Ei saa olla liian totiist sano vanha isäntäkii. Siks myö otetaakii mahrollisimman rennosti tääl Tikkalammel. Kylhää nuo meitin elukat käy kilpailuis ja varsoikii tulee aina välil. Ja joskus piretää niit työhevoskilpailui ja muita semmossii. Mut muutem myö eletää vaa ihan päivä kerrallaa.

Tikkalammen tilalla ei stressata ja touhoteta, vaan arki rullaa rauhallisesti eläinten rytmittämänä. Aamu alkaa hevosten ja lampaiden ruokinnalla ja tarkastuksella. Sitten syödään aamupuuro ja luetaan päivän lehti. Isännän mukaan hätiköimällä tulee vain huonoa jälkeä. Parempi tehdä asiat vähän hitaammin ja harkitummin. Sanoista paistaa perinteinen hämäläinen asenne.

Päivän mittaan hevosia treenaillaan ja vuodenajasta riippuen tehdään peltotöitä. Alkuillasta eläimet otetaan sisälle ja ruokitaan, paitsi kesäaikaan, jolloin ne ovat yötä päivää laitumella. Toukotöiden, heinänteon ja sadonkorjuun aikaan päivät voivat venyä jopa pitkälle yöhön. Pellot on saatava kuntoon säiden määräämissä ajoissa. Joskus sato on korjattava viikon ainoana poutaisena päivänä. Kun työpäivä on viimein pulkassa on hyvä kaatua tukevan iltapalan jälkeen sänkyyn ja ehkäpä vielä lukaista pari lukua hyvää kirjaa.


Kasvatustoiminta

Tilan suomenhevostammoja varsotetaan satunnaisesti, eikä varsoja välttämättä synny joka vuosi. Varsat kasvavat Tikkalammen pihatossa ja ne peruskoulutetaan, jonka jälkeen suurin osa myydään eteenpäin. Varsojen isäoriit valitaan tarkoin ja vaikka kasvatus onkin pienimuotoista, tehdään se huolellisesti. Kasvattien nimissä käytetään etuliitteinä kasvattajanimiä Tikkalammen tai lyhempää Tikan.

Kasvatit tulee rekisteröidä VRL:oon. Kasvattajaksi merkitään TIKK4722 ja syntymämaaksi Suomi.

Tikkalammen oriit astuvat pyynnöstä ulkopuolisia tammoja. Astutuskyselyitä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen joutokeino@gmail.com


s. 22.07.2022 sh-t. Tikkalammen Unentuoja i. Unihuippio e. Lohduntuoja om. Halluharjantila
s. 02.07.2022 sh-o. Tikkalammen Lordi i. Viehättävän Ritari e. Runon Kikka om. Halluharjantila
s. 20.06.2022 sh-t. Tikkalammen Metsämansikka i. Pronssi e. Jalon Villivadelma om. Halluharjantila
s. 01.06.2017 sh-t. Tikkalammen Lohdutar i. Pronssi e. Lohduntuoja om. Runoratsut

Tapahtumat

Toisinaan kylällä järjestetään suurempia tapahtumia ja silloin Tikkalammen väki on yleensä aktiivisesti mukana. Esimerkiksi Hevonkylän kesäpäivillä isäntä on perinteisesti käynyt pitämässä pienen työhevosnäytöksen. Tikkalammella on myös puitteet pienimuotoisten työajokilpailuiden järjestämiseen ja TYH:n alaisia kilpailuja järjestetäänkin aina silloin tällöin. Tilalla järjestetyt tapahtumat löydät alla olevasta tapahtumakalenterista.

2016

24.09.2016, Tikkalammen avoimet ovet, kutsu
VIRTUAALITILA - A SIM-GAME FARM
Ulkoasun © VRL-03518 | Ulkoasun kuvan © Tero Laakso (CC BY-SA 2.0)