Stall Rubus

Seven Star's Bruno

virtuaalihevonen - a sim-game horse



Kuvat © VRL-03518


rotu suomalainen puoliverinen rekisterinumero VH17-031-0601
sukupuoli ori omistaja Inka B. (VRL-03518), Stall Rubus
säkäkorkeus, väri 170 cm, punarautias kasvattaja Jukola
syntymäaika, ikä 06.01.2018, 10 vuotta (3 v 06.03.2018) koulutus koulupainotteinen / GP


img

"Kun aikanaan päädyin myymään Naatjen ensimmäisen varsan, Nectarine Fortuinin, tiesin haluavani tammasta vielä toisen varsan Jukolaan. Kesällä 2017 ajatus nousi taas esille ja aloin pyöritellä sitä mielessäni. Lopulta löysin itseni kartoittamassa netistä isäoritarjontaa ja eräällä hevospalstalla kysellessäni minulle tarjottiinkin komeaa, palkittua ranskalaista oria. Oriin kuvat nähdessäni olin jo aivan myyty, mutta halusin kuitenkin vielä punnita eri vaihtoehtoja, jotta päätös tulevan varsan isästä ei jäisi pelkän ulkonäön varaan. Toinen erittäin potentiaalinen isäehdokas tulikin sitten Namibiasta asti ja tämänkin herrasmiehen ulkonäössä oli sitä jotain! Molemmat oriit olivat kantakirjattuja, kokeineita GP-tason kilparatsuja - juuri mitä olin etsinytkin. Lopulta päädyin kuitenkin selle français -rotuiseen Don Bravadoon pääasiassa siksi, että siemenenten tilaus Ranskasta tuntui paljon yksinkertaisemmalta ja varmemmalta kuin niiden kuljettaminen Namibiasta saakka. Tilauksen yhteydessä oriin omistaja lähetti minulle vielä lisää kuvia ja kertoi, että oriille oli myönnetty myös kouluhevosten laatumaininta AB jälkeläisten perusteella, mikä vahvisti käsitystäni oriin laadukkuudesta. Muistan, kun katselin tätä hontelokoipista, mutta kovin voimakastahtoista ja upealiikkeistä punaista orivarsaa sen liidellessä emänsä vierellä tarhassa ensimmäisinä elinviikkoinaan. Silloin tiesin tehneeni oikean orivalinnan."

- Hannele Taivalvaara, Brunon kasvattaja

img

Brunon kasvattaja Hanne kertoo oriilla olevan erityinen paikka hänen sydämessään muun muassa siksi, että ori jäi pitkään Jukolassa asuneen emänsä viimeiseksi varsaksi. Se oli myös tallin ensimmäinen Seven Star's-kasvatusnimeä kantava puoliverikasvatti. Ostaessani Jukolan puoliveriset Rubukseen, sopimukseen kuului myös kasvattajaliitteen siirtyminen käyttööni, jonka johdosta Bruno ei jääne myöskään viimeiseksi Seven Star's -liitettä kantavaksi hevoseksi!

Bruno on päättäväinen ja tarmokas ori, mikä on ollut sekä vahvuus että heikkous matkallamme Grand Prix -tasolle. Toisaalta oriilla on aina ollut puhtia treenaamiseen eikä kapasiteetti ole tosiaankaan rajoittanut kehittymistä kouluratsuksi. Rohkeana ja päättäväisenä kaverina Bruno on pyrkinyt kuitenkin herkästi tekemään mieluummin omat ratkaisunsa asiassa kuin asiassa, ihmisestä viis. Jos esimerkiksi piaffen hinkkaaminen ei enää maistunut, ori saattoi jämähtää paikoilleen tai ottaa ritolat tilanteesta, mikä nyt milloinkin tuntui siitä parhaalta ratkaisulta. Joskus aikaisemmin olen kuvitellut ratsastaessa voivani "pakottaa" hevoseni johonkin tiettyyn raamiin, mutta Brunon kanssa tällaiset kuvitelmat ovat saaneet jäädä. Ori on kantapään kautta opettanut, että ratsastaessa minun pitää todella olla tilanteessa yhdessä hevosen kanssa, eikä vain suorittaa asioita hevosella. Brunon kanssa olen myös joutunut opettelemaan, kuinka voin tehdä harjoittelusta hevoselle mieluisampaa, ja samalla itsellenikin on avautunut ihan uusia ulottuvuuksia kouluratsastuksen saralla. Ilmeisesti vanha koira voi vielä oppia uusia temppuja, heh.

