† Suvannon Kesäheinä †

virtuaalihevonen - a sim-game horserotu suomenpienhevonen rekisterinumero VH11-018-1082
sukupuoli tamma omistaja Hanne (VRL-03518), Jukola
säkäkorkeus, väri 148cm, rautias kasvattaja Suvanto
syntymäaika, ikä 29.06.2011, 25 vuotta (4v 07.01.2012) koulutus estepainotteinen / He A, 110cm, CIC1
SLA-I, ERJ-II 82 sijoitusta

Kuollut 24.11.2017

Tähän syksyyn on mahtunut jo monta luopumisen ja surun hetkeä, ja nyt saimme valitettavasti lastata Heinin ja Piinan viimeiselle matkalleen. Heini oli ollut jo jonkin aikaa tavallista kiukkuisemmalla tuulella, kunnes tutkimuksissa löytyi mahahaava. Kyllä se harmittikin suunnattomasti, kun olimme vain ohittaneet tammaparan kiukkuilut tammamaisuudella, vaikka se oli vain yrittänyt kertoa, ettei kaikki ole kunnossa. Vanhan tamman mahahaavaa ei lähdetty enää hoitamaan tässä iässä ja eläinlääkärikin oli sitä mieltä, että hevosen olisi tässä tilanteessa parempi päästä jo vihreämmille laitumille. Niimpä hyvästelimme kaksi rakasta tammaamme jälleen haikein mielin.

Hyppytaituri Heinistä jäi Jukolaan kaksi lupaavaa nuorukaista, jotka ovatkin jo näyttäneet kyntensä esteradoilla. Yritämme myös pitää huolta, että Heinin pienhevoslinja jatkuu suomenpienhevosori Pikku-Lokin kautta.Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.11.2017:
11 (3 + 5 + 3) + 19 + 23 + 21 + 20 = 94 pistettä, SLA-I

ERJ:n huhtikuun laatuarvostelutilaisuus 30.04.2016:
7,5 + 42 + 14 + 20 + 15 = 98,5 pistettä, ERJ-II

Jalostuspalkinto jälkeläisluokka B myönnetty 31.10.2017.


Heini on varsinainen nirppanokka ja toisinaan oikea pieni kiusankappale. Tamma ei todellakaan ole perso ruoalle, vain suosikkiherkut kelpaavat ja jos jostain ei tykätä, se jätetään kylmästi syömättä. Lääkkeiden ynnä muiden syöttämiseen vaaditaan siis hyvää mielikuvitusta. Hoitaessa tamma on muuten oikein kiva ja pysyy paikoillaan harjatessa, mutta takajalkoihin koskemisesta se ei pidä ollenkaan ja saatta esimerkiksi kavioita putsatessa yrittää riuhtaista jalan kädestäsi. Takajalat on tutkittu, eikä niissä ole eläinlääkärin mukaan mitään moittimista, joten tamma on luultavasti joskus saanut hoitotilanteessa jonkin negatiivisen kokemuksen. Myös satulaan suhtaudutaan äärimmäisen kielteisesti, mutta mielenosoitus jää onneksi happamaan ilmeeseen ja murjottamiseen. Taluttaessa Heini on kiltti ja tietää miten ja missä pitää kävellä. Kavereiden suhteen tamma on valikoiva, mutta tämän hetkinen tarhaporukka on osoittautunut oikein hyväksi.

Ratsastaessa vauhtia ja energiaa piisaa. Haastavammat kouluratsastusliikkeet eivät ole koskaan ollut tamman vahvimpia puolia, mutta se taipuu juuri ja juuri Helppoon A:han. Sileällä työskennellessä tammalta loppuu äkkiä kärsivällisyys, jos samaa tehtävää jankkaa liian kauan, joten vaihtelevat harjoitukset ovat valttia Heinin kanssa. Koulukiemurat vaativat myös kärsivällisyyttä ratsastajalta, mikäli tamma päättää vaihtaa hankalan vaihteen päälle. Esteillä tamma on selvästi parhaimmillaan. Heini hyppää yli lähes mistä vain ja esteharjoituksissa kaikki kelpaa. Pienillä esteillä tamma unohtaa innokkuuttaan helposti keskittymisen ja ratsastajan on tehtävä töitä, jotta lähestymiset ja hypyt eivät mene pieleen. Heini toimiikin parhaiten suuremmilla esteillä, eivätkä hypyt jää koskaan ainakaan ilmavarasta kiinni. Tositoimissa tamma hyppää myös hyvällä tekniikalla ja ponnistaa tehokkaasti. Maastoillessa Heini on miellyttävä, tosin vauhtia saattaa joskus olla liikaakin sopivilla laukkapätkillä... Tamma pitää myös kovasti maastoesteistä, eikä veteen meneminenkään ole ongelma.

