00.000.2017 VVJ, Järjestyspaikka, Noviisi yhdistetty, -/-


Näyttelytulokset

09.05.2017 NJ, Haavelaakso, irtoSERT (tuom. vaapu.)
30.11.2017 ERJ, Team J&K, 50cm, 1/14
01.12.2017 ERJ, Team J&K, 50cm, 3/10
03.12.2017 ERJ, Team J&K, 50cm, 2/10
04.12.2017 ERJ, Team J&K, 50cm, 3/14


16.12.2017 tarinakilpailut (KRJ), Katriinan talli, Helppo B, 6/7


Valmennukset


00.00.2017, kouluvalmennus, valmentajana Valmentaja

Valmennus.Päiväkirja


16.12.2017, tarinakoulukilpailut Katriinan tallilla

Tehtävänanto: Tarinoi tai runoile talviseen tyyliin. Nyt etsitään sitä ihkaoikeaa talvitunnelmaa ja joulun salaisuuksien lumoa! Suorituksen ei tarvitse liittyä kisapäivään

”Ei vielä...” vaikeroin kellon soidessa kuudelta lauantaiaamuna.
”Ida! Nukutko sä vielä? Pitää lähteä laittamaan hevosia autoon!” Hanne huusi keittiöstä.
”Joo! Siis en!” huusin takaisin unenpöpperössä ja sammutin herätyksen.
Selasin äkkiä yön aikana tulleet viestit. Yksi oli Joonalta, viesti oli tullut 00:30. Siinä toivotettiin tsemppiä kisoihin ja iloista aamuheräämistä. Irvistin puhelimelle ja paiskasin sen sängylle. Riisuin yöpaidan ja puin tuolin päältä illalla siihen viikkaamani mustan aluskerraston, valkoiset ratsastushousut, paksut talviratsastussukat ja valkoisen kauluspaidan. Kisatakin ja kypärän olin pakannut erikseen kassiin pukeakseni ne vasta kisapaikalla.

”Koitas pitää kiirettä, tuossa on aamupalaa ja pannussa vielä kahvia. Mä menen jo laittamaan Pullaa ja Loitsua talliin”, Hanne touhusi tapansa mukaan.
”Joo”, vastasin tekopirteästi vaikka oikeasti olisin halunnut näyttää keskaria naisen perään.
Närpin liian aikaisen aamupalan naamaani ja hörppäsin pikaisesti kupillisen kahvia. Sitten kiirehdin eteiseen ja puin valkoisten ratsastushousujeni suojaksi mustat toppahousut ja kauluspaidan päälle samaa sarjaa olevan toppatakin. Miska pyöri jaloissani pukiessani kenkiä ja päästinkin sen samalla ovenavauksella pihalle.

Ulkona oli pilvien takia säkkipimeää ja tuuli tuiversi pakkaslunta tieltäni kävellessäni kohti tammapihattoa. Hanne halusi minun ratsastavan tänään nuorta shetlanninponitamma Lissua, jonka isällä olin kilpaillut jonkin verran. Minä kun olin se tallin ainoa ponikokoinen ratsastaja. Hengitin pakkasilmaa niin syvään, että se pisteli keuhkoihin. Silti tunsin saavani raikkaasta ulkoilmasta hieman uutta energiaa.
”Lissuu!” huutelin räpsäistessäni valot pihattoon.
Ulkotarhassa ei ollut ketään, joten tarvoin matalassa hangessa pihattorakennukselle. Kaksi uteliasta ponin päätä kääntyi tuijottamaan minua ilmestyessäni oviaukkoon. Vuonohevostamma Gaissa oli selvästi maannut hetki sitten pitkin pituuttaan otsatukasta roikkuvista oljista päätellen. Russtamma Ronja puolestaan oli jo jalkeilla ja lepuutteli takajalkaansa lähimpänä oviaukkoa. Vain yksi poneista makasi raatona pehmeällä olkipatjalla kiinnittämättä minuun mitään huomiota, ennen kuin kävelin sen luokse.

”Ylös laiskamato”, patistin ruunikkoa shetlanninponitammaa lempeästi.
Lissu nosti hitaasti päätään, kuin olisi vasta nyt huomannut minut ja kömpi lopulta ähkäisten ylös.
”Tiedän, ei muakaan olisi huvittanut herätä näin aikaisin”, sanoin ponille ymmärtäväisenä ja pujotin riimun sen päähän. ”Jestas mikä karvapallo sä olet, mitähän ne tuumaa meistä kisoissa?”
Astuimme yhtäjalkaa Lissun kanssa ulos pihatosta. Pilvipeite oli rakoillut hieman ja kapea kuunsirppi tarjosi hieman lisävalaistusta kävellessämme tallia kohti. Aamuheräämisen aiheuttama tuska oli jo selvästi hälvennyt.Kuvat © VRL-06066 & VRL-05186

VIRTUAALITALLI - A SIM-GAME STABLE | Ulkoasun © Jukola 2018 | lue lisää tekijänoikeuksista