Vahvasta luonteestaan huolimatta Bruno on ollut hoitotilanteissa aina mutkaton tapaus. Teinivuosinaan Jukolassa sillä on aina ollut oriseuraa, johon purkaa leikkimisen tarvettaan ihmisten sijaan, ja tähän olemme pyrkineet myös Rubuksessa, jotta kohteliaat käytöstavat säilyvät. Eikä ori näin vanhemmiten ole juurikaan mikään rasavilli enää ollutkaan, vaan hevosporukassakin se on varsin totinen herrasmies.




Sukutaulu

i. VSN Ch Don Bravado
sf, 170 cm, vprn, KTK-II, KRJ-I, KVJ AB, sivut kadonneet
ii. Barbadosevm
sf, 171 cm, vprn
iii. Baladinevm
x, 162 cm, prt
iie. Azuraevm
sf, 167 cm, vrn
ie. Imiriélevm
sf, 165 cm, m
iei. Rousse du Roievm
sf, 168 cm, m
iee. Imirinaevm
sf, 166 cm, trn
e. Naatje v. Claeys
bwp, 169 cm, rt, KRJ-I
ei. Champchenyevm
bwp, 166 cm, rt
eii. Titan v. Woutersevm
bwp, 169 cm, prt
eie. Anouk D'RINGevm
bwp, 161 cm, rt
ee. Nanouk de Solveigevm
bwp, 162 cm, rt
eei. Oblitérerevm
bwp, 159 cm, km
eee. Neeltjeevm
bwp, 165 cm, rn

ii. Barbados myytiin parivuotiaana kasvattajaltaan Ranskan Ylä-Normandiasta Saksaan tunnetulle kouluratsastajalle tulevaisuuden kilparatsuksi. Suurilinjainen mutta kevyt ori vakuutti uuden omistajansa upeilla liikkeillään, joissa riitti elastisuutta ja lennokkuutta. 171cm vaaleanpunaruunikko osoittautui myös nopeaksi oppilaaksi, sekä erittäin korkean työmoraalin omaavaksi ratsuksi. Barbados kehittyi nopeasti vaativien luokkien taitajaksi, ja kymmenvuotiaana se kilpaili jo menestyksekkäästi GP-tason kouluradoilla. Vuosia kestänyt kilpaura alkoi kuitenkin verottamaan orin terveyttä, ja Barbados joutuikin jättämään kisakentät 14-vuotiaana jatkuvien selkävaivojen astuessa kuvioihin. Menestyksekkään uransa jälkeen ruunikko ori vietiin kantakirjattavaksi, josta Barbados palasi II-palkinnon kanssa. Kantakirjauksen jälkeen Barbadokselle riitti kysyntää tammoille, ja ori siirtyikin pääsääntöisesti siitoskäyttöön. 17-vuotiaana, ehdittyään toimia pari vuotta siitosorina, Barbadoksen selkävaivat alkoivat taas, johtuen runsaasta pukille hypyttämisestä. Hetken sairaslomailtuaan ruunikko ori päätettiin kuitenkin lopettaa, kun kivut eivät meinanneet antaa periksi lääkityksenkään avulla. Barbadokselle syntyi 28 jälkeläistä, joista useat perivät isältään suurilinjaista ja kevyttä rakennetta sekä upeita liikkeitä.

iii. Baladin ulkonäöltään melko vaatimaton punarautias, mutta liikkeiltään ja ratsastettavuudeltaan mitä mainioin. Pienehkö, 162cm, korkea punarautias kilpaili nuoruusvuosinaan vaihtelevalla menestyksellä niin este-, koulu- kuin kenttäkisoissakin, joista orin päälajiksi valikoitui omistajanvaihdoksen myötä kouluratsastus. Baladin oli rakenteeltaan hyvin täysiverityyppinen, eikä se ollut mikään näyttelymenestyjä - jalka-asennoissa oli melkoisesti sanomista ja runko oli turhan vinttikoiramallinen, mutta vahva takaosa antoi hyvät edellytykset menestymiseen vaativammissakin koululuokissa. Niimpä Baladin kisasikin useamman vuoden hyvällä menestyksellä pääasiassa kotimaassaan Ranskassa, kunnes kilpaura päättyi omistajan loukkaantumisen vuoksi. Hyväkäytöksinen ja kiltti ori sai jäädä omistajansa teini-ikäisen tyttären harrasteratsuksi, jonka ohella sitä käytettiin myös muutaman varsan verran jalostukseen. Harrastekäyttöön siirtymisen vuoksi Baladin päätettiin ruunata, jota ennen se kuitenkin sai kolme jälkeläistä, jotka eivät onneksi perineet juurikaan isänsä rakenteellisia ominaisuuksia. Sen sijaan varsat olivat isänsä tapaan kilttejä ja nopeita oppijoita varustettuna hyvällä työinnolla.