Kilpailuissa Heini on innokas ja varma, mutta aistii herkästi ratsastajan jännittyneisyyden. Verryttelyalueella mennään kyllä reippaasti, mutta verryttelyhyppyihin tamma ei koskaan oikein malta keskittyä kaiken hälinän keskellä. Radalla keskittymiskyky onneksi palaa ja itse suoritus tehdäänkin usein oikein tyylipuhtaasti. Kieltäytymisiä on tähän mennessä tainnut kertyä vaivaiset neljä koko uralta. Uusintaradat tamma suorittaa nopeasti ja ketterästi. Se tuntuu tajuavan, milloin on tosi kyseessä. Tamma on käynyt myös muutamissa kenttäkilpailuissa, mutta rankat kolmen lajin kilpailusuoritukset vetävät sen nopeasti loppuun, eikä tuloksia olekaan tullut niin hyvin kuin rataesteiltä.Sukuselvitys

i. Kalevan Ujo-Lemminkäinen
sph, 146cm, rt, KTK-II, YLA2, SLA-II, KRJ-II
ii. Kalervon Poika
sh, 155cm, rt
iii. Kalervoevm
iie. Sadun Kertomusevm
ie. Troijan Neito
sh, 155cm, tprt
iei. Valopoikaevm
iee. Troijaevm
e. TuuHan Unikka
sh, 156cm, rt, KTK-III
ei. Unikko (x)
sh, 152cm, tprt
eii. tuntematon orievm
eie. tuntematon tammaevm
ee. E-K-A Liinun Tyttö (x)
sh, 157cm, prt
eei. Toivon Juoksija
sh, 164cm
eee. Liinu (x)
sh

Katso myös laajempi sukutaulu.

iii. Kalervo oli perusrautias suomenhevonen ja oikea tankki. Se meni ulkonäkönsä puolesta täysin työhevosesta. Kiltti se oli kuin mikä ja naapurin pikkulapset kävivät usein kesällä istuskelemassa sen selässä laitumella. Kalervon omisti muuan Husakan Pertti niminen maatilan isäntä, jolle hevonen oli vielä lähes yhtä tärkeä työväline kuin ennenvanhaan. Ei Kalervo sentään kyntöhommiin enää joutunut, mutta talvella se veti mielellään reellä puita metsästä ja kesäisin kuskasi muutamat pikkupaalit pellolta kuivuriin. Kotitilalleen Kainuuseen Kalervo tuotiin varsana Pohjanmaalta, jossa se syntyi 70-luvun puolivälissä. Se pysyi koko ikänsä orina, sillä Husakka ei katsonut tarpeelliseksi ruunata sitä luonteensa vuoksi. Tuohon aikaan ei näille hevosille enää työmielessä ollut juuri tarvetta, mutta Husakan naapurissa asui monta nuorempaa työhevoskisoissa käyvää harrastelijaa, jotka olivat kiinnostuneita Kalervon jälkeläisistä. Niimpä isäntä päätti teettää orista parit varsat kiinnostuneille. Toinen varsoista, Kalervon Poika, ei kuitenkaan menestynyt niinkään työhevoskilpailuissa, joten se myytiin parin mutkan kautta ratsuksi meille Jukolaan. Kalervo lopetettiin isännän jäädessä eläkkeelle kotitilallaan samoihin aikoihin orin kanssa asuneen ruunan kanssa.

iie. Saduksi ristitty rautias iso tamma Sadun Kertomus oli pitkään ratsastuskouluhevosena, ennen kuin sen osti eräs kainuulainen tilanomistaja ratsuksi tyttärelleen. Mitään kummempia koululiikkeitä tamma ei koskaan osannut, mutta tytär kuitenkin innostui käymään sillä muutamissa seurakilpailuissa ja kouluttamaan sitä pidemmälle. Kouluratsua Sadusta ei koskaan tullut, mutta 80 senttisiä esteitä se hyppäsi oikein mukavasti ja sijoittuikin välillä samantasoisissa luokissa. Tamma jätti jälkeensä kaksi varsaa, josta piti tulla isännälle työhevoskisojen palkintohai. Toisin kuitenkin kävi ja vetohevoseksi kelpaamaton Kalervon Poika myytiin eteenpäin Pohjoiseen. Isäntää tilanne harmitti, mutta hän päätti yrittää vielä kerran ja toisesta varsasta tulikin oikea vetojuhta. Satu lopetettiin kunnioitettavassa 30-vuoden iässä kotitilallaan.