iie. Azura on elänyt koko ikänsä kasvattajansa tilalla pohjoisessa Ranskassa, ja se kantakirjattiin jo melko nuorena erinomaisin rakennepistein I-palkinnolla. Kirjauksen jälkeen sillä kisattiin harvakseltaan helpohkoissa koululuokissa, mutta pian se siirtyi täyspainotteisesti siitoskäyttöön. Luonteeltaan melko säpäkkä, mutta kiltti tamma osoittautui myös melko hyväksi periyttäjäksi, ja se onkin jättänyt kaikille kahdeksalle jälkeläiselleen hyvää ja kestävää rakennetta. 167cm korkean Azuran liikkeetkään eivät ole pöllömmät; sillä on elastinen ja lennokas laukka sekä ravi, joista etenkin jälkimmäinen on siirtynyt myös hyvin tamman varsoille. Tällä hetkellä 18-vuotias Azura on hyväkuntoinen ja virkeä, edelleen siitostamman virkaa toimittava hevonen kasvattajansa tilalla.

ie. Imiriél myytiin kaksivuotiaana kasvattajaltaan Etelä-Ranskasta Saksaan kouluratsuksi nuorelle kouluratsastajalupaukselle, joka joutuikin hieman pettymään tamman luonteen suhteen. Imiriél osoittautui melkoisen temperamentikkaaksi ja kuumaksi hevoseksi, joka oli kyllä halutessaan erittäin näyttävä ratsu, mutta se vaati ratsastajaltaan melkoisia taitoja kulkeakseen niin. Useiden vastoinkäymisten takia Imiriélin koulutus ei edistynyt kovin nopeasti, mutta hiljalleen se alkoi esiintymään vaativammissakin koululuokissa, vaihtelevalla menestyksellä. Lopulta intermediate -tasojen luokkiin päästyään Imiriélin omistaja päätti myydä tammansa rennompaan käyttöön, sillä 165cm korkea musta puoliverinen oli turhan kuuma tapaus kouluratsuksi. Koska Imiriél oli kuitenkin suvultaan, liikkeiltään ja myös rakenteeltaan laadukas yksilö, päätyi se takaisin Ranskaan selle francaiseja kasvattavalle siittolalle. Imiriél osoittautui erinomaiseksi emäksi, eikä se periyttänyt hankalahkoa luonnettaan juuri lainkaan - hyvää rakennetta ja lennokkaita liikkeitä kyllä senkin edestä. Imiriél menehtyi 18-vuotiaana pieleen menneen varsomisen seurauksena, ja se ehti jättää jälkeensä neljä kaunista varsaa.

iei. Rousse du Roi oli melko massiivinen ja raskasluustoinen, mutta yllättävän kevyt liikkeinen ori. Luonteeltaan 168cm musta tähtipää oli melko ailahtelevainen ja herkästi kuumuva, mutta nöyrä ja yritteliäs ratsu. Rousse du Roista povattiin jo varsana kovaa kouluhevosta, joka toteutuikin vuosien saatossa - musta ori ihastutti näyttävillä liikkeillään ja jykevällä, mutta sopusuhtaisella rakenteellaan aina GP-radoilla asti, joita se kiersi hyvällä menestyksellä monta vuotta. 13-vuotiaana Rousse du Roi kantakirjattiin ja palkittiin II-palkinnolla kilpauransa välissä, jonka jälkeen kilpailutahti alkoi hidastumaan tammanomistajien suuren suosion vuoksi. 15-vuotiaana Rousse du Roi siirtyikin kokonaan siitoskäyttöön, sillä se osoittautui erittäin hyväksi periyttäjäksi. Etenkin orivarsat saivat isältään ryhdikkään, sopusuhtaisen ja massiivisenpuoleisen rakenteen, ja useimmat varsat perivät isältään myös näyttävän laukan ja ravin. Kaiken kaikkiaan orille kertyi 42 jälkeläistä, joista moni on osoittautunut erinoimaiseksi kouluratsuksi, ja ompa muutama yksilö menestynyt kenttäradoillakin. Rousse du Roi lopetettiin vakavan ähkyn takia 22-vuotiaana.

iee. Imirina oli ärhäkkäluonteinen tamma, joka on perinyt luonteensa isänsä puolelta, ja on periyttänyt sitä ikävä kyllä myös omille jälkipolvilleen. 166cm korkealla tummanruunikolla ei ole kilpailtu pikkukisoja ja -luokkia kummempia ratoja, vaan se on ollut pääasiassa harrastekäytössä pienehköllä puoliverisiittolalla. Toki tammaa on yritetty muovata kouluratsuksi, mutta Imirinan kipakka luonne on vaikeuttanut tehtävää turhan paljon. Imirina on myös kantakirjattu hyvän rakenteensa avulla II-palkinnolle, ja vaikuttavan emälinjansa takia siitä suunniteltiin myös siitostammaa. Kun kouluratsun aikeet eivät ottaneet tuulta alleen, Imirina päätettiin siirtää siitoskäyttöön, jossa sen toivottiin tuovan ripauksen tulisuutta leppoisampien ja hyväluontoisten orien kanssa. Muutaman varsan kohdalla tulisuutta tuli hieman liikaa, mutta muutoin Imirina osoittautui varsin kelvoksi siitostammaksi ja loistavaksi emäksi. Varsoilleen pääasiassa hyvää rakennetta periyttänyt, ja kaiken kaikkiaan seitsemän varsaa tehnyt Imirina lopetettiin 20-vuotiaana sen siitosuran päätyttyä, sillä kukaan ei halunnut pitää sen luonteista hevosta pelkkänä oloneuvoksena.

ei. Rautias belgialaissyntyinen Champcheny oli omistajansa mukaan sellainen juuri sopivan kokoinen paketti käyttöön kuin käyttöön. Ori oli hyväluonteinen ja yhteistyöhaluinen ja sitä nähtiin usein kansainvälisissäkin koulukilpailuissa. Moni belgialainen hevosharrastaja muistaa Champchenyn varmasti myös näyttelyistä, jossa se kerta toisensa jälkeen hurmasi tuomarit lempeillä silmillään ja upealla ulkonäöllään. Ori myytiin noin 14-vuotiaana, jo muutaman jälkeläisen saavuttaneena Belgiasta Saksaan kilpailemaan erään tunnetun ratsastajan parina. Voittoisa ura jatkui ja ori oppi paljon uutta uuden omistajanja käsissä. Kilpaura kesti vielä kuutisen vuotta, jonka aikana ori pääsi myös jatkamaan sukuaan. 20-vuotiaana lempeä ori siirtyi omistajan teini-ikäiselle tyttärelle opetusmestariksi, jolloin mietittiin myös ruunaamista. Sitä ei kuitenkaan koskaan tehty orin erinomaisen luonteen vuoksi, ja se sai näin ollen viettää loppuelämänsäkin orina, ennen kuin kuoli vanhuuden vaivoihin 26-vuotiaana.

eii. Titan v. Wouters oli varsinainen julkkis, oikea Belgian Viesker, jonka varmasti jokainen paikallinen hevosihminen muistaa vielä tänäkin päivänä. Titan toi Belgialle ensimmäisen Euroopan mestaruusvoiton kouluratsastuksessa ja olipa ori kaksi kertaa mukana olympiajoukkueessakin. Joissakin piireissä oriita kutsuttiin leikkisästi nimellä Punainen Paroni, luultavasti sen tummanpunaisen värityksen vuoksi. Luonteeltaan Titan oli juuri sellainen, kuin huippuoriilta voi odottaakin; kylmäpäinen, kuuliainen ja omanarvontuntoinen. Jälkeläisiä oriille kertyi kokonaista 500, suurin osa enemmän tai vähemmän menestyneitä kouluhevosia.

eie. Taas yksi Titanin hurmaava omistajaparka oli maksanut itsensä kipeäksi oriin siemenestä. Champchenyn kasvattaja halusi ehdottomasti varsan tästä komistuksesta ja päätti keinosiementää parhaan tammansa, Anouk D'RINGin. Anouk oli aikalailla Titanin vastakohta. Kuuliainen ja kylmäpäinen se kyllä oli, mutta "koppavuus" puuttui. Anouk oli oikeastaan lempeyden perikuva ja sopi myös sen vuoksi niin hyvin Champchenyn emäksi. Tamma ei ollut ihan niin kovan luokan kouluratsu, kuin sulhasensa, mutta kilpaili silti hyvin tuloksin Prix St. Georges -tasoisissa vaativissa luokissa. Champcheny jäi Anoukin ainokaiseksi jälkeläiseksi sen luotua toisen varsansa.