iei. Troijan isä, vaaleanrautias ja liinaharjainen Valopoika, oli aikoinaan menestynyt ravihevonen, mutta pisti kahdeksanvuotiaana stopin juoksemiselle. Omistajan mukaan ori kyllästyi, eikä hän enää aikonut pakottaa sitä juoksemaan. Keräsi se kasaan ihan hyvän potin ennen uran loppumista, 80 000 markkaa. Entinen ravuri myytiin yksityishevoseksi Tiina Verkki nimiselle naiselle, joka alkoi kouluttaa orista ratsua. Nainen sai monipuolisesta Valopojasta koulittua kelpo kouluratsun ja ori starttasi korkeimmillaan Helppo A tasoisissa alueluokissa. Verkki ei tahtonut ruunata oria, sillä sen komea ulkomuoto ja eteenpäinpyrkimys olisivat saattaneet kadota. Niimpä Valopoika sai pitää sukukalleutensa ja pääsi tapamaan jopa muutaman tamman ennen surullisen aikaista menehtymistään kuljetusonnettomuudessa.

iee. Troija, jolta Troijan Neidon nimikin on peruja, oli sisukas punarautias pikkutamma. Tammaa kutsuttiin lempinimellä Roihu, johtuen sen tulisesta luonteesta. Tamma oli alkuun ratsastuskouluhevosena, mutta sen nakellessa tarpeeksi ärsyttäviä pikkutyttöjä alas tunneilla, päätyi edellinen omistaja myymään sen yksityiskäyttöön. Uudella omistajallaan se, yllättävää kyllä, rauhoittui silminnähden, eikä enää protestoinut joka asiaa ratsastustilanteissa. Uusi omistaja tuli siihen tulokseen, ettei tammalle vaan kertakaikkiaan sopinut stressaava tuntihevoselämä, vaan se tarvitsisi yhden sille sopivan ratsastajan. Tamma oli hyvin herkkä ratsastaa ja siltä löytyi myös erittäin kauniit liikkeet riehumisen loputtua. Omistajatar nosti Roihun tasoa Helposta C:stä Helppoon A:han ja starttasi sillä muutamat seura- ja aluekilpailut. Pääosin tamman elämä oli kuitenkin rentoa ja se sai viettää paljon aikaa laitumella tammalauman kanssa ja välillä maastoillen ja rennosti työskennellen. Troijan Neito jäi Roihun ainoaksi jälkeläiseksi, jonka uusi omistaja päätyi myymään pois Roihun kuoltua.

ei. Unikan suku on hieman harvinaisempaa ja vaatimatonta ja todella epätasaista. Isä Unikko on varsansa tavoin hieman höpsö, mutta utelias. Ratsastettaessa Unikko ei kuitenkaan kulje aloittelijoiden käsissä, vaan menee oman päänsä mukaan. Taitavan ratsastajan alla taipuu kuitenkin hyvin ja hyppää esteet vauhdikkaasti. Kilpaillutkin muutaman kerran esteillä, vaikkei ehkä niinkään menestynyt. Jalostuksessa jättänyt jälkeensä kolme jälkeläistä, joista jok'ikinen on tammoja.

Emän puolen sukuselvitys © kasvattaja

Jälkeläiset

Heini on tarjolla liisaukseen. Otathan yhteyttä sähköpostilla, mikäli varsa tästä tammasta kiinnostaa!


s. 08.01.2013 t. VSN Ch Jukolan Kirveli i. Klaus KTK-III, YLA2, SLA-II
s. 04.05.2013 o. Jukolan Pomeranssi i. Taikakuun Taisto KTK-III, SV-I
s. 01.05.2014 o. Jukolan Pikkulokki i. Moon Surkusiipi KTK-III, SV-II, ERJ-I
s. 15.12.2014 o. Rohkean Kesäleijona i. Riiviöiden Kultaleijona -
s. 21.06.2015 t. Jukolan Suviyö i. Mörkövaaran Unihiekka -


Kilpailukalenteri

52 ERJ-sijoitusta, 6 KERJ-sijoitusta, 11 VSR-sijoitusta, 12 MEJ-sijoitusta, 2 tarinakilpailua
Kalenteriin on merkitty vain sijoitukset, paitsi tarinakilpailuista.

24.07.2012 ERJ, Marike, 100cm, 4/60
26.07.2012 ERJ, Rhonwen, 100cm, 4/40
28.07.2012 ERJ, Rhonwen, 100cm, 3/40
21.01.2013 ERJ, Mörkövaara, 110cm, 3/40
26.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 110cm, 2/30
26.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 110cm, 3/30
28.01.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 110cm, 4/30
31.01.2013 ERJ, Ilomantsi, 110cm, 5/37
10.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 110cm, 4/39
15.02.2013 ERJ, Stewart, 100cm, 6/40
17.02.2013 ERJ, Stewart, 100cm, 1/40
17.02.2013 ERJ, Bogart&Britanov, 110cm, 3/40
04.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 110cm, 7/50
06.04.2013 ERJ, Kadotetut Suomenhevoset, 110cm, 3/30
07.04.2013 ERJ, Kadotetut Suomenhevoset, 110cm, 2/30
09.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 110cm, 6/50
13.04.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 110cm, 7/50
13.04.2013 ERJ, Jukola, 110cm, 2/50
17.04.2013 ERJ, Akileya, 100cm, 4/50
01.05.2013 ERJ, Züruck, 110cm, 1/50
01.05.2013 ERJ, Züruck, 110cm, 5/50
02.05.2013 ERJ, Züruck, 110cm, 2/50
03.05.2013 ERJ, Bairdon, 110cm, 2/30
04.05.2013 ERJ, Bairdon, 110cm, 2/30
17.05.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 110cm, 1/50
22.05.2013 ERJ, Mulberry Ponies, 110cm, 3/30
22.05.2013 ERJ, Riiviöt, 110cm, 5/40
24.05.2013 ERJ, Taavilan Suomenhevoset, 110cm, 6/50
25.07.2013 ERJ, Stewart, 110cm, 1/30
28.07.2013 ERJ, Stewart, 110cm, 3/30
12.08.2013 ERJ, Nuovan Talli, 110cm, 3/39
15.08.2013 ERJ, Mewian Welsh, 110cm, 1/50
16.08.2013 ERJ, Mewian Welsh, 110cm, 4/50
21.08.2013 ERJ, Mewian Welsh, 110cm, 6/50
05.11.2013 ERJ, Pirunportti, 100cm, 1/30
07.11.2013 ERJ, Pirunportti, 100cm, 2/30
18.11.2013 ERJ, Yemene, 110cm, 4/40
01.12.2013 ERJ, Mewian Welsh, 110cm, 2/50
20.12.2013 ERJ, Roscoff Sportponies, 110cm, 2/40
23.12.2013 ERJ, Roscoff Sportponies, 110cm, 3/40
26.12.2013 ERJ, Roscoff Sportponies, 110cm, 4/40
06.04.2013 ERJ, Riiviöt, 110cm, 2/50
22.07.2014 ERJ, Kadotetut Suomenhevoset, 110cm, 3/30
23.07.2014 ERJ, Kadotetut Suomenhevoset, 110cm, 2/30
25.07.2014 ERJ, Kadotetut Suomenhevoset, 110cm, 3/30
26.07.2014 ERJ, Ulapan Talli, 110cm, 4/25
29.07.2014 ERJ, Ulapan Talli, 110cm, 3/25
30.07.2014 ERJ, Ulapan Talli, 110cm, 1/25
30.07.2014 ERJ, Ulapan Talli, 110cm, 3/21
24.10.2015 ERJ, Power Jump 2015, 110cm (PPJ'15), 3/8
31.01.2016 ERJ-cup, Kilpailukeskus Ginger, 110cm, 6/260
30.03.2016 ERJ-cup, KK Bailador, 110cm, 3/126
12.11.2012 KERJ, Cabin 21, Helppo, 2/30
17.01.2013 KERJ, Mörkövaara, CIC1, 2/40
18.01.2013 KERJ, Mörkövaara, CIC1, 5/40
27.02.2013 KERJ, Lumivuo, CIC1, 3/47
28.02.2013 KERJ, Lumivuo, CIC1, 2/47
07.09.2013 KERJ, Susiraja, CIC1, 2/30