ee. Emä Naatjen oikukkaiden luonteenpiirteiden periyttäjää etsiessä ei tarvitse mennä kauas sukutaulussa. Nanouk De Solveig oli lähes varsansa kopio niin luonteen kuin ulkonäönkin puolesta. Tammalla tosin tuntui olevan vähän harvemmin niitä hyviä päiviä ja yleensä se tervehtikin ensimmäistä omistajaansa aina happamalla naamalla tämän tullessa talliin. Tamma potki takajalkoihin koskiessa, muttei onneksi purrut koskaan. Sitä tutkittiin ison rahan edestä, josko happamuus johtuisi kivusta, mutta mitään ei koskaan löydetty. Tamma oli kyllä ihan hyvä kouluratsu ja kapasiteettia löytyy Prix st. Georges -tasoisiin luokkiin asti, mutta kukaan ei olisi halunnut hoitaa sitä. Luonteensa vuoksi Nanouk sitten myytiinkin vähän ajan päästä ja se joutui kiertämään muutaman kodin, ennenkuin eräs belgialainen pientallin omistaja osti sen. Kyseisellä naisella oli vain pari hevosta tallissa ennestään ja hän oli varma, että kykenee kesyttämään tamman oikukkaan luonteen. 12-vuotias Nanouk pääsi isolle laitumelle muiden hevosten kanssa, jossa se vietti aluksi kuukauden täysin ratsastamatta. Hiljalleen uusi omistaja alkoi uudelleenkouluttaa tammaa maastakäsin ja uudenlaiden suhde ihmisen kanssa alkoi tuottaa tuloksia, vaikka tietynlainen tammamaisuus säilyikin. Lähes eri hevosena tamma ehti kilpailla vielä muutaman vuoden ennen siirtymistä siitoskäyttöön ja se jätti jälkeensä viisi jälkeläistä.

eei. Oblitérer oli komea rautiaankimo ori, joka tuli tunnetuksi erityisesti Belgian vuosittaisilta oripäiviltä. Nuoruudessaan ori kilpaili esteillä, mutta uudella omistajallaan siitä tuli kouluratsu. Kouluradoille se näyttikin sopivan paremmin, sillä ennen niin ylikuumenevasta ja vaikeasti hallittavastia estehevosesta kuoriutui koulukentillä kuuliainen ja harmoninen ratsu. Ori kilpaili GP-tasolla asti, muttei koskaan niittänyt kotimaan arvokisoja suurempaa mainetta. Käsitellessä Oblitérer oli kiltti ja rauhallinen. Kimo jätti jälkeensä parikymmentä jälkeläistä ja ori lopetettiin kunnioitettavassa 30 vuoden iässä.

eee. Sellainen äiti kuin tytärkin. Nanoukin emä Neeltje oli aivan samanlainen sitruuna kuin tyttärensäkin. Potkimisen sijaan se harrasti näykkimistä aina silloin kuin joku asia ärsytti sitä. Yleensä se oli satulavyö, mutta toisinaan myös suojat, harjaaminen väärästä kohdasta... Mitä näitä nyt oli. Neeltje kilpaili Intermediate tasolla ja kilpailuissa se yleensä käyttäytyikin varsin moitteettomasti. Liekö näykkiminen sitten vaan turhaumaa? Tamman parhaaksi saavutukseksi jäi hopeamitali Belgian koulumestaruuskilpailuista. Pian tämän jälkeen se satutti pahasti jänteensä laukkapiruettia treenatessa ja sai kilpailukiellon päätyen siitostammaksi. Moni ihmetteli, kuka haluaisi varsan tuollaisesta tammasta, mutta ilmeisesti kilpailutulokset vakuuttivat varsanostajat.

Isän puolen sukuselvitys © dookie

Jälkeläiset

Ei vielä jälkeläisiä.


s. 00.00.2023 t/o. - i. - -

Kilpailut

KRJ:n alaiset sijoitukset | 5 kpl
18.09.2018 | Arola | Helppo B | 1/39
21.09.2018 | Arola | Helppo B | 1/39
02.02.2019 | Virtuaalitalli Chersey | Vaativa A | 5/39
06.02.2019 | Virtuaalitalli Chersey | Vaativa A | 1/39
10.02.2019 | Virtuaalitalli Chersey | Vaativa A | 3/39

Tarinakilpailut | 0 kpl
00.00.2018 | KRJ | Kilpailupaikka | Helppo C | -/-

Päiväkirja

00.00.2018, kouluvalmennus, valmentajana Valmentaja

Valmennus

VIRTUAALITALLI - A SIM-GAME STABLE
Ulkoasu © VRL-03518