06.02.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 100cm, 3/11
12.08.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 100cm, 2/7
13.08.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 100cm, 2/7
15.08.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 100cm, 1/7
11.12.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 90cm, 1/7
13.12.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 110cm, 2/6
13.12.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, 90cm, 2/4

18.06.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, CIC1, 2/10
20.06.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, CIC1, 2/10
21.06.2013 VSR, Virtuaaliset Suomenratsut, CIC1, 1/10
31.08.2013 VSR-cup, Virtuaaliset Suomenratsut, CIC1, 7/52


15.05.2013 MEJ-cup, Bailador, 100-110cm, 2/18
25.05.2013 MEJ, Bailador, 100cm, 4/44
02.08.2013 MEJ, Bailador, 90cm, 3/19
02.08.2013 MEJ, Bailador, 100cm, 3/14
05.08.2013 MEJ, Bailador, 100cm, 3/14
09.08.2013 MEJ, Taikakuun Kartano, 100cm, 5/97
11.08.2013 MEJ, Taikakuun Kartano, 90cm, 4/89
18.02.2014 MEJ, KK Bailador, 100cm, 4/39
20.02.2014 MEJ, KK Bailador, 100cm, 6/39
14.07.2014 MEJ, Ponipallero, 90cm, 1/31
15.07.2014 MEJ, Ponipallero, 90cm, 1/31
16.07.2014 MEJ, Ponipallero, 90cm, 5/31


13.12.2014 tarinakilpailut (villit), Runoranta, 100-120cm, 7/10
24.10.2015 tarinakilpailut (ERJ), Power Jump 2015, 90-100cm, 1/3


Valmennukset


09.03.2014, maastoestevalmennus, valmentajana Lissu T.

Koska saavuin paikalle tyylikkäästi myöhässä Hanne ja Heini olivat ehtineet verrytellä itsenäisesti. Suuntasimmekin suoraan maastoon, ja ratsukko pääsi verryttelemään pikku tukeilla ja risuesteillä. Tammalla riitti virtaa ja vauhtia, Heini paineli menemään pää viidentenä jalkana niin, että valmentajaa hirvitti. Esteiden yli kuitenkin mentiin tyylipuhtaasti ilman haparoinnin häivääkään, vaikka ennen jokaista estettä pitikin tehdä muutama laukkavoltti Heinin menohaluja hillitsemään. 70cm korkeissa pikkuesteissä ei selvästikään ollut tarpeeksi haastetta, sillä muutaman kerran Heini otti liioitellun suurella ilmavaralla tehtyjä pystyhyppyjä.

Maastossa oli näppärä tukki - tukki - trakehnerhauta - alashyppy veteen -suora, jonka otimme valmennustehtäväksi. Estekorkeus oli 90-100cm; Heinikin saisi jotain haastetta. Kokemus ja varmuus näkyivät ratsukon suorituksessa; tukit ja trakehnerhauta sujuivat rutiinilla, alashyppy veteen ei ollut sen kummoisempi. Heini hyppäsi hyvällä tekniikalla ja selkeällä, joskin liioittelemattomalla, ilmavaralla, eikä yhdenkään esteen kassa ollut ongelmia. Laukkakin pysyi paremmin aisoissa, kun esteissä oli enemmän haastetta. Suora hypättiin kaksi kertaa, minkä lisäksi ratsukko hyppäsi tukkeja ja trakehnerhautaa yksittäisesteinä. Isompia ongelmia ei ollut, Hannen ratsastuksesta ei löytynyt korjattavaa, ei myöskään Heinin. Kun laukka oli saatu sujuvaksi ja kiireettömäksi sekä esteisiin tarpeeksi korkeutta ei mitään ongelmia, tasaisen vahva ja hyvä suoritus.27.06.2013, estevalmennus, valmentajana Ciaré

Hanne ja Heini verryttelivät reippaassa ravissa ympäri kenttää. Heini näytti todella energiseltä, mutta Hanne tiesi selvästi, kuinka näinkin vauhdikasta tammaa kannatti ratsastaa, jotta sen sai kunnolla kuulolle.

Aloitimme hyppäämisen yksittäisellä pystyesteellä, jonka edessä ja takana oli maapuomit helpottaen etenkin lähestymistä. Este oli alkuun vain pieni 40cm pysty, jonka Heini innostuksissaan kolhaisikin pariin kertaan alas. Kehotin Hannea napauttamaan hieman pohkeella hypyn ponnistusvaiheessa, jotta Heini olisi jalkojensa kanssa edes hitusen tarkempi. Näin saimmekin kumpaankin suuntaan hyvät ja puhaat verryttely hypyt. Aloitimme varsinaisella tehtävällä, johon kuuluikin kaksi linjaa sekä kaksi yksittäistä pystyestettä kaarevalla linjalla. Esteet olivat alkuun pieniä n.80cm korkeita, joten muistutin Hannea napakasta ratsastuksesta, jottei puomit pääsisi lentämään aivan turhaan. Tehtävä sujuikin hienosti, askel määrät linjoihin sattui aivan nappiin ja puomit pysyivät kannattimillaan. Nostin esteet 100-110cm korkeudelle ja pienen huilahduksen jälkeen ratsukko pääsi tulemaan. Rata onnistui loistavasti ja huomasinkin, miten paljon enemmän Heini loistaa itselleen suuremmilla esteillä! Pyysin Hannea tekemään huolelliset loppuverryttelyt työstäen hevosta kunnolla, sillä energia ei tuntunut edes loppuverryttelyihin loppuvan.09.11.2012, estevalmennus, valmentajana Riitsu VRL-10749

Aloitimme estevalmennuksen Hannen ja hänen piekkaritammansa Heinin kanssa pienillä pystysarjoilla. Ratsukko oli lämmitellyt itsenäisesti ennen saapumistani. Sarjoja oli kolme kappaletta. Kaksi pitkillä sivuilla ja yksi lyhyellä sivulla. Esteitä oli joka sarjassa viisi ja niiden korkeudet vaihtelivat 40-60cm välillä. Hanne kertoi minulle valmennuksen alussa, että Heinillä on ongelmia pienien esteiden ylittämisessä. ”Nostakaa laukka ja tulkaa reippaalla vauhdilla ekaa sarjaa kohti.” Tamma ei jaksanut nostaa jalkojansa sarjalla kunnolla, jonka takia kaksi estettä tippui. Jatkoitte seuraaville sarjoille, joilta tippui yhteensä kolme estettä. ”Yritä saada Heini innostumaan tästä tehtävästä niin, että se nostaisi jalkansa paremmin.” Aloititte sarjojen tulemisen alusta. Nyt tamma näytti paljon innokkaammalta ja vauhtikin oli sopiva. Yksikään este ei tippunut, joten kehuit tammaa ja annoit sen kävellä hetken.

Rakensin radan, jossa oli kuusi estettä. Kaikki olivat 80-100cm pystyjä. Ensimmäinen este oli 80cm. Heini imi hyvin esteelle ja ponkaisi pystyn yli niin, että hypyllä olisi ylittänyt ainakin metrin korkuisen esteen. Toinen ja kolmas este olivat 90cm korkeita. Tamma laukkasi rauhassa esteitä kohti, mutta aina ennen estettä se imi kunnolla. Kaikki hypyt olivat hyviä, eikä tiputuksia tullut. Kehuin teitä ja kerroin miten voisit parantaa hyppytyyliäsi, koska jäit muutamalla esteellä hiukan jälkeen. Korotin esteiden korkeutta aina 110cm korkeuteen saakka. Nyt et jäänyt jälkeen hypyissä ja pääsimme aloittamaan loppuverkat.09.11.2012, estevalmennus, valmentajana annsku

Saavuin pienelle työmatkalle Suomeen ja käväisiin samalla pitämässä valmennusta Kalevantulen hevostallilla. Hanne ja kaunis piensuokkitamma Heini köpsyttelivät reippaasti tervehtien maneesiin. Rakentelin maneesiin pienen radan, joka sisälsi yhden suoran suhteutun sarjan 21m pitkänä sekä yhden kaarevalla uralla olevan suhteutun välin samoilla mitoilla.

Alkuverryttelyssä Heini oli kiireinen, eikä malttanu keskittyä antamiisi tehtäviin. Pyysin tekemään paljon puolipidätteitä ja vaihtelemaan tehtäviä tiuhaan tahtiin, jotta saisit Heinin keskittymään. Tovin tehtäviä muuteltuasi, alkoi Heini rauhoittua ja työskennellä mukavan ja rennon näköisenä. Saitte ennen hyppyjä hetken hengähtää. Sait ottaa muutaman verryttelyhypyn yhdelle pystylle. Heini oli innokas, ehkä jopa liiankin innokas pudotellessaan puomit pitkin poikin. Nostin estettä hiukan, jolloin Heinin ilmekkin muuttui keskittyneemmäksi. Suhteutuilla väleillä pyysin muuttelemaan askelmääriä. Askeleen pidentämin onnistui ongelmitta, mutta lisäaskeleiden saanti tuohon väliin oli teidän kohdallanne aika haastava.

Muutaman kerran tultuanne sait ne kerran onnistumaan. Heinin karva oli jo hiestä kikkuralla, joten päätimme yhteistuumin lopettaa näihin viimeisiin hyviin kertoihin. Kevensit Heinin vielä eteen ja alas ja kävelytit 15 minuuttia.Päiväkirja


24.10.2015, tarinaestekilpailut, Power Jump 2015

Tehtävänanto: Etsi netistä liikkuva kuva eli "giffi", joka kuvaa sinun ja ratsusi voimahyppyä.

Ilmoitin Heinin oikeastaan hetken mielijohteesta mukaan tämän vuotiseen Power Jump -kilpailuun. Koska Heini on pienhevoskokoinen, mutta silti melkoinen ponnaaja, pääsimme mukaan taistelemaan ponien PJ-sijoista. Pärjäsimme hurjan hyvin karsintaluokassa ja tulimme lopulta ensimmäisiksi hitusen nopeammalla ajalla kakkossijan ratsukkoa. Itse PJ-luokassa jäimme kuitenkin kolmannelle sijalle ja arvonimi meni tällä kertaa hieman sporttisemmalle ponille, mikä oli odotettavissakin. Poniratsukko oli ollut myös karsintaluokkansa paras. Alla hieman humoristinen demonstraatio karsintaluokan suorituksestamme. Pomppua tänään kyllä löytyi! Tuomarin kommentit: "Todellinen voimahyppy, josta on vaikea laittaa enää paremmaksi."

voimahyppymme13.12.2014, tarinaestekilpailut Runorannassa

Tehtävänanto: Tee Paintilla tai muulla kuvanmuokkausohjelmalla joulupipari, jonka voit koristella haluamallasi tavalla. Lisäksi kuvaile pipariasi yhdellä lauseella, jonka kaikkien kirjaimien tulee alkaa samalla kirjaimella. Tuliko piparista kaunis, humoristinen vai paloiko se kenties poroksi?

Kävimme Heinin kanssa joulun kisatauosta huolimatta pikkukisoissa Runorannan tallilla. Kilpailuissa oli joulutunnelmaa ja luokkaamme kuului muun muassa piparinleivontakisa. Tällainen tuli meidän piparistamme.

Pieni pipariponi paistui perin pehmeäksi.15.12.2013

Jippii! Pikkuisen esteratsuni kanssa olimme Virtuaalisten suomenratsujen estekisaviikoilla ja jännittävän "Viikon voittaja"-finaalin tähdeksi selviytyi yllättäen Heini! Finaalin rata oli reippaasti haastavampi kuin karsinnoissa ja minulla oli ensinnäkin täysi työ muistaa esteiden järjestys. Lisäksi kapea erikoiseste tuotti hieman tuskaa, vaikka pienhevosella mentiinkin. Hyvin kuitenkin selvisimme ja olin niin onnellinen tamman ketteryydestä, jota radan tiukoissa käänteissä totisesti tarvittiin. Kotona neiti sai palkinnoksi täysin ihmisvapaan päivän ja tietenkin vähän herkkuja turvan eteen...28.06.2013, estekurssi Damavandissa

Damavandissa järjestetyn estekurssin toinen päivä piti sisällään rataharjoituksia. Reiteni huusivat hallelujaa vielä eilisestä, mutta Heini tuntui jaksavan loputtomiin.

Heinillä oli vielä eilisestä virtaa jäljellä ja tamma oli alkuverryttelyssä koko ajan lähdössä lentoon. Aloitin alkukäyntien jälkeen lyhyillä ravipätkillä suoralla uralla ja lisäsin hiljalleen pätkien pituutta. Lopulta kevensin koko uraa ja tein taivuttelevia liikkeitä, kuten ympyröitä ja kiemurauria molempiin suuntiin. Kun tamman lihakset olivat lämmenneet, tein sen kanssa vielä vähän kuuliaisuusharjoituksia valmentajan kehoituksesta. Heinin tuli pysähtyä mahdollisimman pienin avuin joka sivun keskelle ja jäädä odottamaan apujani. Keskittyminen oli koko ajan hieman hukassa, mutta tamma antoi edes vähän periksi.

Kun kaikki olivat verrytelleet, aloitimme muutamilla yksittäisillä esteillä ennen radan hyppäämistä. Heini luuli ilmeisesti olevansa kisoissa, sillä se kuumui tavallista nopeammin. Yksittäisillä esteillä se ei oikein jaksanut keskittyä ja hyppäsi holtittomasti, mutta kun siirryttiin radalle, hypyt paranivat. Rata sisälsi muutamia erikoisesteitä, enkä ollut varma miten Heini niihin suhtautuisi. Tamma hyppäsi kyllä kaikki esteet varmasti, mutta vesieste piti joka kerta loikata mahtavalla ilmavaralla. Uusintarataa harjoitellessamme tamma näytti kyntensä ja sain edes jostain olla ylpeä valmennuksen aikana.

Loppuverryttelimme itsenäisesti rennossa ravissa ja venyttelin tammaa eteen ja alas. Aluksi Heini ei olisi halunnut kunnolla venyä, joten houkuttelin sitä myös pohkeen avulla kurkkaamaan alas. Lopulta siirryin käyntiin ja annoin sille vapaat ohjat jatkaen vielä venyttelyä.18.06.2012, kirjoittajana Odelie

Nostin katseeni ylös ja katsoin epäilevän näköistä tammaa. Reippaasti astuin karsinaan ja sujautin riimun sen päähän. Se ei näyttänyt pelkäävän, mutta sitä ilmeisesti ärsytti, kun joku tunkeutui sen omaan tilaan ja häiritsi sen kauneusunia. Kaivoin taskustani omenanpalan ja tarjosin sitä Heiniksi kutsutulle tammalle. Arvostelevasti se haisteli sitä ja katsoi minua epäluuloisesti, ennen kuin se salamyhkäisesti nappasi palan kädestä ja rouski sitä tyytyväisenä. Hymyilin itsekseni ja laitoin tamman kiinni. Lähdin hakemaan sen harjapakkia ja varusteita, tästä saattaisi tulla jännä päivä.

Heiniä ei näyttänyt haittaavan se, että hyörin ja pyörin sen ympärillä, kuin mikäkin pyörremyrsky. Se oli ilmeisesti nauttinut hyvät maikoilu hetken ulkona, sillä se pölysi niin pahasti, etten ollut nähdä eteeni. Tamma seisoi kiltisti paikallaan ja välillä kääntyi katselemaan sähellystäni sen ympärillä. Nostin kavion ylös ja putsasin sen pikaisesti, vaikka siitä ei näyttänyt olevan mitään vaivaa tammalle. Jätin harjapakin nätisti karsinan ulkopuolelle ja toin sitten satulan karsinaan. Heini katsoi minua järkyttyneenä, kun asetin satulan sen selkään ja lähdin kiristämään satulavyötä. Tyytymättömänä tamma heilautti päätään ja irvisti minulle ilkeästi, vyön kiristäisin siis paremmin kentällä. Suitset oli helppo laittaa tammalle, mutta jotain meinasi tosiaan unohtua, nimittäin oma kypärä.

Heini nuuski raikasta kesäilmaa tyytyväisenä, kun talutin sen kentälle. Olin jo aikaisemmin käynyt laittamassa muutaman puomin maahan, jos tammasta tuuppaus kävisi liian tylsäksi. Vaivattomasti kiristin vyön ja nousin selkään hujauksessa. Maiskautin Heinin liikkeelle ja reippain askelin se lähti tallustamaan eteenpäin. Käynnissä tamma toimi erityisen hyvin ja kiltisti, vaikka siitä huomasi, miten tylsää vääntely ja kääntely siitä mahtoi olla. Ravissa luovutin jo tuuppaus ajatukseni suhteen ja ohjasin tamman kevyessä ravissa puomeille. Neidin ilme kirkastui, kun saimme vähän vauhtia allemme ja laukassa se tuntuikin jo räjähtävän innokkaana eteen, energiaa sillä ainakin riitti. Puomit laukassa onnistuivat vaivatta, vaikka Heini hyppäsikin sen yli pienellä loikalla muutamaan otteeseen. Loppuravit ja käynnit sujuivat vaivatta, hienosti käyttäytynyt neiti ansaitsisi tosiaan tämän jälkeen useammankin herkun.Kuvat © matty

VIRTUAALITALLI - A SIM-GAME STABLE | Ulkoasun © Jukola 2017 (vuonohevoskuva © AK) | lue lisää tekijänoikeuksista